Suriye'deki Nusra Cephesi - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki Nusra Cephesi

Suriye\'deki Nusra Cephesi

Nusra Cephesi Lideri el Colani: "İmkan olması durumunda dahi yönetimde tek başımıza yer almak istemiyoruz" "Ülkenin yüzde yetmişe yakınını kontrol altına aldık"

19.12.2013 13:38

Suriye'deki rejime karşı savaşan muhalif gruplardan Nusra Cephesi'nin lideri Ebu Muhammed el-Colani, imkan olsa dahi yönetimde yalnız olarak yer almak istemediklerini söyledi.

Colani, El-Cezire'de yayınlanan ropörtajında, "İmkan olması durumunda dahi yönetimde tek başımıza yer almak istemiyoruz. Zamanı gelince ülke yönetimini, adaleti sağlamak için şer'i alimlerden oluşan komisyonlara bırakacağız" dedi.

Savaşın sona ermek üzere olduğunu öne süren Colani, "Savaş neredeyse bitti. Ülkenin yüzde yetmişe yakınını kontrol altına aldık, geriye kalan ise küçük bir kısım. Yakında zafer elde edeceğiz. Allah'tan bu gayretimizi zaferle sonuçlandırması için dua ediyoruz. Geriye sadece günler kaldı" ifadesini kullandı.

"Cenevre-2 Konferansının sonuçlarını tanımayacağız"

Birleşmiş Milletler ve ABD tarafından terör örgütü listesine alınan Nusra Cephesi'nin lideri Colani, 22 Ocak'ta yapılması planlanan Cenevre-2 Konferansından çıkacak sonucu tanımayacaklarını dile getirdi.

Colani, Batılı devletlerin tanıdığı Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu da tanımadıklarını vurgulayarak, Rusya ve ABD'nin girişimiyle Suriye rejimi ve muhalefetini bir araya getirmeyi amaçlayan Cenevre-2 konferansıyla ilgili şunları söyledi:

"Cenevre-2 Konferansının sonuçlarını tanımayacağız. Suriye'nin kadın ve çocukları da tanımayacak. Konferansa katılanlar kanları akmış, fedakarlıklarda bulunmuş Suriye halkını temsil etmiyor. Ayrıca, kim onları halkı temsil etsin diye görevlendirdi? Onlar haber odalarına mahkum. Gerçekte, sahada hiçbir varlıkları yok. Cenevre-2 oyununun halkı kandırmasına veya bizi 50 ila 100 yıl geriye göndermesine izin veremeyiz."

ABD ve İran arasındaki yakınlaşma hakkında Colani, "Süper güçlerin karşılarına geçmesi sonucu Sünni yönetimlerin seçenekleri kalmıyor. Safevi rejiminin yıkıcı dalgası şimdi geliyor. Sünni yönetimler, uluslararası toplumun İran'la ittifak yapması dolayısıyla risk altındalar" diye konuştu.

Esed rejiminin iktidarda kalmasının, "süper güçlerin ve Safevilerin" yararına olduğunu savunan Colani, "Şimdi hedefte Suudi Arabistan diye bilinen Arap Yarımadası olacak. Petrolün çoğu Suudi Arabistan'ın doğusundaki el İhsa, Katif, Dammam gibi bölgelerde yer alıyor. Bu bölgeler hedef alınacak, ellerinden alınıp yeni müttefik İran'a verilecek" iddiasında bulundu.

-" İslam ülkelerinde yaşayan toplumu genel olarak Müslüman görüyoruz"

"Tekfir" konusunda "hüküm belirleme yetkisinin ancak şeri mahkemeler ve fıkıh alimlerinde" olduğunu ifade eden Colani, "Nusra, Müslüman fert ve toplumu tekfir etme gibi bir itikada sahip değildir. İslam ülkelerinde yaşayan toplumu genel olarak Müslüman görüyoruz" şeklinde konuştu.

İslami cemaatlar uzmanı Muhammed Ebu Rumman, Colani'nin açıklamalarının Nusra Cephesi'ni, El-Kaide ile Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütlerden ayıran noktalar olduğuna dikkati çekti.

Nusra'yı El-Kaide içerisinden çıkan yeni bir akım olarak nitelendiren Ebu Rumman, "Nusra Cephesi, El-Kaide Lideri Usame bin Ladin öldürüldükten sonra İslam ülkelerindeki durumu göz önünde bulundurarak tekfir konusunu genelleştirmekten uzak durdu" dedi.

Ebu Rumman, Colani'nin "Nusra'nın tekfirci olmadığı ve başka örgütler aleyhine çalışmadığı" yönündeki açıklamasının Suriye'deki diğer direnişçi örgütleri rahatlattığını söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'deki Nusra Cephesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement