OPET'in desteğiyle hayata geçirilen "Trafik Dedektifleri" Projesi kapsamında Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası dolayısıyla İstanbul'da düzenlenen etkinlikte, 150 öğrenci teorik ve pratik trafik eğitimi aldı.
Aile ve Sosyal Politikalar, İçişleri ile Milli Eğitim bakanlıkları, Diyanet İşleri Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Eşleri Kaynaşma Yardımlaşma Derneği (PEKAY) ve Uluslararası Polis Birliği Türkiye ortaklığında, Türkiye genelinde 3-17 yaş arası çocuk ve öğrencilere yönelik eğitimler verilen proje kapsamında Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası dolayısıyla özel eğitim programı düzenlendi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Topkapı Trafik Eğitim Parkı'nda gerçekleştirilen etkinlikte, öğrenciler önce teorik eğitim aldı. Konuyla ilgili hazırlanan videoları izleyen öğrencilere, görevli trafik polisleri ders verdi.
İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetim Şube Müdürlüğü'ne bağlı özel eğitim kadrosu tarafından gerçekleştirilen eğitimde, öğrencilere minyatür trafik işaretleri ve lambaların yer aldığı parkurda uygun ışığa göre yaya geçidinin kullanımı ve geçiş üstünlüğü hakkında uygulama çalışması yaptırıldı.
Eğitim içeriğine uygun sorumluluk verilen çocukların örnek olaylarda rol alarak trafik kurallarını pekiştirmesi sağlandı. Proje için hazırlanan filmler ve eğitim dokümanları çocuklara dağıtıldı.
Daha sonra pratik eğitim için trafik eğitim parkına alınan çocuklar, görevliler eşliğinde "karşıdan karşıya geçiş", "yaya geçidini kullanma", "trafik ışıklarına dikkat", "üstgeçit kullanımı" gibi eğitimleri alırken, kendileri için hazırlanan araçlara da bindi.
Araçları kullanan öğrenciler, eğitim sonrası öğrendiklerini anlattı. Eğitime katılan öğrenciler, "Trafik Dedektifi" belgesi aldı.
"Amacımız, trafik kazalarının maddi manevi kayıplarını en aza indirmek"
İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Levent Altın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin 2012 yılında Karayolları Trafik Güvenliği Stratejisi Eylem Planı'nda imzalanan bir proje olduğunu belirtti.
Altın, eğitici olarak yetiştirdikleri trafik personelinin okullara giderek 3-17 yaş arasındaki çocuklara "Trafiğin unsurları", "Trafiğin güvenliği", "Araçta güvenlik", "Bisiklet kullanımı" ve "Güvenli park" gibi konularda eğitim verdiğini anlattı.
Şu an önemli bir aşamada olduklarını ve okullarda eğitimin devam ettiğini dile getiren Altın, "İnsanların en kutsal hakkı yaşam hakkıdır. En büyük amacımız çocuklara trafiğin farkındalığını anlatabilmek. Yeni nesiller trafik kültürüne nasıl ulaşırlar bunu amaçlıyoruz. Amacımız trafik kazalarının azalması. Trafik kazalarında yaşadığımız maddi manevi kayıpları en aza indirmek. Ülkemizin uluslararası düzeyde bu konudaki kötü sicilini değiştirmek istiyoruz" diye konuştu.
"3 yılda 1,5 milyon öğrenciyi bilinçlendirmek istiyoruz"
OPET Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk de "Trafik Dedektifleri" Projesinin OPET'in daha önce başlattığı ve şu anda devam eden 4 sosyal sorumluluk projesinden farklı olduğunu, her yaş grubunu ilgilendirdiğini söyledi.
Her zaman "Ülkelerin medeniyet düzeyinin trafiğinden ve tuvaletlerinden belli olur" diye söylendiğine işaret eden Öztürk, yola çıkıldığında ne kadar bilinçli olunursa can kaybının o kadar az olacağını vurguladı.
Öztürk, projenin çok paydaşlı olduğunu ifade ederek, OPET olarak her aşamasında yer alacakları projeyi sürdürülebilir hale getirmeyi amaçladıklarını aktardı.
Türkiye genelindeki okullarda trafik bilinçlendirmesiyle ilgili eğitimler verildiğini kaydeden Öztürk, "Aslında 4 aylık bir proje. 200 bin civarında öğrencimiz eğitim aldı. 3 yıl içerisinde 1,5 milyon öğrenciyi bilinçlendirmeyi ve 'Trafik Dedektifi' yapmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar hep büyüklerimiz çocuklarına bir şeyler söyledi. Biraz da çocuklar büyüklerine bir şeyler söylesin" ifadelerini kullandı. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Trafik Dedektifleri' Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?