Türk doğaltaş sektörü, en büyük ihracat pazarı olan Çin'de, dünyanın en büyük doğaltaş fuarı Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na 139 firma ile çıkartma yaptı. Türkiye, uluslararası boyutta en büyük katılım gösteren ülke oldu. Çin'de inşaat sektöründeki durgunluğa rağmen Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı büyüklüğüne yakışır yoğun katılımlı bir şekilde açıldı. Türk doğaltaş sektörü, 2014 yılında 1.7 milyar dolar blok doğaltaş ithalatı yapan Çin'in ithalatının yüzde 50'sini tek başına gerçekleştirdi.
Çin'de inşaat sektöründeki durgunluğa rağmen pazardaki konumunu koruma adına düşük beklentiyle Xiamen Fuarı'na geldiklerini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, ilk günkü ziyaretçi sayısından ve ilgiden memnun olduklarını, beklentilerinin üzerinde alıcı talepleriyle karşılaştıklarını kaydetti.
Xiamen'de geçen yılların aksine blok mermer yerine işlenmiş doğaltaş ürünlerine talep olduğunu anlatan Kaya, "Xiamen Fuarı'na sadece Çinli alıcılar gelmiyor, dünyanın dört bir tarafından doğaltaş alıcıları bu fuarda buluşuyor. Bu yılki fuarda işlenmiş ürün talebi çok fazla. Çin'de inşaat sektöründeki durgunluğun, mevcut konutların eritilmesiyle birlikte biteceğini ve önümüzdeki yıldan itibaren tekrar hareketlenme başlayacağını düşünüyoruz. Bu süreçte Çin'deki doğaltaş stokları da erimeye başladı. İnşaat sektöründeki durgunluğa rağmen 2014 yılında Çin'in yaptığı 1.7 milyar dolar blok mermer ithalatının yüzde 50'sini Türkiye tek başına gerçekleştirdi" şeklinde konuştu.
Çin'de inşaat sektöründeki durgunluk nedeniyle Türkiye'nin Çin'e yaptığı doğaltaş ihracatının 2013 yılında 980 milyon dolar iken, 2014 yılında 827 milyon dolar seviyesine gerilediğini hatırlatan Kaya, Çin'in bu düşüşe rağmen Türk doğaltaş sektörü için en büyük pazar olma özelliğini açık ara koruduğunu, Xiamen Fuarı'nda Türkiye'nin standının 2016 yılından itibaren 1.000 - 1.400 metrekare artması için çaba gösterdiklerini sözlerine ekledi.
Çin'deki durgunluk Türk firmalarını caydırmamalı
Türkiye'nin Guangzhou Başkonsolosu Batu Kesmen, Çin'in yüzde 12 mertebesindeki büyüme rakamlarının yüzde 7-7.5 bandına gerilediğini, konut stoklarındaki artış nedeniyle de inşaat sektöründe bir durgunluk ortaya çıktığını kaydetti. Kesmen, "İnşaat sektöründeki bu durgunluğun 2015 yılında devam edeceği görülüyor. Bir nebze 2016 yılında da etkili olabilir. Konut stoklarının erimesiyle birlikte Çin'de inşaat sektöründe tekrar bir canlanma yaşanacak. Çin'deki alım gücünün artması ile birlikte Çin'in iç kesimlerinde yeni konut ihtiyacı önümüzdeki yıllarda artacak. Çin pazarındaki durgunluk Türk firmalarını caydırmamalı, Türk firmaları Çin pazarında tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini sürdürmeliler" diye konuştu.
Ege İhracatçı Birlikleri'nin başarılı bir Milli Katılım Organizasyonuna daha imza attığına işaret eden Kesmen, Milli Katılım Organizasyonuyla ve bireysel olarak katılan Türk firmalarının çoğunu ziyaret ettiklerini, Türk firmalarının hem organizasyondan, hem de fuardaki ilgiden memnun olduklarını sözlerine ekledi.
Çin'in blok mermer ithalatının yüzde 50'si Türkiye'den
Türkiye'nin Guangzhou Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Hasan Köse, Türkiye'nin 2014 yılında Çin'e 2.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, 2014 yılında Türkiye'nin Çin'e yaptığı doğaltaş ihracatının ise 827 milyon dolar olarak kayıtlara geçtiğini anlattı. Köse, "Çin'in 2014 yılında yaptığı 1.7 milyar dolarlık blok mermer ithalatının yüzde 50'si Türk doğaltaş sektörü tarafından yapıldı. Türk doğaltaş sektörü Çin'de bir numaralı tedarikçi konumunda" şeklinde konuştu.
Çin'de doğaltaş sektörünün kümelendiği Yunfu ve Shuitou isimli iki bölge olduğu bilgisini veren Köse, Türkiye'den yapılan doğaltaş ithalatında Shuitou şehrinin ithalat kapısı Xiamen Limanı'ndan yapılan doğaltaş ithalatındaki düşüşün 15 milyon dolar seviyesinde kaldığını, Xiamen Limanı'ndan yapılan doğaltaş ithalatının canlılığını korumasının nedeni olarak, Xiamen ve Shuitou'da doğaltaş işletmelerinin Çin piyasası satışları yanında ihracatlarının da yoğun olması ve bankalardan kredi alarak ithalat yaptıkları için kredileri ödeyebilmek için fabrikalarında üretime devam etmesi gerektiğini gerekçe olarak gösterdi.
Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu Ege İhracatçı Birlikleri gerçekleştiriyor. Milli Katılım Organizasyonu ile 63 Türk firması fuara katılırken, bireysel katılan Türk firmaları ile birlikte Türkiye'den 139 firma dünyanın en büyük doğaltaş ve teknolojileri fuarında Çin ve Uzakdoğu başta olmak üzere tüm dünyaya ihracatlarını arttırmak için çaba gösteriyor.
Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda Türkiye standının açılışını Guangzhou Başkonsolosu Batu Kesmen, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Maden İşleri Genel Müdür V. Sadi Civelekoğlu, Guangzhou Ticaret Ateşesi Hasan Köse, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya birlikte yaptı.
Fotolu: Dünya'nın en büyüğü Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na Türkiye 139 firma ile en büyük katılımı gerçekleştirdi.
Son Dakika › Güncel › Türk Doğaltaş Sektörünün Çin Şovu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?