CİHAN OKUR - Amasya'nın Suluova ilçesinde çiftçilik yapan 29 yaşındaki Bayram Öztürk, kurduğu sistemle büyükbaş hayvanların gübresinden biyogaz üreterek, mutfak tüpü masrafından kurtuldu.
Öztürk, mutfak tüpü giderlerinin artması nedeniyle ağılının arka bölümüne hayvan gübresinden biyogaz üreten bir sistem kurdu. Kurduğu sistemde fermantasyon tankına su ve hayvan gübresi ekleyen Öztürk, oluşan basınç sonucu gübreden gaz elde etti.
Ürettiği gazı kompresör yardımıyla ve borularla mutfağına ulaştıran Öztürk, set üstü ocağını biyogazla çalışır duruma getirdi.
Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalabalık bir aile oldukları için mutfak tüpü masraflarının ev bütçelerinde sıkıntı yarattığını söyledi.
Yaklaşık 2,5 yıldır ürettikleri biyogazı kullandıklarını anlatan Öztürk, "Aylık en az 3 tüp harcıyorduk, bazen fazlası da oluyordu. Bu durum bizi maddi olarak zorluyordu. Tüp masrafından kurtulmak için değişik çözümler aramaya başladım. Hayvan gübresinden gaz üretmeye karar verdim. Sulu ortamda hayvan gübresi köpürdüğünde çakmakla yanıyordu. Oradan yola çıkarak internetten araştırdım ve kendime bir sistem kurdum." diye konuştu.
Kurduğu sistemle ev bütçesine aylık yaklaşık 210 lira katkı sağladığını ifade eden Öztürk, "Masrafımız sadece 10 lira, kompresörün yaktığı elektrik gideri. Yılda evimize 2 bin liradan fazla para kalıyor. Düşük gelirli insanlarız, bu sistem bize ilaç gibi geldi. Bu sistemi bütün çiftçi kardeşlerime öneriyorum, hem evlerinin tüp masraflarından kurtulurlar hem de gübre arıtıldığı için tarlalara daha fazla katkısı oluyor." dedi.
Öztürk, sistemi kurmak isteyen tüm çiftçilere yardımda bulunmaya hazır olduğunu belirtti.
"Evimizi ısıtmak için de bu gazı kullanmak istiyoruz"
Sistemi geliştirerek evlerini ısıtmak için de biyogazı kullanmak istediklerini dile getiren Öztürk, şunları kaydetti:
"Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Henüz ürettiğimiz gazı depolayamadığımız için mevcut gaz, evimizin ısınması için yeterli gelmiyor. Gazımızı depolarsak ısınma giderimizi de ortadan kaldıracağız. Şehrin biraz dışında yaşadığımız için, burada nüfus yoğunluğunun az olmasından dolayı doğalgaz bulunduğumuz eve gelmiyor. Bu yüzden başımızın çaresine bakıyoruz."
Bayram Öztürk'ün ağabeyi Adem Öztürk ise kardeşine sistemi kurmak için yardımcı olduğu anlatarak, "Evin ekonomisine çok büyük katkı sağladı. Tüp masrafından kurtulduk. Bu geliştirdiğimiz sistem bize ek gelir oldu." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Tüp Masrafından Biyogazla Kurtuldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?