Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Esed rejiminin, BM'nin zehirli gazlarla ilgili kararını, alındığı tarihten bu yana 6 kez ihlal ettiğini açıkladı.
SNHR tarafından yayımlanan raporda, 6 Mart'ta BM tarafından alınan ve "klor gazının zehirli madde olarak nitelendirip, kimyasal silah olduğunu ifade eden", 2209 sayılı kararın 6 kez ihlal edildiği, saldırıların İdlib, Halep, Deyr ez-Zor'da yoğunlaştığı belirtildi. Söz konusu saldırılar sonucu 3'ü çocuk 2'si kadın 7 kişinin hayatını kaybettiği, 140'tan fazla kişinin yaralandığı kaydedildi.
Esed rejiminin 27 Eylül 2013 tarihinde alınan 2118 sayılı BM kararının ardından 32 bölgede sivillere yönelik saldırılarında 78 kez "zehirli gaz" kullandığı hatırlatılan raporda, söz konusu saldırılar sebebiyle 59 kişinin öldüğü bin 370 kişinin de yaralandığı ifade edildi.
Raporda ayrıca SNHR Başkanı Fadl Abdulgani'nin "Esed rejimi, uluslararası toplumla özellikle de Batı ülkeleriyle dalga geçiyor. Klor gazının zehirli madde olması yönündeki kararın alınmasında etkin olan ABD ile klor gazını kullanarak dalga geçti" sözlerine yer verildi.
ABD'nin duruşunu da eleştiren Abdulgani, "Milyonlarca Suriyelinin kaderi İran'ın nükleer programı konusundaki anlaşmaya bağlanmamalı" ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün yaptığı açıklamada, Suriye'deki Esed rejiminin Sermin bölgesine düzenlediği saldırıda klor gazı kullandığına dair iddiaların rahatsız edici olduğunu, iddiaların sıhhatinin araştırıldığını ve eğer gerçekten böyle bir şey olduysa Esed'in gerçekleştirdiği en yeni trajedi olacağını dile getirmişti.
SMDK da Salı günü yaptığı açıklamada, rejimin Sermin bölgesine düzenlediği varil bombalı saldırılarda Klor gazı kullanmasını kınamıştı.
BMGK'nın Suriye'de kimyasal silah kullanılmasına karşı kabul ettiği 2209 sayılı kararı hatırlatan SMDK'nın, ABD ve BM Özel Temsilcisi Necib Ghadbian, Konsey'den bu karar uyarınca BM Şartı'nın güç kullanmayı düzenleyen 7. bölümü kapsamında gerekli önlemleri almasını istemişti.
Suriye devriminin fitili, 44 yıldır ülkeyi yöneten Esed ailesinin baskıcı politikasına karşı 15 Mart 2011'de başlayan barışçıl gösterilerle ateşlenmişti. Ancak Esed güçlerinin gösterilere kanlı şekilde müdahale etmesi ve halka karşı silah kullanmayı kabul etmeyen çok sayıda askerin de ordudan ayrılması sonucu olayların seyri değişmişti. Suriye'de, 2011 yılından bu yana yaklaşık 211 bin kişi hayatını kaybetti.
Son Dakika › Güncel › Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?