Suriye'de Esed'in Devlet Başkanlığı Seçimi - Son Dakika
Güncel

Suriye'de Esed'in Devlet Başkanlığı Seçimi

Suriye\'de Esed\'in Devlet Başkanlığı Seçimi

Zirve Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Coşkun: "Uluslararası gözlemcilerin hatta gazetecilerin bile izlemesine izin verilmeyen bir seçimin sonucunda Esed'in cumhurbaşkanı seçilmesi, ne dünyaya Esed'in ülkenin meşru lideri olduğunu gösterir ne de Suriye'deki iç savaşı sona.

05.06.2014 15:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bezen Balamir Coşkun, "Uluslararası gözlemcilerin hatta gazetecilerin bile izlemesine izin verilmeyen bir seçimin sonucunda Esed'in cumhurbaşkanı seçilmesi, ne dünyaya Esed'in ülkenin meşru lideri olduğunu gösterir ne de Suriye'deki iç savaşı sona erdirir" değerlendirmesinde bulundu.

Coşkun, Suriye'deki devlet başkanlığı seçimini değerlendirdiği yazılı açıklamasında, seçimin ülkedeki iç savaşı olumlu ya da olumsuz çok fazla etkilemeyeceğini ifade etti.

Arap Baharı öncesinde Mısır'da, Tunus'ta, Libya'da ve Saddam döneminde Irak'ta yapılan seçimlerle Suriye'de yapılan seçimi aynı kategoride ele alınması gerektiğini belirten Coşkun, şunları kaydetti:

"Tüm bu seçimler, batılı ülkelerin 'demokrasi' ısrarları karşısında göstermelik olarak düzenlenen, seçilen lidere halkın çoğunluğunun gözünde hiçbir meşruiyet tanımayan seçimlerdir. Başka bir deyişle Suriye'de yapılan seçim, şimdiye kadar otoriter rejimler tarafından yönetilen ülkelerde yapılan seçimlerden farklı olarak değerlendirilmemelidir. Rejime karşı silahlı çatışma içinde olan irili ufaklı onlarca muhalif grubun olduğu, ülkenin ancak belli kesimlerinde rejimin hakimiyet sağlayabildiği başarısız devlet kategorisinde değerlendirilebilecek bir ülkede, uluslararası gözlemcilerin hatta gazetecilerin bile izlemesine izin verilmeyen bir seçimin sonucunda Beşşar Esed'in cumhurbaşkanı seçilmesi, ne dünyaya Esed'in ülkenin meşru lideri olduğunu gösterir ne de Suriye'deki iç savaşı sona erdirir."

Coşkun, Esed'in kendi taraftarları ve birtakım siyasi baskılar sonucu kendine oy veren kesimler tarafından seçildiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Muhalif guruplar, Esed'in liderliğinin devamı veya başka bir liderin ismi üzerinde mutabakata varıp toplumun tüm kesimlerine eşit haklar sağlayacak bir anayasa yazımına başlamadıkları sürece sivil savaş devam edecek gibi görünmektedir. Esed rejiminden ya da kendi destekledikleri gruplara karşı şiddet uygulayan diğer muhalif gruplardan kaçan Suriyeliler, Türkiye başta olmak üzere komşu ülkelere sığınmaya devam edeceklerdir." - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'de Esed'in Devlet Başkanlığı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement