Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Genel Başkanı Ahmet Keser, sorunlarının çözülmediğini, bu nedenle ölüm orucu eylemine geçeceklerini söyledi.
Keser, TEMAD Kırıkkale Şubesinin açılışının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, örgütlü toplumun demokrasilerin olmazsa olmazlarından olduğunu ifade etti.
Sivil toplum örgütü olarak, özlük haklarıyla ilgili basın ve kamuoyunda çeşitli paylaşımlarının olduğunu belirten Keser, "Sorunlarımız çözülmedi, bu nedenle ölüm orucu eylemine geçeceğiz. Mart ayından itibaren belirlediğimiz bir tarihte merkezi Ankara'da olacak, bir ölüm orucu eylemine geçiş yapıyoruz" dedi.
Keser, özlük haklarında adalet istediklerini belirterek, karar vericilerin kendileriyle ilgili ne istiyorsa, onu istediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Emekli olunca yaşam kalitemiz yarı yarıya düşüyor. Gelirimiz otomatikman düşerken, giderlerimiz artıyor. Birisi için bunu görüyorsunuz, buna karşı tedbir geliştiriyorsunuz. Diğerine de 'sen sivilsin, emeklisin' diyorsun. Bu adaletsizlik. Biz de adaletsizliğe karşıyız."
Askeri birliklerdeki intiharlar
Keser, bir gazetecinin, askeri birliklerde yaşanan intihar olaylarının Genelkurmay Başkanlığı tarafından araştırılmasıyla ilgili bir sorusu üzerine şunları söyledi:
"Yapılan bu çalışmanın samimiyetine inanmıyorum. Çünkü bu inanmadığım şeyi Genelkurmay Başkanlığı teyit etti. Türkiye'deki 270 birlikten gelen deniz, kara, hava ve sahil güvenlik temsilcisi astsubaylar Ankara'da Genelkurmay Karargahında bir toplantıya katıldılar. 3 günlük toplantıda, intiharlarla ilgili bir konu da sunumun içerisindeydi. Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanlığı adı altında savaş psikolojisi bölümü var. Bunlar intiharlarla ilgili bir çalışma yapmış. Yaptıkları çalışmanın verilerini oradaki 270 meslektaşımızla paylaştı. Acı olan şey şu. Oradan gelen bir bilim adamı, hekim açıklama yapıyor. Diyor ki, intiharların yüzde 60'ının sebebini bilmiyoruz. Kalan yüzde 40'ının sebebini, idare kendisi paketlemiş, hazırlamış veri olarak önüne sunmuş ve öyle inceliyor. Bilim nasıl yapılır? Kaynağından araştırılarak yapılır. Önünüze bir veri getirilip o veriyi okumazsınız. Bilim bu değil."
Bugüne kadar meydana gelen intiharlarla ilgili GATA'nın gidip mahallinde bir araştırma yapmadığını öne süren Keser, adli verileri ya da Genelkurmay Başkanlığının ortaya koymuş olduğu verileri bilimsel veriler gibi anlatmanın da aymazlığın kendisi olduğunu iddia etti.
Keser, şunları kaydetti:
"Bir sorun akla geliyor. Bu toplum cinnet mi geçiriyor? O zaman bu sorunun cevabının da bilimsel olarak ortaya konması lazım. Bunun psikolojik, sosyolojik, sosyoekonomik ve mesleki anlamda ortaya konması gerekir. Bu verilerin bir konsorsiyum tarafından değerlendirilmesi lazım. Sadece olaya bir hekim boyutunda bakmak, olayın yaşamla morg arasındaki ilişki şeklinde bakmak bizi ciddi şekilde kaygılandırıyor. Siz yüzde 60'ın nedenini bilmiyorsanız orduyu tanımıyorsunuz demektir. Ölen adamın neden öldüğünü siz bulamıyorsanız, bulmuyorsanız, böyle bir çabanız yoksa orası bilimsel kurul olabilir mi?"
Açılışa, Vali Yardımcısı Abdullah Arslaner, İl Jandarma Komutanı Albay Harun Karabulut, Emniyet Müdürü Hasan Onar ile çok sayıda davetli katıldı. - Kırıkkale
Son Dakika › Güncel › Temad Kırıkkale Şubesi Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?