Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki İç Savaş

Suriye\'deki İç Savaş

SMDK Genel Sekreteri Hariri: "(IŞİD'in Tabka havaalanını ele geçirmesi) uluslararası toplumu, Esed'in de terörün hedefinde olduğuna ikna etmek için giriştiği ucuz bir oyun”

27.08.2014 12:13

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Genel Sekreteri Nasr el-Hariri, terör örgütü Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye'nin doğusunda yer alan el- Tabka havaalanını ele geçirmesini Esed'in bir hamlesi olarak niteledi. Hariri, "uluslararası toplumu, Esed'in de terörün hedefinde olduğuna ikna etmek için giriştiği ucuz bir oyun" değerlendirmesinde bulundu.

SMDK'nın resmi internet sayfasında yayınlanan açıklamasında El-Hariri şunları kaydetti;

" Esed kendi ordusunda 650 askeri siyaseten kurban etmiştir. Esed'in askeri komuta kademesi, IŞİD komuta kademesiyle koordineli biçimde havaalanı cephesini açmıştır. Açıkça söylenebilir ki Esed Suriye halkı için mücadele etmiyor, gerek gördüğünde askerlerini rahatça feda edebilir. Çünkü mevcut siyasi durum Esed'in tek kaygısının oturduğu koltuk olduğunu göstermiştir. Bazı bölgesel ve uluslararası güçler ise onu beslemektedir."

-Terör siyaseti zayıflatıyor

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in açıklamalarına cevap veren el-Hariri, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun 2170 sayılı kararı çerçevesinde Esed güçleri ve Hizbullah milislerinin 7'nci Madde kapsamında öncelikli mücadele edilmesi gereken terörist gruplar kapsamına alınmamasını" eleştirdi. "Esed'in bu durumu fırsat bilerek kendi elleriyle yarattığı terörle "mücadele" edecek tek güç olduğu iddiasını utanmadan dillendirdiğini" belirten Hariri, "uluslararası toplumun, bölgede gün geçtikçe güçlenen terörün, siyaseti zayıflattığını anlaması gerektiğini" dile getirdi.

Uluslararası toplumun, Esed'in, kendisini terörle mücadelede işbirliğine gidebilecekleri bir figür olarak gösterme girişimlerini reddedeceğine inandıklarını kaydeden el-Hariri, "Esed, terör sorunun çözümünde katkı sunacak bir figür değil, aksine terörü besleyen ana unsurdur" dedi.

İngiltere tarafından, IŞİD ve Nusra Cephesi adlı terör örgütlerine yönelik hazırlanan "2170 nolu karar tasarısı" 15 Ağustos'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda oy birliğiyle kabul edilmişti.

Suriye'nin Rakka vilayetine bağlı Tabka ilçesinde yer alan askeri havaalanı 24 Ağustos'ta IŞİD örgütünün kontrolüne geçmiş, saldırıda aralarında subayların da bulunduğu yüzlerce askerin rehin alındığı bir çok askerin ise öldürüldüğü iddia edilmişti.

Muallim 25 Ağustos'ta düzenlediği basın toplantısında Muallim, başkent Şam'da düzenlediği basın toplantısında, "Suriye'nin egemenliğine saygı duyulması ve hükümetinin muhatap alınması şartıyla teröre karşı bölgesel ve uluslararası işbirliğine açık olduklarını" öne sürmüştü.

Tabka Askeri Havaalanı'nın IŞİD'in eline geçmesi hakkında da Muallim, "IŞİD militanları kontrolü ele almadan önce asker, mühimmat ve uçaklarıyla birlikte havaalanını boşaltma kararını aldı" şeklinde konuşmuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement