Teknoloji, TV Endüstrisini Güçlendiriyor - Son Dakika
Güncel

Teknoloji, TV Endüstrisini Güçlendiriyor

Teknoloji, TV Endüstrisini Güçlendiriyor

Deloitte, 'Teknoloji ve TV: Güzel Arkadaşlığın Devamı' raporunu yayınladı.

03.05.2013 16:02

Önümüzdeki on yıl içinde televizyona karşı bir rakibin ortaya çıkması pek mümkün görünmemekle birlikte endüstri, reklam ve abonelik ücretlerine yüzlerce milyar dolar katkı sağlamaya devam edecek

Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman alanlarında dünyanın en büyük profesyonel hizmetler firmalarından biri olan Deloitte, 'Teknoloji ve TV: Güzel Arkadaşlığın Devamı' raporunu yayınladı.

Teknolojinin televizyon sektörü üzerindeki etkisinin tartışıldığı raporda, internete bağlı televizyonların gelişimi, teknoloji şirketlerinin televizyon endüstrisine yatırımları, televizyon ve teknolojinin ortak yaşam ilişkisi gibi konular ile son teknolojik gelişmelerle televizyonun geçerliliğini yitirip yitirmediği tartışmaları masaya yatırılıyor.

İnternete bağlanabilme özelliği bulunan televizyonların gelişmesi ve yayılması ile birlikte mutlaka kazananların ve kaybedenlerin olacağı belirtilen Deloitte Türkiye TMT Endüstri Lideri Tolga Yaveroğlu sözlerine şöyle devam etti: "Buradan elde edilecek kazançlar, tıpkı kayıplarda olması gerektiği gibi ılımlı olmalı. İnternete bağlı televizyonlar, televizyon yayınlarını tehdit ettiği kadar televizyon içeriklerini de zenginleştiriyor. Bunun bilinen örneklerinden biri ülkemizde de yayına giren ve birinci sezonu ilk defa sadece bir OTT hizmet sağlayıcısı üzerinden yapılan House of Cards dizisi" dedi.

Rapora göre, internete bağlı televizyonların kullanımının, Avrupa ülkelerinde giderek artmasına rağmen, genele yayılması ortalama on yıl sürebilir. Bu duruma televizyon üreticilerinin penceresinden baktığımızda ise piyasada internete bağlanabilme özelliği olan televizyonların bulunması satışları olumlu yönde etkileyecek gibi görünüyor; fakat bu durum, günümüzde var olan televizyon setlerinin kısa vadede ortadan kalkarak tamamen internete bağlı sisteme geçileceği anlamına da gelmiyor. İngiltere'de yapılan araştırma sonuçları ise bunu kanıtlar nitelikte. Buna göre, her ne kadar kullanıcıların bilgisayar, laptop ve tablet kullanım oranları bir hayli yüksek olsa da, kullanıcılar televizyon programlarını bu cihazlarla izlemeye sıcak bakmıyor. Ek olarak, bu üreticilerin, internete bağlı olan televizyonları en çok tercih eden genç ve refah sahibi gruba yönelik yeni pazarlama çalışmalarına geçiş yapması öneriliyor.

Teknoloji şirketleri içeriğe yatırım yapmalı

Raporda, bu değişim zamanını en etkin biçimde değerlendirmeye çalışan tarafın teknoloji şirketleri olduğu iletiliyor. Bu şirketler ise içerik yönetimi konusuna bir hayli önem veriyor. Zira içerik, bilgi ve ürünün dağıtımında etken rol oynuyor. Bu noktada teknoloji şirketlerinin içeriğe yatırım yapması öneriliyor. Bu durumun, içerik üreten kurumların da yararına olabileceği değerlendiriliyor. Ek olarak bu durumdan futbol kulüpleri gibi yayın hakkı sahipleri de yararlanabilir.

Türkiye cihaz kullanımında 6'ncı sırada

1950'de dünyada sadece beş bilgisayar varken, günümüzde bilgisayar temelli aletlerin sahiplik oranı hane başına dört adede kadar ulaşmış durumda. Yapılan araştırmaya göre ise Avrupa'da bir kişinin bilgisayar, tablet, akıllı telefon, cep telefonu, kamera, oyun konsolu ve MP4 çalar cihazlarına sahip olma oranında 3,8'lik ortalamayla Fransa ve İngiltere başı çekerken, Hırvatistan, Almanya ve Belçika cihaz sahiplik oranı en yüksek diğer ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye ise bu sıralamada ortalama 3,4 cihaz ile altıncı sırada yer alıyor.

Teknoloji davranışı etkiliyor mu?

Günümüzde teknolojinin, genellikle kullanıcıların medyayı kullanış biçimini değiştirdiği çok tartışılan bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Rapora göre teknoloji, davranış değişikliği yapmıyor; fakat davranışı belirli bir kalıba oturtuyor. Geçtiğimiz yıllarda, teknolojik gelişimin, kullanıcıların esnek olmayan medya alışkanlıklarını tatmin etme amacıyla ticari ihtiyaçlar tarafından şekillendirildiği söylenebilir. Bu noktada raporda, teknoloji şirketlerinin kullanıcıların temel davranışlarına odaklanmamış teknolojik gelişmelerin niş kaldığına da dikkat etmesi gerektiği iletiliyor.

Televizyon miadını henüz doldurmadı

Teknolojinin bugün geldiği son nokta ise akıllara televizyonun artık vaktini doldurup doldurmadığını getiriyor. Rapora göre, sadece Avrupa ülkelerinde, günde iki milyar saat televizyon izleniyor, günlük 131 milyon dolarlık televizyon reklamı yayınlanıyor ve ödemeli televizyonların yıllık geliri toplamda 200 milyar doları geçiyor. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere televizyonlar hala kullanıcıların hayatındaki sağlam yerini koruyor. Öte yandan, önümüzdeki 10 yılda büyük bir davranış değişikliği görülmediği takdirde, televizyona karşı bir rakibin ortaya çıkması ya da televizyon sisteminin kırılması pek mümkün görünmemekle birlikte, televizyon endüstrisinin reklam ve abonelik ücretlerine yüzlerce milyar dolar katkı sağlamaya devam edeceği düşünülüyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Teknoloji, TV Endüstrisini Güçlendiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement