BURAK AKAY - Çanakkale'deki 200 yıllık tarihi Yalı Fırını'nda sabahın erken saatlerinden akşama kadar aralıksız çalışan işçiler, sürekli sıcak ortamda kalmalarına rağmen oruçlarını aksatmadan zorlu ramazan mesailerini sürdürüyor.
Gece yarısı "Bismillah" diyerek hamur yoğurmaya başlayan ekip, bu işlemi sabaha kadar devam ettiriyor.
Davulcuların tokmak sesiyle ilk ürünleri odun ateşine süren tarihi fırının çalışanları, sabah ezanıyla birlikte niyetlenip yaklaşık 18 saat süre yoğun sıcağa rağmen ibadetlerini aksatmıyor.
Fırının sahibi Kemal Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fırında 01.00'de çalışmaya başladıklarını belirterek, müşterilerine sıcak ve taze ürün sunmak üzere akşam saatlerine kadar oruç tutarak çalışmaya devam ettiklerini söyledi.
Akyüz, 6 kişi ile fırında müşterilere hizmet vermek için sıcakta ve uzun süre çalıştıklarını ifade ederek, "Ürün satıldıkça yenisini pişirmeye devam ediyoruz. Günde yaklaşık 600 ile bin adet arasında ürün pişiriyoruz. Ancak bu rakam hafta içi ve hafta sonu farklılık gösterebiliyor. Ramazanda çalışmak çok zor oluyor. Sıcak havada fırının karşısındasınız ve oruçlusunuz. Zor oluyor ama mecbur katlanıyoruz. Çünkü bu üretimi yapmak zorundayız." dedi.
Fırında odun ateşinde, kendilerine özgü tahinli çörek, merdane böreği, serpme açma, simit gibi ürünler ürettiklerini anlatan Akyüz, "Bu sıcakta hem orucumuzu tutuyoruz hem de gün boyu müşterilerimize hizmet veriyoruz. Ramazan ayında satışlardan memnunuz." diye konuştu.
30 yıldır fırıncılık mesleğini yaptığını aktaran Akyüz, tarihi Yalı Fırınının özel bir yer olduğunu belirterek, "Özelliği Çanakkale'nin ilk fırını olmasıdır. Buranın yerlilerinin köy için tahinli çörek, paskalya çöreği, önemli günlerde köyün ekmek ve çörek ihtiyacını karşılamak için yapılmış." diye konuştu.
Fırın çalışanlarından Cem Mutlu da ramazanın sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle zorlandıklarını ancak oruçlarını aksatmadıklarını söyledi.
Üretimin başlamasıyla mevcut sıcaklığın arttığını anlatan Mutlu, "Oruçlu olmamız nedeniyle sıcak bizi etkiliyor. Ancak oruç tutamayacak kadar zorlanmıyoruz. Burası tarihi bir mekan. Vatandaşlara hizmet ederken zamanın nasıl geçtiğini unutuyoruz. Mesaimiz zor ve oldukça sıcak." dedi.
Sinan Yerlitaş ise hem havanın hem de fırının sıcaklığıyla farklı bir ramazan ayı geçirdiklerini ifade etti.
Bu duruma alıştıklarını dile getiren Yerlitaş, "Bir süre sonra hissettiğiniz güç ile ne susuzluk aklınıza geliyor ne de sıcaklık. Durumdan bir şikayetimiz yok. Vatandaşların hizmetindeyiz." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Tarihi Fırında Zorlu Ramazan Mesaisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?