Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, son 10 yılda sosyal politikalara ayrılan bütçenin 20 milyar liraya ulaştığını, bunun 7 milyar 571 milyon lirasının engelliler için olduğunu söyledi.
Şahin, mevzuattaki özürlü, sakat, çürük ifadelerini "engelli" olarak değiştiren tasarı üzerinde yaptığı konuşmada, engellilerle ilgili meseleyi bir insan hakkı, demokratikleşme ve kalkınma meselesi olarak gördüklerini ifade etti.
"Önce insan" diyerek merkeze aldıkları sosyal politikalara ilişkin çalışmalara, engelli-engelsiz, yaşlı-genç, kadın-erkek demeden, herkesin birinci sınıf vatandaş olduğu, dini, dili, ırkı, mezhebi, bölgesi ne olursa olsun sosyal devlet anlayışıyla devam ettiklerini belirten Şahin, tasarı hakkında bilgi verdi.
Şahin, engellilere ilişkin yasalarda bulunan terminolojiyi bir bütüncüllük oluşturmadığı ve uygulamalarda farklı sorunlara neden olduğu için değiştirdiklerini ifade ederek, "Bu 85 kanundan, 9 kanun hükmünde kararnameden özürlü engelli, sakat, çürük ifadelerinin çıkmış olmasındaki amacımız engellilerimizin üzerindeki negatif algıyı kaldırmak. Bir bütüncül bakış açısı içerisinde onların yaşamlarının her noktasında sosyal, kültürel ve ekonomik hayatta önlerindeki engeli kaldıracak bir çalışmanın merkezinde bu işi yapıyoruz" dedi.
Bu tanımları değiştirmenin işin önemli kısmı olduğunu ancak beraberinde yapılması gereken önemli altyapı çalışmalarının bulunduğunu belirten Şahin, şu anda ayrımcılıkla mücadele dedikleri engellilikle ilgili ikinci bir kanun tasarısını tamamlamak ve Bakanlar Kurulu'na sevk etmek üzere olduklarını bildirdi. Şahin, "İnşallah en kısa sürede parlamentoya getireceğiz" dedi.
Bu terimlerin Anayasa'da da değişmesi taleplerini Bakanlar Kurulu'nda değerlendirdiklerini belirten Şahin, gerekli çalışmayı yaptıklarını ve Bakanlar Kurulu'na sevk ettiklerini söyledi.
-Sorunların çözümü-
Bakanlık olarak engellilerin sorunlarının çözümüne ilişkin yaptıkları çalışmaları da anlatan Şahin, engellilerin yaşamları ve yaşam kalitelerini yükseltmeyle ilgili sorunları 4 ana başlıkta incelediklerini anımsattı.
Eğitim ve sağlıkta fırsat eşitliğini önemsediklerini vurgulayan Şahin, engelli çocukları olan kişilere erken emeklilik hakkının verilmesi gibi sosyal güvenlik ayağını güçlendiren çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Engellilerin sorunlarının çözümü için şu an üzerinde çalıştıkları 2 paket bulunduğunu belirten Şahin, şöyle devam etti:
"Bir tanesi engellilerimizin girişimci olmasını çok önemsiyoruz. Onlara verdiğimiz hibe destekleriyle de engelli girişimciliğini teşvik ediyoruz. Bunların her birine yeteneğine ve kapasitesine göre farklı alanlarda kullanacağı alternatifler üretmeyi çok önemsiyoruz. İkincisi de zihinsel engelli çocukları olan aileleri. 'Tamam biz varken bunlar var. Sosyal devlet olarak siz gerekli her türlü çalışmayı yapıyorsunuz ama bizden sonra bu grup ne olacak' dediği endişeleri haklı bir şekilde karşılıyoruz. Şu anda 15 tane korumalı iş yerinin açılmasıyla ilgili bütün çalışmayı tamamladık. Önümüzdeki hafta başta Bursa'da olmak üzere hızlı bir şekilde 15 tane korumalı iş yerinin hayata geçmesini sağlayacağız. Özellikle istihdamla ilgili bu alternatifleri çoğaltarak, engellilerimizin tamamen sosyal ve ekonomik hayatın içerisinde ve kapasitesini toplumun ve ülkenin kalkınmasında kullanarak çalışmasına devam etmesini çok önemsiyoruz. Ulaşılabilirlik alanında çalışıyoruz. 90'lı yıllarda engellilerimiz evinden çıkamıyordu, zincire bağlı bir şekilde evlerinde kalmak zorundaydı ama şimdi engelliler güvenli ve bağımsız bir şekilde hayatını devam ettirmek istiyor. Onun için kaldırımlarımızın, toplu taşıma sistemlerinin, açık ve kapalı alanların engellilere göre yeniden dizayn edilmesi gerekiyor. Bu konuda Türkiye'nin bütün haritasını çıkardık. TSE ile birlikte erişebilirlikte asansörün boyutlarından tutun kaldırımların boyutlarına kadar bütün standartlarımızı oluşturduk."
Yeni bir denetim sistemine geçtiklerini de bildiren Şahin, "Yapılan ile yapılmayanın birbirinden ayırt edildiği, yapmayana ciddi manada cezalar verildiği yeni bir sistemin takipçisi olacağız" dedi.
-"Sosyal politikalara ayrılan bütçe 20 milyar liraya ulaştı"-
Şahin, son 10 yılda sosyal politikalara ayrılan bütçenin 20 milyar liraya ulaştığını, bunun 7 milyar 571 milyon lirasının engelliler için ayrıldığını söyledi. Şahin, yaşlı ve engelli aylığını 1 milyon 248 bin kişinin aldığını belirterek, "Biz hiç kimsenin maaşını kesmedik. Tam tersi Nisan 2013 itibariyle 1 milyon 248 bin kişiye çıkardık" diye konuştu.
2007 yılında başlayan evde bakımdan 404 bin engellinin, ücretsiz taşımada da 43 bin engelli çocuğun istifade ettiğini anlatan Şahin, "(Kurumlarda siz bize bakıyormuşsunuz ama bizim çocuklarımız bizimle gelip ilgilenmemelerine rağmen 2022 aylığını elimizden alıyorlar. Bu konuda bize yardımcı olun) dediler. Biz o mali desteği onlara verecek şekilde düzenledik. 'Burada keşke maaşlar kesiliyor' şeklinde eleştiriden önce, 'bu niye yapılıyor-' şeklinde konuşabilirsek bu farklı algıların düzeltilmesine sebep olur. Biz hiç kimsenin maaşını kesmiyoruz. Tam tersi engellilerimizin yaşam kalitelerini yükseltmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
-Özel rehabilitasyon merkezleri-
Şahin, rehabilitasyon sisteminde de yeni bir yapılanmaya gittiklerini belirterek, özel rehabilitasyon merkezlerinin standartlarını değiştirdiklerini söyledi. Şahin, "Yönetmeliğimizi değiştiriyoruz. Yeni yönetmeliğimizi bu hafta içinde yayımlayacağız" dedi.
16 rehabilitasyon merkezini tahliye kararını verdiklerini ifade eden Şahin, özel rehabilitasyon merkezlerinde yeni bir sistemin çalışmasını tamamlayacaklarını, kalite odaklı denetim hizmetinin güçlü bir şekilde devam ettiği bir sistemi hayata geçireceklerini bildirdi.
Engellilerin yaşamı ve kaderiyle kendi kaderlerini aynı şekilde gördüklerini kaydeden Şahin, şunları söyledi:
"Eğer ailesinde, akrabasında, yakınında bir engelli varsa empati gücü çok daha hızlı gelişiyor ve çok daha hızlı bir şekilde engellinin önündeki engeli kaldırmak için bize yardımcı oluyor ama en büyük sorun engellilerimizle engelsizlerimiz arasında ortak yaşam alanları zayıf olduğu için iki taraf birbirini anlayamıyor. Biz 74 milyonun tümünü engelli, engelsiz bir bütüncül bakış açısı içerisinde ve pozitif ayrımcılığı onlara verecek şekilde çalışmalarımızı tamamlamayı çok önemsiyoruz. Ulaşılabilirlik ve istihdam bakanlığımızın çalıştığı en büyük alandır. İnşallah en kısa sürede her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı yeni bir yasal anlayışı BM Engelliler Sözleşmesi'ne uygun bir şekilde çalışmalarımızı tamamlayacağız."
Şahin, bir taraftan da demokrasi ve hukuk devletinin önündeki engelleri kaldırmaya çalıştıklarını vurguladı. - TBMM
Son Dakika › Güncel › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?