Suriyeli Kürt Sığınmacılar Arada Kaldı - Son Dakika
Güncel

Suriyeli Kürt Sığınmacılar Arada Kaldı

Irak'tan Suriye'ye dönmek isteyen Suriyeli Kürt sığınmacılara Demokratik Birlik Partisi (PYD) izin vermedi.

13.05.2014 11:38

Irak'tan Suriye'ye dönmek isteyen Suriyeli Kürt sığınmacılara, Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) izin vermediği bildirildi.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) kamplarda kalan yaklaşık 200 sığınmacı, Suriye'ye dönmek için Duhok'taki Peşhabur Sınır Kapısı'na geldi. Ancak sınırın Suriye tarafındaki Semalka Kapısı'nı kontrol eden PYD güçleri, sığınmacıların geçişine engel oldu.

"Kapı 33 gündür kapalı"

IKBY Peşhabur Sınır Kapısı Sorumlusu Şevket Berbuhari, AA muhabirine yaptığı açıklamada sığınmacıların geçişine PYD'nin izin vermediğini söyledi.

Semalka Kapısı yetkililerinden Mustafa Abdüllaziz'in geçen ay kendisini telefonla arayarak, "kapıyı kapattık" dediğini aktaran Berbuhari, "Kürdistan bölge hükümeti, Suriye sınırına hendek kazdığı için resmi geçiş kapısını kapattılar. 33 gündür kapıdan kimseyi bırakmıyorlar. Hastalar var, akrabalarını ziyaret etmek isteyenler var. Çoluk, çocuk, kadın günlerdir kapıda bekliyor" dedi.

Resmi kapıyı kapatan PYD'nin, kaçak yolları ise sonuna kadar açmak istediğini belirten Berbuhari, "Biz bu kaçakçılığı önlemek ve halkımızın güvenliğini sağlamak için Rojava sınırına (Suriye'nin kuzeyi) hendek kazdık. Bu hendek, sadece Kürdistan bölge topraklarında yok. Aynı şekilde Musul ve Kerkük'te de var. Kaçakçılara göz yumsaydık terör grupları, bombalı araçlarla Erbil'in ortasında yüzlerce insanın öleceği saldırılar düzenleyebilirdi. Hangisi daha iyi. Biz güvenliğimizi tercih ettik" diye konuştu.

"Hendeke tepki olarak kapıyı kapattık"

PYD kontrolündeki Semalka Sınır Kapısı Sorumlusu Siyament Osman ise "Kürdistan bölge hükümeti, Suriye sınırına hendek kazdı. Biz de Semalka Kapısı'nı kapatarak tepkimizi gösterdik. Resmi sınır kapıları, sadece bir tarafın verdiği siyasi kararlarla yönetilemez. Aksine her iki tarafın da anlaşmasıyla bir karara varılır" ifadelerini kullandı.

Suriyeli Kürtlerin mağdur olmasını istemediklerini belirten Osman, şunları söyledi:

"Kapıyı kapatma kararını veren Cizire Kantonu hükümetidir. Cizire Kantonuyla Kürdistan bölge hükümeti anlaşırsa kapılar açılır. Ancak bu kapı, sadece hastalar ve akrabasını ziyaret etmek isteyenler için açılmamalı. Aynı zamanda kapıda ticaret yapılabilmelidir. Bu şekilde Rojava üzerindeki ambargo kaldırılmalıdır."

Arada kaldılar

PYD'nin sınır kapısını kapatması nedeniyle Suriye tarafına geçemeyen sığınmacılar, daha önce Duhok, Erbil veya Süleymaniye'de kaldıkları kamplara da dönemiyorlar. Zira Kürt bölge hükümeti, Suriye'ye kesin dönüş yapmak isteyen sığınmacıların ikametini (oturma izni) iptal etti.

Ali Hiso isimli sığınmacı, "Semalka Kapısı'na gelmeden önce ikametlerimiz iptal edildi. Şimdi Kürdistan bölgesine de geçemiyoruz. Peşmergeler izin vermiyor. Yetkililer, oturum izni almamız için yeniden başvurmamız gerektiğini söylediler. Bu da kolay değil" dedi.

Sallar boş bekletiliyor

Sınır kapısının kapalı olması nedeniyle sığınmacıların ücretsiz Suriye tarafına taşındığı Dicle Nehri üzerindeki sallar da bir aydır boş bekletiliyor.

Suriye'de yaşanan iç savaş, 2013 Ağustos'unda Nusra Cephesi güçlerinin, PYD güçlerine saldırmasıyla Kürt nüfusunun yoğun olduğu Afrin, Kobani ve Kamışlı'ya sıçramıştı. İç savaştan kaçan 250 bin Suriyeli Kürt, Irak'a geçiş yaptı. O dönem sığınmacılara "Suriye'yi terketmeyin" çağrısı yapan PYD'nin, bugün dönmek isteyenleri engellemesi Suriyeli diğer Kürt partilerinin tepkilerine neden oluyor. Mesut Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (SKDP), Semalka Kapısı'nın biran önce açılmasını istiyor. SKDP Başkanı Suud Mele de PYD'nin engellemesi nedeniyle Suriye'ye geçiş yapamamıştı. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriyeli Kürt Sığınmacılar Arada Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement