Coşkun Ergül - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Avrupa'da görüştüğü bir muhatabının kendisine, "30 senedir yurtdışında inceleme yapıyorum ama ilk kez bir heyet geldi beni sorguladı, bu da mı başıma gelecekti' dediğini belirterek, "Nasıl yabancı heyetler bizi denetliyorsa, bizim de oralara gitmemize onların alışması lazım" dedi.
Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem Neonazi cinayetleri hem de Avrupa'da Türk ailelerinden alınan çocuklar ile ilgileniyor olmalarının, Avrupa basını ve kamuoyunda büyük yankı uyandırdığını söyledi.
Bu konularla ilgili bir çok yabancı televizyon, gazete ve ajansların gelip kendisi ile mülakat yaptığını belirten Üstün, "Hollanda medyasına 3 kez mülakat verdim, El Cezire ile iki kez mülakat yaptım, ajanslara konuştum" dedi.
Üstün, Avrupa'da, " Türkiye'deki kurumların bu olaylara eğiliyor olması içişlerimize karışmak mı oluyor-" gibi tartışmalar yapıldığını ifade ederek,
"Oysa bizim onların içişlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok" dedi. Bu konularda AİHM'e müracaatlar olmuş. AİHM bazı davaları kabul etmiş. İnsan hakları meselesinde herkesin söz söyleme hakkı var. Bizim de Türkiye olarak söz söyleme hakkımız vardır ve olacaktır" dedi.
-"Vatandaşım üzerinde konuşmayacaksam neyin üzerinde konuşacağım-"-
Orada hakları ihlal edilenlerin Türk vatandaşları olduğunu ifade eden Üstün,
"Ben vatandaşım üzerinde konuşmayacaksam neyin üzerinde konuşacağım- Kesinlikle bunun, onların içişlerine karışıyor gibi algılanmaması lazım. Biz bu sorunları muhataplarımızla çözebileceğimizin farkındayız. Onlarla rekabet etmek, onları üzmek gibi niyetimiz yok. Onlarla görüşerek vatandaşlarımızı ilgilendiren olayların daha insani hale getirilmesini arzu ediyoruz. Mülakat için gelenlerin bir kısmı bu konuyu soruyor, deşiyor; bir kısmı da anlamaya çalışıyorlar, 'neden rahatsısız' diye. Biz de onlara anlatıyoruz" diye konuştu.
Üstün, "Daha önce insan hakkı ihlali konusunda, hep Avrupa'dan heyetler bize gelir ve aleyhimize raporlar hazırlardı. Şimdi biz onlara gidiyoruz" sözleri üzerine, şunları kaydetti:
"Yıllarca yabancı heyetler Türkiye'ye geldiler ve cezaevlerimizi incelediler. Türkiye bu konuda açık kapı politikası izliyor. Avrupa'nın da bu konuda açık kapı politikası izlemesi gerekiyor. Türkiye kendi iç meselelerini hallettikçe insan hakları ihlallerini azalttıkça, başka ülkelerde kendi vatandaşları ya da mazlum milletlerin haklarını savunacak konuma geliyor.
Türkiye her yönden güçleniyor. Eğer demokrasiniz güçlüyse, hukukun üstünlüğü hakimse ve insan haklarına dayalı yönetiminiz varsa, bu konuda başkalarına da söz söyleme hakkınızı kendinizde bulursunuz. Türkiye buna kavuşmuştur. Bu konuları Avrupa'da bir muhatabımla konuşurken bana; '30 senedir bu işi yapıyorum, yurtdışında inceleme yapıyorum ama ilk kez bir heyet geldi beni sorguladı, bu da mı başıma gelecekti' dedi. Türkiye kendi evinin önünü süpürdükçe, komşuya da söz söyleme hakkını kendinde buluyor ve bulacaktır.
İnsan hakları meselesi evrensel bir meseledir. Herkesin insan hakkı konusunda söz söyleme hakkı vardır; bizim kendi vatandaşımızı ilgilendirdiği için iki kez konuşma hakkımız vardır. Nasıl yabancı heyetler bizi denetliyorsa, bizim de oralara gitmemize onların alışması lazım."
Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM
Son Dakika › Güncel › TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üstün Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?