Türkiye'nin içerisinde termal su ve termal tedavi havuzları bulunduran tek Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Afyonkarahisar'da hizmete girdi. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin (AKÜ) 68.5 milyon liraya mal ederek hizmete açtığı hastanede, robotik sistemden girdap banyolarına, yürüyen merdivenden telekonferanslı ameliyat salonlarına kadar yok yok.
Termal kent Afyonkarahisar'da yapımı tamamlanan AKÜ Acil Yardım, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, kapılarını ilk kez DHA'ya açtı. 32 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 64 bin metrekarelik dev komplekste, fizik tedavi ve rehabilitasyon, termal tedavi, cerrahi ve acil hizmetler aynı anda sunuluyor. 30 hastaya aynı anda hizmet verecek kapasiteye sahip acil ünitesi bulunan hastanede, acil hastalara cerrahi müdahale yapılabilecek 10 tam donanımlı ameliyathane mevcut.
4'Ü TERMAL 6 HAVUZLU HASTANE
Türkiye'nin ilk termal havuzlu hastanesini muhabirlerle birlikte gezen AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, 6 havuzlu hastanenin dünyaya örnek olacağını söyledi. Türkiye'de fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri veren kuruluşlarda genellikle ışın tedavisi uygulandığını anlatan Prof. Dr. Solak, AKÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde ışın tedavisinin yanı sıra tamamlayıcı olarak termal su ile su egzersizi uygulamalarının kullanılacağını kaydetti.
Prof. Dr. Solak, hastane bünyesinde fizik tedavi ve rehabilitasyon amacıyla 3'ü kadın hastalar olmak üzere 6 havuz bulunduğuna değindi. Prof. Dr. Solak, "Bu havuzlardan 4'ünde şifalı kaplıca suyu var. Ayrıca su içi egzersizinde kullanılmak amacıyla 2 havuzu da normal suyla kullanıma açtık. Amacımız hastalarımızın daha kısa sürede şifa bulması. Egzersiz havuzlarındaki su sıcaklığı 33, termal havuzları ise 42 dereceyle hizmet veriyor" dedi.
HASTANENİN MALİYETİ 68.5 MİLYON LİRA
Hastanede 25 cerrahi yoğun bakım yatağı ve 200 normal yatak bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Mustafa Solak, yatak kapasitesinin istenildiğinde 300'e çıkarılabildiğine işaret etti. Hastanedeki pek çok cihazın Türkiye'deki hastanelerde olmayan son teknoloji ürünler olduğuna değinen Prof. Dr. Solak, "Tıbbı cihazlar için 15 milyon TL ödenek ayrıldı. Bunun 12,5 milyon TL'si kullanıldı. Şu ana kadar yapılan toplam harcama 68.5 milyon TL. Bununla da sınırlı kalmayacak ve ihtiyaç halinde tıbbi cihaz alımı yapacağız" diye konuştu.
TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK
Hastanenin fizik yapısı ve uygulanacak tedavi yöntemleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Solak, hastaların asansör beklemesinin önüne geçmek için hastaneye yürüyen merdiven sistemi kurduklarını anlattı. Fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitelerinin tümü ve suyun birlikte kullanıldığı ilk ve tek hastane örneğini hizmete açtıklarına değinen Prof. Dr. Solak, Sağlık Bakanlığı'nda bir heyetin yürüyen merdiven sistemi, hareket sıkıntısı çekenlerin tedavisinde kullanılan girdap banyosu, su jeti sistemi, felç gibi önemli rahatsızlıkları geçiren insanların kaybettikleri yetileri geri kazanmaları için kullanılan robotik tedavi sistemini incelediğini belirtti. Prof. Dr. Solak, tüm tedavi modelleri bir arada bulunan hastanenin yapılacak diğer hastaneler için model olacağını değindi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN AÇACAK
Kamera sistemi sayesinde ameliyatların telekonferans sistemiyle farklı hastane ve tıp fakültelerinde anında eğitim amacıyla kullanılabileceğine de değinen Prof. Dr. Solak, 150 yataklı Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi'nin yapılması için de inşaat çalışmalarının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Solak, sağlık turizmine önemli katkı sağlayacak hastanenin resmi açılışının önümüzdeki günlerde Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından yapılacağını söyledi. - Afyon
Son Dakika › Güncel › Termal Havuzlu Hastane - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?