Suriye'deki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki Olaylar

Suriye\'deki Olaylar

Suriye'nin Hama kentinin Hula beldesine bağlı Akrab köyünde gerçekleşen, çoğu Nusayri ailelerden olmak üzere 130 kişinin hayatını kaybettiği katliamın ayrıntıları gün yüzüne çıkmaya başladı.

12.12.2012 14:05

Suriye'nin Hama kentinin Hula beldesine bağlı Akrab köyünde gerçekleşen, çoğu Nusayri ailelerden olmak üzere 130 kişinin hayatını kaybettiği katliamın ayrıntıları gün yüzüne çıkmaya başladı.

Yerel Koordinasyon Komiteleri'nin sosyal paylaşım sitesinde paylaştığı görüntülerde katliamdan yaralı olarak kurtulan kadınların tanıklıkları yer alıyor.

Katliamdan kurtulan Ummu Eyham, Akrab'da ikamet eden 5 Şebbiha lideri ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askerleri arasında çatışma çıktığını, İsmail Cubeyli liderliğindeki Şebbiha grubunun kendilerini korumak için köydeki 500 civarındaki kadın ve kız çocuklarını canlı kalkan yaptıklarını belirtti.

ÖSO'nun kuşattığı bölgede Şebbiha tarafından rehin tutulduklarını ifade eden Ummu Eyham, köydeki iki Sünni din adamının rehinelerin serbest bırakılması için Şebbiha ile müzakere ettiğini anlattı. Görüşme sonucu 175 kadının salıverildiği Akrab'da ilerleyen saatlerde Şebbiha lideri Ferzad Cubeyli'nin arabulucu Sünni din adamları ile birlikte çoğu kız çocuğu 154 köylüyü kurşuna dizdiğini ifade etti.

ÖSO askerlerinin operasyonuyla kendisinin de içinde bulunduğu rehine grubunun kurtarıldığını belirten Ummu Eyham, Şebbiha liderleri Süleyman ve Ammar Mulhim, Ferzad ve Muhammed Cubeyli ile Ahmed Faiz'in yakalanmamak için intihar ettiklerini iddia etti.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Birleşmiş Milletler'e (BM) Akrab'da dün yapılan katliamın aydınlatılması çağrısında bulundu.

Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), 6 bin nüfuslu köyde 2 bin kadar Nusayri'nin yaşadığı, çoğunluğu Nusayrilerden oluşan sivillerin infaz edildiğini duyurmuştu.

Rejime bağlı birliklerin saldırısında yaralanan çok sayıda kişinin Akrab köyü yakınındaki sahra hastanesinde tedavi altına alındığı, hastaneye kaldırılan köylüleri taşıyan araçların da Şam yönetimine bağlı güçlerce hedef alındığı kaydedildi.

-Esed yönetimi Nusayrileri temsil etmiyor-

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Türkiye Temsilcisi Halit Hoca, "Akrab katliamının Esed rejiminin işlediği onlarca katliamın bir parçası" olduğuna işaret etti. Hoca, "Dün geceki katliam, Esed yönetiminin Nusayrileri temsil etmediğinin, Nusayrisi, Sünnisi ve Hristiyanı ile tüm Suriye halkına karşı savaştığının delilidir" dedi.

Hoca sözlerine şöyle devam etti:

"Akrab katliamı Esed rejiminin halka hiçbir değer vermediğini bir kez daha göstermiştir. Rejim ve milisleri sadece kendi çıkarlarını gözetmekte, din ve mezhep ayrımı gözetmeden sivillerin hayatını hiçe saymaktadırlar. Baas rejimi hem Suriye içerisinde hem de uluslararası alanda yargı önüne çıkacak ve bu cinayetlerin hesabını verecek."

Ekim ayında 8 bin 600 nüfuslu Kardaha'ya giden yolların, köyde başlayan isyan sebebiyle rejim güçleri tarafından kapatıldığı, Osman, Abbud ve Hayyir aşiretleri ile Esed aşireti arasında çatışmaların çıktığı kaydedilmiş, Esed rejiminin silahlı milis gücü Şebbiha birliklerinin kurucusu Muhammed Esed'in çatışmalar sırasında öldürüldüğü iddia edilmişti.

Muhabir: Bülent Şahin Erdeğer

Yayıncı: Şermin Coşkun - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'deki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement