Tayland Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, çoğu iktidar partisine bağlı 308 siyasetçinin, geçen yıl Senato üyelerinin tümünün seçimle belirlenmesine olanak verecek tasarıyı meclisten geçirme çabalarının yasa dışı olduğu sonucuna ulaştı.
Komisyon tarafından verilen kararın ardından soruşturmanın süreceği ve bu sürecin sonunda milletvekillerinin siyasetten men edilebileceği belirtiliyor.
Başbakan Yinglak Şinavatra'nın, yasa dışı davrandığına kanaat getirilenler arasında bulunmadığı ifade edilirken, komisyonunun hükmünün iktidar partisi Puea Thai'nin gelecek ay yapılacak genel seçime katılımını etkileyip etkilemeyeceği ise henüz bilinmiyor.
Tayland Anayasa Mahkemesi de daha önce, milletvekillerinin yasal prosedürleri ihlal ettiğine ve kuvvetler ayrılığı sistemini zayıflatarak yasalara aykırı davrandığına hükmetmişti.
Tayland Senatosu,150 üyeden oluşuyor ve bu üyelerin 76'sı doğrudan seçimle belirlenirken, 74'ü Senato Seçme Komitesi tarafından çeşitli sektörlerden atanıyor.
Geçen yaz, eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın görevden uzaklaştırıldığı darbenin ardından siyasi suçlardan hüküm giyenlerin affını öngören bir yasa tasarısının gündeme getirilmesi ortalığı karıştırmış ve mecliste görüşüldüğü sırada tasarının siyasi liderleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi girişimi gerginliğin tırmanmasına neden olmuştu.
Sürgündeki Taksin Şinavatra'nın Tayland'a dönmesini sağlayacak tasarı, 11 Kasım'da Tayland Senatosu tarafından geri çevrilse de halkın öfkesi dinmemiş ve kasım sonunda protesto için sokaklara dökülenlerin sayısı 100 bini aşmıştı.
Yinglak Şinavatra, hükümete yönelik tepkilerin büyümesi üzerine parlamentonun alt kanadını feshetmiş ve erken genel seçimin tarihi 2 Şubat olarak açıklanmıştı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Tayland'da Senato Tartışması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?