Türkiye-ABD Ticari İlişkilerine Derin Darbe - Son Dakika
Güncel

Türkiye-ABD Ticari İlişkilerine Derin Darbe

Türkiye-ABD Ticari İlişkilerine Derin Darbe

TABA AmCham'in olaylı başkanlık seçiminde aday bile olmayan Zeynep Dereli başkan oldu.

13.06.2014 15:20  Güncelleme: 15:16

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA AmCham) yine şaibeli bir başkanlık seçimine sahne oldu. Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla kurulan ve 1987'den bu yana faaliyet gösteren Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA AmCham) 'nin 3 1 Mayıs 2014 tarihindeki genel kurulundan 6 gün sonra gerçekleşen başkanlık seçimine şaibe karıştı. TABA merkez ofisine gelen kalabalık bir grup iddiaya göre yönetim kurulu üyelerini tehdit ederek aday bile olmayan Zeynep Dereli'yi 6'ya 5 oyla başkan seçtirdi. Şaibeli seçimin ardından ABD'li yetkililer henüz bir açıklama yapmazken, Türk iş adamları, yaşanan hukuk dışı olayların ABD-Türkiye ilişkilere zarar vereceği yönünde birleşti.

Seçimlere tek aday olarak giren ve genel kuruldan başarıyla çıkan mevcut başkan Ekim Alptekin'in, tüzük gereği 5 Haziran 2014 tarihinde gerçekleştirilen yönetim kurulunda başkan olması beklenirken Onursal Başkan Zeynel Abidin Erdem, kalabalık bir grupla birlikte TABA merkez ofisinde arbede çıkararak bir tür darbe yaptı. Zeynel Abidin Erdem'in desteklediği Zeynep Dereli, yönetim kurulu toplantısı öncesi aday bile değilken çıkan olaylar sonrasında yönetim kurulu toplantısından başkan olarak çıktı.

Yönetim kurulu üyelerini tehdit ettiği iddia edilen Zeynel Abidin Erdem'in antidemokratik ve hukuk dışı eylemi ABD tarafından şaşkınlıkla karşılandı. ABD'li yetkililerden çok sert bir açıklama gelebileceğini belirten dernek üyeleriseçimlere şaibe karışmasından üzüntü duyduklarını belirtti. Olayların ardından kamera kayıtlarını alan savcılık inceleme başlattı.

Amerikan siyaset ve iş dünyasının önem verdiği Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA AmCham), Avrupa'daki Amerikan Ticaret Odaları (ECACC) ve ABD Ticaret Odaları Birliği'nin (COCUSA) üyesi.TABA'nın "AmCham" (Amerikan Chamber) sıfatının, yaşanan olaylar sonucunda sorgulanacağını belirten Türk iş adamları Türkiye'nin uluslararası arenada imajının bir kez sarsıldığı görüşünde.

Olaylı geçen genel kurullarıyla gündeme gelen Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA AmCham)'nde yaşananlar ilk değil. ABD'li mağazalar zinciri GAP'in Türkiye Genel Müdürü Günsan Çetin ile Erdem Holding'in patronu Zeynel Abidin Erdem arasında geçen başkanlık yarışı hala hafızalarda. Mahkemeye kadar uzanan bu yarıştan Erdem galip çıkmıştı.PriceWaterhouse Cooper'ın yönetim kurulu başkanı Adnan Nas'ın aday olduğu 2006 yılı başkanlık seçiminde seçim günü sabahı liste hazırlayarak karşı aday olan Uğur Terzioğlu, Zeynel Abidin Erdem'in desteklemesiyle TABA genel başkanı olmuş, olaylı kongrede başkan adayı Adnan Nas oy bile kullanamadan genel kurulu terk etmek zorunda bırakılmıştı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye-ABD Ticari İlişkilerine Derin Darbe - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement