KABİL (AA) – Taliban lideri Molla Ömer'in ölümünün Afganistan'da barış sürecini olumlu etkileyeceği belirtiliyor.
Devlet Başkanlığı yetkilileri, Taliban liderinin öldüğüne ve diğer üst düzey Taliban yetkililerinin ise barışa ilgi gösterdiğine işaret etti.
Taliban yetkililerin buna karşılık hükümette büyük görevler istediğini, hükümetin de bu isteği kabul edeceği bildirildi.
Devlet Başkanı Eşref Gani'nin de Molla Ömer'in ölümünün barış sürecini olumlu etkileyeceğini düşündüğü kaydedildi.
Pakistan'da yarın Afgan hükümeti ve Taliban temsilcileri arasında yapılması beklenen ikinci görüşmeye bir Afgan kadının da katılacağı öğrenildi.
Afganistan Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tawab Gorzeng, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taliban Lideri Molla Ömer'in ölümüne rağmen barış sürecinin devam edeceğini dile getirerek, "Yakın günlerde barış süreci ile ilgili Afgan halkına iyi haberler vereceğiz" dedi.
Barış sürecinde kişilerin değil sürecin çok önemli olduğunu vurgulayan Gorzeng, Pakistan'ın Afganistan barış sürecine destek verdiğini ve Afgan hükümetin Pakistan'dan daha fazla destek beklediğini ifade etti.
Afganistan Devlet Başkanlığı Sarayından dün yapılan açıklamada, Taliban lideri Molla Ömer'in iki yıl önce öldüğünü bildirilmişti.
Taliban barış görüşmelerini reddetti
Taliban ise Afgan hükümetiyle barış görüşmelerinin yapılacağı haberlerini yalanladı.
Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahid tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Basında, Taliban ve Afgan hükümeti arasında Pakistan veya Çin'de barış görüşmelerinin başlayacağı ile ilgili haberleri görüyoruz. Barış ile ilgili tüm yetki ve sorumluluk Taliban'ın Siyasi Bürosu'na ait ve Siyasi Büro'nun böyle bir görüşmeden haberi yok" ifadeleri yer aldı.
Pakistan hükümeti yetkilileri, cuma günü İslamabad'ın yakınındaki Muri kentinde Afgan hükümeti ve Taliban temsilcileri arasında ikinci kez resmi olarak barış görüşmelerin gerçekleşeceğini söylemişti.
Görüşmelerin devamı üzerinde anlaşılmıştı
Yaklaşık 3 hafta önce Afgan hükümeti ve Taliban temsilcileri arasında Pakistan'ın Muri kentinde gerçekleşen ilk görüşmede, iki taraf görüşmelerin devamı üzerinde anlaşmıştı.
Pakistan'da Taliban temsilcileri ile görüşen Afganistan hükümeti heyeti, barış görüşmelerinin olumlu sonuçlanması durumunda daha önce Taliban'ın kabul etmesi şart koşulan anayasanın bazı maddelerinin değişebileceğini bildirmişti.
Heyet üyesi Feyzullah Zaki, "Devlet Başkanı Eşref Gani, Taliban ve hükümet arasındaki tüm ihtilaflı konuların görüşülmesini emretmişti. Barış görüşmelerinin sonuçlanması durumunda anayasanın birinci ve ikinci bölümü hariç, diğer maddelerin değiştirilmesi de söz konusu olabilir" demişti.
Eski Devlet Başkanı Hamid Karzai döneminde yaklaşık 13 yıl devam eden barış çabalarında Taliban tarafından anayasanın kabul edilmesini, barış görüşmelerinin başlaması için ön koşul olarak belirlenmişti. Afganistan anayasasının 12 bölümü bulunuyor. Birinci bölüm devlet, ikinci bölüm de vatandaşların hakları ile ilgili konuları kapsıyor.
Afganistan hükümeti, geçen 13 yılda defalarca Pakistan'dan Taliban'ın barış görüşmelerine katılması ile ilgili yardım istemişti. Taliban ise barış konusunda Afgan hükümetiyle görüşmeyeceklerini vurgulamıştı. Ancak yıllar sonra ilk kez bu durum değişti ve Taliban, Pakistan'ın yardımı ile Afgan hükümeti ile resmen barış görüşmelerine başladı.
Ülkede yaklaşık 10 ay önce seçim sürecinin ardından iktidara gelen hükümet ve Taliban arasında yapılan resmi barış görüşmeleri, sık sık çatışmalar, patlamalar ve ölümlerle anılan ülke için büyük önem taşıyor.
Daha önce de Dubai, Oslo, Çin, Doha ve bazı diğer ülkelerde Afgan heyetleri ve Taliban temsilcileri arasında görüşmeler yapılmış ancak Afgan hükümeti bu görüşmelerin resmi olmadığını ve görüşmelere katılanların hükümeti temsil etmediğini belirtmişti.
Son Dakika › Güncel › Taliban Lideri Molla Ömer'in Ölümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?