Tekirdağ'dan Kısa Kısa - Son Dakika
Güncel

Tekirdağ'dan Kısa Kısa

Tekirdağ\'dan Kısa Kısa

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu ilçesinde yoğun yağan yağmur ve dolu sonrası zarar gören mahallelerde incelemelerde bulundu.

10.06.2017 17:11

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu ilçesinde yoğun yağan yağmur ve dolu sonrası zarar gören mahallelerde incelemelerde bulundu.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, TESKİ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim İçöz, TESKİ Çorlu ilçe Şube Müdürü Selçuk Küçükerin katıldığı ziyarette, Çorlu Rumeli Mahallesini ziyaret eden Albayrak, sel felaketinde oluşan hasarı yerinde inceledi.

Albayrak ilçe geneli ile ilgili bilgi aldı ve hasarın en kısa zamanda giderileceğini söyledi.

Ziyaretlerine Ergene ve Çerkezköy ilçesi ile devam eden Albayrak, Ergene ilçesi Velimeşe Mahallesi ve Çerkezköy ilçesi Kızılpınar Mahallesini ziyaret ederek yağmur ve dolu sonrası zarar gören esnaf ve vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, zararların en kısa zamanda telafi edilmesi için ilgili birimlere talimat verdi.

-15. Macar Kültür Günleri

Tekirdağ 53. Uluslararası Kiraz Festivali kapsamında, 15. Macar Kültür Günleri düzenlendi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Erdel Prensi II. Ferenc Rakoczi'nin Osmanlı'ya gelişinin 300. yıl dönümünde, bu yıl 15'incisi düzenlenen Macar Kültür Günleri'nin açılış töreni, Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Rakoczi Müzesi'nde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Macaristan Büyükelçiliği 2. Sekreteri Katalin Tanus, Macarların burada daha güvende olmalarının kendileri için büyük anlam ifade ettiğini söyledi.

Türkiye'nin Avrupanın kapısı olduğunu belirten Tanus, "Vaktiyle Rakoczi ve beraberindeki Macarlara büyük bir emek verilmiştir ve bu nedenle Türklere büyük bir saygımız var. Günümüz itibariyle Türkiye, Avrupa'nın kapısıdır. Türkiye ve Avrupa'nın birlikte çalışması ve olabildiğince yakın olması lazım. Macaristan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin daha iyi olmasını istiyoruz. Tekirdağ halkına şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, 300 yıl önce temelleri atılan Macar-Türk dostluğunun bir kez daha hatırlatılması ve burada yaşatılması amacıyla bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Ceylan, şunları kaydetti:

"Osmanlı'ya sığınan Rakoczi'nin Tekirdağ halkının ev sahipliğinde burada yaşaması çok güzel bir dostluk örneğidir. Bu evin müze haline getirilmesiyle bu dostluk daha da perçinlenmiştir. Bu tür etkinlikler iki ülke arasındaki dostluğu geliştirmeye katkı sağlayacaktır. İnşallah bu tür birliktelikler, bu tür dostluklar ilelebet devam eder."

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Türk ve Macar halkları arasında kuvvetli tarihsel bağlar bulunduğunu aktardı.

Türkiye ve Macaristan'ın tarihinde, Tekirdağ çok özel bir yere sahip olduğunu ifade eden Albayrak, "Erdel Prensi II. Ferenc Rakoczi, Habsburg Hanedanı'na karşı başlattığı bağımsızlık savaşını kaybedince, Rakoczi ve beraberindeki Macarlar Osmanlı İmparatorluğu'na iltica etmiştir. Hayatını Macar halkının bağımsızlık mücadelesine adayan Rakoczi bir daha memleketine dönememiş ve 1735 yılında Tekirdağ'da hayata gözlerini yummuştur. O dönemde Rakoczi'nin yaşadığı ev korunmuş ve Macaristan hükumeti tarafından müze haline getirilerek, 1982 yılında ziyarete açılmıştır." diye konuştu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılmasının ardından, Türk – Macar Dostluk Derneği Başkanı Güneş Gülseler, konuklara Rakoczi Müzesi'ni gezdirerek bilgiler verdi.

Törene Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tekirdağ'dan Kısa Kısa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement