-Tbmm Kit Komisyonu - Son Dakika
Güncel

-Tbmm Kit Komisyonu

-Tbmm Kit Komisyonu

Et ve Süt Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, "Kurum olarak hayvanı kesip stoklayınca maliyete girmiş oluyoruz."

29.05.2013 18:34

Et ve Süt Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, "Kurum olarak hayvanı kesip stoklayınca maliyete girmiş oluyoruz. Yeni dönem stratejimiz canlı hayvanı yönetme üzerine olacak. Yöntemlerin başında erken ve geç kesim primleri gelecek" dedi.

TBMM KİT Komisyonu'nda Et ve Süt Kurumu'nun 2011 yılı hesapları görüşüldü.

Kemaloğlu, buradaki konuşmasında, 27 Nisan 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Et ve Balık Kurumu'nun, Et ve Süt Kurumu'na dönüştürüldüğünü anımsattı. Et ve Süt Kurumu'nun sektörün düzenlenmesi konusunda faaliyet göstereceğini belirten Kemaloğlu, 9'u et kombinası olmak üzere 10 işyeri ile faaliyetlerini sürdürdüklerini bildirdi.

Et ve Süt Kurumu'nun bu ay itibariyle 1496 personeli bulunduğunu ifade eden Kemaloğlu, toplam 87 satış mağazasıyla hizmet verdiklerini dile getirdi. Kemaloğlu, 2011 yılında 37 bin ton et üretimi gerçekleştirdiklerini, 2012 yılında bu rakamın 41 bin 500 tona ulaştığını, bu yılın ilk dört ayında ise 10 bin 500 tonu bulduğunu kaydetti.

2011 yılı dünya kırmızı et üretiminin yüzde 58'inin domuz, yüzde 33'ünün sığır, yüzde 4,6'sının koyun, yüzde 2,7'sinin keçi ve yüzde 1,8'inin manda kaynaklı olduğunu anlatan Kemaloğlu, dünya sığır eti ihracatının yüzde 85'inin beş ülke tarafından yapıldığını vurguladı. Kemaloğlu, Türkiye'nin kırmızı et konusunda ithalat yerine yerli üretim yapması gerektiğine dikkati çekti.

"Hayvan fiyatlarına müdahalemiz yok"

Kemaloğlu'nun konuşmasının ardından milletvekillerinin sorularına geçildi.

Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, " Köylünün ithal hayvanları banka kredisiyle 7 bin liraya aldığını ancak birkaç ay sonra satmaya kalkıştığında 3-4 bin liraya düşmesi nedeniyle zarar ettiğini" söylemesi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, "Hayvan fiyatlarına herhangi bir müdahalemiz yok. Damızlık fiyatları 2-3 bin avro arasında değişiyor" dedi.

Kemaloğlu ise Genç'in sözünü ettiği durumun, arz-talep dengesizliği nedeniyle ortaya çıktığını, fiyatlara herhangi bir etkide bulunmadıklarını söyledi.

"Kurum mağazacılık konusunu yeniden değerlendirmeli"

İsmail Kemaloğlu, bir soru üzerine Et ve Balık Kurumu'nun bayilere peşin satış yaptığını, bugüne kadar tek bir bayi ile 58 bin liralık bir alacak sorunu yaşadıklarını bildirdi.

Kemaloğlu, "Şahsi fikrim bugün gelinen noktada Kurum, mağazacılık konusunu yeniden değerlendirmeli. Et ve Süt Kurumu bayilik sistemini yeniden değerlendirmeli. Çünkü kurumsal maliyetimizin arttığı görülüyor. Önümüzdeki günlerde et tüketimini artırmaya dönük bir açıklama yapacağız" şeklinde konuştu.

Ekonomik olarak düşünüldüğünde bugüne kadar eti yönetmeye yönelik bir anlayışın izlendiğini belirten Kemaloğlu, "Bizim canlı hayvanı yönetmemiz lazım. Türkiye'de büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığında dönemsel kırılmalar var. Kurum olarak hayvanı kesip stoklayınca maliyete girmiş oluyoruz. Yeni dönem stratejimiz canlı hayvanı yönetme üzerine olacak. Yöntemlerin başında erken ve geç kesim primleri gelecek. Talebin az olduğu dönemde besiciden bir ay sonra hayvanını getirmesini isteyeceğiz belirli bir bedel karşılığında" ifadelerini kullandı.

Daha sonra kurumun 2011 yılı hesapları ibra edildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel -Tbmm Kit Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement