Türk Hukuk Sisteminde Aile, Çocuk ve Kadın Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Türk Hukuk Sisteminde Aile, Çocuk ve Kadın Çalıştayı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Bakanlık olarak her türlü şiddet ve istismara karşı kararlı mücadeleyi sürdürdüklerini belirterek, "Bir kadın, bir anne ve bir bakan olarak, kravat takıp hakim karşısına çıkan bir suçlunun ceza indirimi alması beni de ziyadesiyle rahatsız etmektedir.

13.04.2016 12:13

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Bakanlık olarak her türlü şiddet ve istismara karşı kararlı mücadeleyi sürdürdüklerini belirterek, "Bir kadın, bir anne ve bir bakan olarak, kravat takıp hakim karşısına çıkan bir suçlunun ceza indirimi alması beni de ziyadesiyle rahatsız etmektedir. Çocuk istismarı konusunda cezalar en üst düzeyde uygulanmalıdır." dedi.

Bakan Ramazanoğlu, bir otelde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Yargıtay Başkanlığının işbirliğiyle düzenlenen "Türk Hukuk Sistemindeki Aile, Çocuk ve Kadın Çalıştayı"nın açılışına katıldı.

Ramazanoğlu, burada yaptığı konuşmada, aile, kadın ve çocuk konularının toplumun en hassas damarı olduğuna işaret etti. Bu alanlarda yapılacak hukuki düzenlemelerin büyük önem arz ettiğini, olağanüstü hassasiyet gerektirdiğini belirten Ramazanoğlu, bu çalıştayın zeminini oluşturmak için göreve geldiği ilk günlerde bürokratlarla, hizmet alanlarına ilişkin mevzuatların gözden geçirilmesi çalışmalarını başlattıklarını hatırlattı. Ramazanoğlu, çalıştaydan çıkacak sonuçların gelecek dönemde yapılacak çalışmalara yön vereceğini söyledi.

Anne, baba ve çocukların yaşadıkları mağduriyetleri önlemek açısından çiftlerin boşanma sürecini de doğru yönetebilmelerinin önemine vurgu yapan Ramazanoğlu, boşanma süreci danışmanlığının aile mahkemelerinde devam eden davaların görülmesinde önemli katkılar sunduğunu aktardı. Ramazanoğlu, parçalanmış ailelerde, nafaka, velayet hakkı ve icra ile anne babaların çocuklarını görme süreçlerinin çocukları olumsuz etkilediğini bildirdi.

Daha ağır yaptırımların bazen kadın ve erkeği de daha büyük bir çözümsüzlüğe doğru sürüklediğine dikkati çeken Ramazanoğlu, "Arabuluculuk sisteminin yaygınlaştırılması, boşanma süreci danışmanlığının daha etkin hale getirilmesi Aile Hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklara çözüm olacaktır.

Bu süreçte çocukların mağduriyetlerinin önüne geçmek için velayetin kötüye kullanılmasının ve para karşılığı çocuğun evlatlık verilmesinin önlenmesi için yasal düzenleme yapılması, çocuğun üstün yararını gözeterek Bakanlığımızın müdahale etmesine imkan sağlayacaktır." diye konuştu.

"Ceza indirimleri bir kez daha gözden geçirilecek"

Ramazanoğlu, aile bütünlüğünün bozulması, göç, savaşlar ve terör gibi sosyolojik olaylar sonucu en çok çocukların mağduriyet yaşadığına dikkati çekti.

Çocuk mağduriyetlerinin önlenmesine yönelik güçlü bir hukuki alt yapı oluşturulmasına karşın uygulamalarda karşılaşılan aksaklıklar ve değişen şartların mevzuatların yeniden gözden geçirilmesini, güncellenmesini zorunlu kıldığına işaret eden Ramazanoğlu, çalıştay kapsamında ülke mevzuatının gözden geçirilerek varsa yasal boşlukların tespit edilmesine ve ve giderilmesine yönelik önerilerin belirlenmesinin önem arz ettiğini ifade etti.

Ramazanoğlu, cinsel istismar, sosyal medya, adli tıp uygulamaları, ceza evlerinde anneleriyle birlikte bulunan çocuklar gibi birçok alanda yeni çözüm önerilerinin ortaya konmasının temel amaçlarından olduğunu bildirdi.

Çalıştayda çocuk ihmal ve istismar vakalarında "iyi hal indirimi" diye adlandıran ve kamuoyunda rahatsızlık yaratan "ceza indirimleri"nin bir kez daha gözden geçirileceğine vurgu yapan Ramazanoğlu, "Bakanlık olarak her türlü şiddet ve istismara karşı kararlı mücadelemizi sürdürmekteyiz.

Bir kadın, bir anne ve bir bakan olarak, kravat takıp hakim karşısına çıkan bir suçlunun ceza indirimi alması beni de ziyadesiyle rahatsız etmektedir.

Çocuk istismarı konusunda cezalar en üst düzeyde uygulanmalıdır." dedi.

Doğrudan Bakanlıklarının sorumluluğu altında olan çocuklarla birlikte tüm çocukların yaşadığı sorunlara hukuki çözüm üretmenin burada bulunan tüm katılımcıların ortak sorumluluğu olduğunu aktaran Ramazanoğlu, çocukları her türlü istismardan korumanın, en güzel şekilde yetiştirmenin devlet ve millet olarak herkesin temel görevi olduğuna değindi.

Ramazanoğlu, mevzuatın güçlendirilmesi, sahada alınan tedbirlerin iyileştirilmesi ve daha etkili hale getirilmesi için bu çalışmaların çocuklar için hayati öneme sahip olduğuna vurgu yaptı.

"Bakanlığı devraldığımdan bugüne bin 259 davaya müdahil olduk"

Çalıştayda 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun başta olmak üzere mevcut yasal düzenlemelerin değerlendirileceğini belirten Ramazanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kadına yönelik şiddet, sebepleri ve sonuçları açısından çok boyutlu bir sorun olup ancak toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ve bütüncül bir yaklaşımla ortadan kaldırılması mümkündür.

Ülkemizde, kadına yönelik şiddetle mücadele, devletin sorumluluğunu üstlendiği ve tüm tarafların destek ve işbirliğiyle mücadele içerisinde yer alması gereken bir durumdur.

6284 sayılı Kanunun Bakanlığımıza şiddet mağduru kişilerin yanında davalara katılma imkanı veren hükmü, mağdur hakları anlamında devrim niteliğinde bir düzenlemedir.

6284 sayılı yasa yürürlüğe girdikten sonra doğrudan Bakanlığımız olarak kadına karşı işlenen şiddet suçlarından dolayı bin 30, çocuğa karşı işlenen şiddet suçlarından dolayı 796, çocuğa karşı işlenen cinsel istismar suçlarından dolayı 2 bin 345 olmak üzere toplam 4 bin 171 dava dosyasında mağdurların yanında yer aldık. Bakanlık görevini devraldığım 24 Kasım 2015'ten bugüne kadar bin 259 davaya müdahil olduk."

Mağdurların haklarını sonuna kadar korumak, sanığın ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması için dava sürecini sonuna kadar takip ettiklerini anlatan Ramazanoğlu, şiddet ve cinsel istismar olaylarında sıfır tolerans politikasıyla hareket ettiklerine, sorumlu kişi, kurum ve kuruluş ayırt etmeksizin suç mağdurlarının yanında yer aldıklarına dikkati çekti.

"Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması çok taraflı, uzun soluklu bir mücadeleyi gerektirmektedir." ifadesini kullanan Ramazanoğlu, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda mevcut yasal düzenlemeleri değerlendirmek ve bundan sonra izlenecek yol haritasının belirlenmesine imkan sağlayacak çalıştay sonuçlarının çok önemli olduğunu vurguladı. Ramazanoğlu, aile, kadın ve çocuk alanlarında yürütülen uygulamalarda karşılaşılan sorunların tespiti, çalıştay sonucu çıkaracakları yol haritasının çalışmalarına yön vereceğini dile getirdi.

Bakan Ramazanoğlu, çalışmaların toplumun hassas kesimlerine yeniden daha adil, rahatlatıcı ve akılcı çözümler üretebilme yönünde faydalı olacağını belirterek, Adalet Bakanlığına, Yargıtay Başkanlığına, ilgili kamu kuruluşlarına, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine, bilim adamlarına teşekkür etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Hukuk Sisteminde Aile, Çocuk ve Kadın Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement