Türkiye'de En Çok Sosyal Medya Hesapları Hedef Alınıyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de En Çok Sosyal Medya Hesapları Hedef Alınıyor

Kaspersky Lab tarafından yapılan araştırma, kullanıcıların internet üzerindeki hesaplarını koruma altına alırken yaşadığı ikilemi ortaya çıkardı.

06.01.2018 15:49

Günümüzde banka hesapları arasında para transferi yapmaktan alışverişe, hava durumunu kontrol etmekten dışarı çıkmak için taksi çağırmaya kadar birçok farklı şey için internet üzerindeki hesaplarımıza sürekli giriş yapıyoruz. Peki, ihtiyacınız olduğunda hesabınıza giriş yapamazsanız ne olur? "Hatalı parola" mesajıyla karşılaşırsanız ne yaparsınız? Eve zamanında ulaşamaz veya yağmura mı yakalanırsınız? Gerçekte yaşanabilecekler bu saydıklarımızdan çok daha ciddi olabilir.

Günlük yaşantımızı sürdürmek için internet üzerindeki hesaplarımıza giderek daha çok bağımlı hale geliyoruz. Kaspersky Lab, kullanıcıların bu hesaplar için parola belirlerken büyük bir ikilemde kaldığını keşfetti. Bazı kullanıcılar sahip oldukları her hesap için farklı ve güçlü parolalar belirleyip kendilerini güvence altına almayı tercih ediyorlar. Ancak bunu yaparken parolarını unutma riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. Diğer bir grup kullanıcı ise hayatlarını kolaylaştırmak için hatırlaması zor olmayan parolalar seçiyorlar. Bu yolu tercih edenler sadece kendilerinin değil siber suçluların da işini kolaylaştırmış oluyorlar.

İkilemin ilk seçeneği: Hatırlaması zor ama güçlü parolalar

Yapılan araştırmaya göre kullanıcıların çoğu hesapları için güçlü parolalar kullanmaları gerektiğinin farkındalar. Türkiye'deki kullanıcılara internetteki hesaplarından hangi üçünün güçlü parolaya ihtiyaç duyduğu sorulduğunda, %58'i banka hesabı, %26'sı elektronik cüzdanlar dahil olmak üzere ödeme uygulamaları, %32'si ise internet üzerinden alışveriş hesapları yanıtını verdiler.

Güçlü parolaları hatırlamanın zor olması kullanıcıların bunları unutup hesaplarına erişemeyebileceği anlamına da geliyor. Türkiye'deki kullanıcıların %47'si kişisel hesaplarındaki parolalarını unuttuktan sonra hızla yerine yeni parola belirleyemiyor. Günlük aktivitelerin bu nedenle yapılamaması kullanıcılarda sinir ve strese yol açabiliyor.

Türkiye'deki kullanıcıların neredeyse yarısı (%48) parolalarını güvensiz bir şekilde saklarken, yaklaşık dörtte biri (%22) güvenliklerini riske atsa da parolalarını unutmamak için bir not defterine yazdığını belirtiyor.

İKİLEMİN İKİNCİ SEÇENEĞİ: ZAYIF VE ELE GEÇİRİLMESİ KOLAY PAROLALAR

Parola ikilemiyle karşılaşan ve uzun parolarları ezberlemek zorunda kalmak istemeyen kullanıcılar güvenli olmayan başka davranışlar sergiliyorlar. Örneğin, kullanıcıların %12'si tüm hesapları için sadece tek bir parola kullanıyor. Böylece internet üzerindeki hesaplarına nasıl giriş yapacaklarını hatırlamak zorunda olmadan rahat bir şekilde yaşıyorlar. Ancak bu rahatlık, bir siber suçlunun bu tek parolayı ele geçirip her şeyi kendisi için kullanmaya başlamasına kadar devam ediyor.

Gerçekten de, Türkiye'de Kaspersky Lab anketine katılan kullanıcıların %49'u son 12 ay içinde internet üzerindeki hesaplarının çalınması tehdidiyle karşılaşmış ya da hesaplarını çaldırmış. Türkiye'de en sık hedef alınan hesaplar sosyal medya hesapları olurken (%43), onu sırasıyla e-posta hesapları (%29), banka hesapları (%14) ve alışveriş hesapları (%18) takip ediyor.

İkilemin çözümü: Üçüncü bir seçenek de var

Kaspersky Lab'e göre, parola ikilemiyle karşılaşan kullanıcılar yalnızca iki seçeneğe sahip değiller. Kullanıcıların güvenlikten ödün vermelerine gerek olmadığını belirten Kaspersky Lab Tüketici İş Birimi Lideri Andrei Mochola, "İnsanlar hatırlayabilecekleri güçlü parolalara sahip olurlarsa yalnızca ihtiyaçları olan her şeye istedikleri her an erişmekle kalmaz, aynı zamanda hesaplarındaki bilgileri siber suçlulardan da korumuş olurlar. Birinin iletişim bilgilerini bulmak, bir toplantının yerini anımsamak, sevdikleri oyundaki mücadeleyi kazanmak, e-postalarını kontrol etmek veya ihtiyaç duydukları bir şeyi istedikleri zaman sipariş etmek gibi günlük yaşantıları sırasında yaptıkları şeyleri, bilgilerini hackerlara veya suçlulara açmadan güvenli bir şekilde yapabilmek, kullanıcılar için çok önemli. Güvenli parolaları hatırlamak zor olduğundan kullanıcılar bu parola ikilemiyle her gün karşı karşıya kalıyorlar. Sonuçta ya güçlü parolalarını unutuyor ya da hatırlaması ve aynı zamanda kırılması kolay parolalar oluşturuyorlar. Ancak, kullanıcıları rahatlatacak üçüncü bir seçenek daha var. Tüketiciler bir parola yöneticisi çözümü kullanarak güçlü parolalara sahip olabilir. Bu sayede parolaları not defterlerine yazmak veya özel karakterlerle dolu karmaşık kelime dizilerini ezberlemek zorunda kalmazlar" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye'de En Çok Sosyal Medya Hesapları Hedef Alınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement