Avusturya Başbakanı Werner Faymann, BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan Suriye'ye askeri operasyon yapılması halinde NATO uçaklarına ülkesinin hava sahasında uçuş izni vermeyeceklerini açıkladı.
Faymann, bir soru üzerine, BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan NATO'nun Almanya, İngiltere veya Fransa'da konuşlandırılmış savaş uçaklarının Avusturya hava sahasını kullanmalarına izin vermeyeceklerini bildirdi.
Bu arada Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger de basına yaptığı açıklamada, "BM uzmanlarının yaptıkları incelemenin sonuçları hazırlanmadan bir şüphe üzerine askeri saldırıda bulunmanın yanlış bir sinyal olacağını, BM ve incelemelerine de zarar vereceğini" belirterek, "Bu tür bir askeri müdahale için BM yetkisi bulunmadığından Avusturya'nın uçuş izni vermesini yasayla bağdaştırmak çok zor olur" dedi.
Avusturya basınında yer alan haber ve yorumlarda da Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Başbakan Faymann, Dışişleri Bakanı Spindelegger ve Federal Savunma Bakanı Gerald Klug'un Suriye'ye yönelik olası bir askeri operasyon konusunda "tarafsız kalarak soruna siyasi çözüm bulunmasından yana görüş birliğine vardıkları ve olası bir NATO saldırısı halinde hava sahasının NATO uçaklarına kapatılması konusunda anlaştıkları" kaydedildi.
1955 yılında imzaladığı antlaşma ile "tarafsızlık statüsü" kazanan Avusturya, demir perdenin yıkılması ve Varşova askeri ittifakının lav edilmesinin ardından NATO ile "ortaklık için işbirliği" anlaşması imzalayarak NATO'nun bazı faaliyetlerine katılmaya başladı.
Dönemin Sovyetler Birliği, ABD, Fransa ve İngiltere ile imzaladığı 1955 tarihli "tarafsızlık antlaşması" uyarınca hiçbir askeri ittifaka üye olamayan Avusturya, 1989 yılında demir perdenin yıkılmasının ardından antlaşmaya taraf ülkelerin onayı ile 1995 yılında Avrupa Birliği'ne üye olmuştu. - Viyana
Son Dakika › Güncel › Suriye'ye Askeri Müdahale Tartışmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?