MAHİR CAİDAN - Tunus'ta siyaset sahnesinde muhafazakar ve İslami eğilimi ile tanınan Nahda Hareketi Partisi'nin Monastir vilayeti için aday listesine aldığı Yahudi Simon Selame, "teklifin Nahda dışında bir partiden gelmesi halinde cevabının olumlu olmayacağını" belirtti.
Nahda Hareketi, mayıs ayında gerçekleştirilecek yerel seçimlerdeki aday listelerinde ezber bozarak, Monastir vilayetinde azınlık Yahudi cemaatinden Simon Selame'yi aday gösterdi.
Devrimden sonraki ilk yerel seçimler için 6 Mayıs'ta sandığa gidecek Tunus'ta, seçim listelerinde bağımsız isimlere de yer vereceğini açıklayan Nahda Hareketi, Monastir vilayetinde azınlık Yahudi cemaatinden Selame'yi bağımsız aday olarak vilayet meclisi listesine aldı.
Simon Selame (56) adaylık teklifi ve sürecine ilişkin AA muhabirine konuştu.
Dedelerinin dikiş makinesi tamirinde on yıllardır çalıştığı Monastir vilayetinde doğup büyüdüğünü söyleyen Selame, seçim yarışına katılacağı vilayetin Rabat Mahallesi'nde, "sinagog, kilise ve caminin yan yana olduğunu" vurguladı.
Selame, "Beldenin evlatlarının dinleri farklı olmasına rağmen, aynı yurttaşlık bizi bir araya getiriyor. Tıpkı tüm partilerin tek bir vatanda birleşmesi gibi." ifadelerini kullandı.
Her Tunus vatandaşı gibi kendisinin de demokratik yarışa katılma hakkı bulunduğuna işaret eden Selame, Nahda Hareketi'ni "İslami kimliğe sahip modernliğe açık sivil bir parti" şeklinde nitelendirdi.
Selame, Tunus'taki tüm Yahudilerin Tunus vatandaşı olarak sivil, sosyal ve siyasal hayata katılım sağlayabileceğini belirterek, ülkenin farklı dinlerin bir arada yaşama örneğini on yıllardır olduğu gibi sürdüreceğini dile getirdi.
Nahda Hareketi'nin kendisine adaylık teklif ettiğini ve kendisinin de bu teklifi kabul ettiğini belirten Selame, başarılı olması halinde Yahudi cemaatini meclis seçimlerine katılması için teşvik edeceğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Nahda Hareketi'nden bağımsız aday olarak seçimlere katılma konusunda eminim. Eğer, Nahda'dan başka bir parti bana bu teklifle gelseydi, yanıtım böyle olmazdı. Tunus için birleştirici partileri seviyorum, ötekileştirenlerden hoşlanmıyorum. Bu deneyim konusunda pişman olmam, çünkü Tunus'un geleceği her şeyin üstünde. Dünyaya Tunus'ta demokrasinin başarılı olduğunu göstermek istiyoruz. Tüm dünyayı bu yeni tecrübeyi korumaya davet ediyoruz."
Tunus'ta özellikle ülkenin güneyindeki Cerba Adası ve çevresinde yaklaşık bin 500 kadar Yahudi azınlık cemaati yaşıyor.
Arap Baharı isimli süreçten birçok demokratik kazanımla çıkmayı başaran Tunus, 6 Mayıs 2018'de devrimden sonraki ilk seçimler için sandık başına gidiyor. Partilerin, bağımsızların, seçim ittifaklarının Tunus genelindeki 350 yerel yönetim için sunacakları aday listeleri için başvuru süresi bu cuma bitiyor.
Son Dakika › Güncel › Tunus'ta Nahda Hareketi'nden Seçimlerde Yahudi Aday - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?