Milli Eğitim Bakanlığı tarafından AB- Türkiye finansmanında yürütülen "2. Türkiye'de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi" projesi Adana'da tanıtıldı.
Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, uzun yıllardır okuma yazma kursları açıldığını belirtti. Horozoğlu, artık yeni nesile okuma yazma öğretmek gerektiğini söyledi.
Hayat boyu öğrenme kavramının sadece bakanlık nezdinde yürütülecek çalışmalarla gerçekleştirilemeyeceğini anlatan Horozoğlu, sivil toplum kuruluşlarıyla yerel yönetimlerin de sürece katkı sağlaması gerektiğini dile getirdi. Horozoğlu, kendilerine düşen görevin çok iyi organizasyon yapmak, eğitmenleri kalite ve sayı bakımından geliştirmek olduğunu belirtti.
Horozoğlu, "Proje için kamu kaynaklarını akılcı kullanılması gerekiyor. Artık incik boncukla, çaputla falan uğraşmayacağız. Bulunduğumuz yörenin durum analizini çok iyi yapıp, buradaki halkın hangi konuda hizmete ihtiyacı olduğunu çok iyi tespit ederek hizmet vermek gerekiyor." dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdülhakimoğulları da hayat boyu öğrenme kavramının, yetişkin eğitimi, örgün eğitim dışına çıkmış veya dışında kalmış kişilerin beceri ve davranışlarının geliştirilmesi, bireyin istek ve yetenekleri doğrultusunda eğitim, rehberlik ve uygulama etkinliklerini içerdiğini söyledi.
Türkiye'de hayat boyu öğrenmeye katılım oranının 2006'a yüzde 1,8'ken 2015'te yüzde 4,6'ya çıktığını kaydeden Abdülhakimoğulları, AB'nin 2020 hedefinin yüzde 15 olduğuna dikkati çekti. Abdülhakimoğulları, buna ulaşmak için çok planlı çalışmaları gerektiğini belirtti.
Tüm Halk Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezlerinin hedef kitleleri olduğunu aktaran Abdülhakimoğulları, bu merkezlerdeki görevlileri hayat boyu öğrenme ilkeleri gözetilerek mesleki gelişimler için çeşitli eğitimlerle donatmayı planladıklarını söyledi. Abdülhakimoğulları, "Halk eğitimle alakalı ülkemizde kabul gören bir imaj var. Bu projeyle bunu da düzeltmeyi, makus talihinden kurtarmayı planladık. Halk Eğitim Merkezlerimiz biçki, dikiş, nakış ve boncuk kursları olarak anılmanın ötesinde sanayi, otomotiv, inşaat sektöründe, alternatif enerji alanlarında hizmet sunacak, beyin fırtınası yapacak kuruluşlar olduklarını birçok kere gösterdiler. Fakat bu olumsuz imajdan da bir noktada kurtulmaları gerekiyor. Bu projede buna öncelik verdik. 4 sektörde, 7 meslek alanında ders kitapları, ölçme değerlendirme materyalleri dahil olmak üzere program geliştirme çalışmaları yaptık." diye konuştu.
Sedat Abdülhakimoğulları, projeyle hayat boyu rehberlik sistemi kurulacağını belirterek, bakanlık bünyesinde hayat boyu rehberlik uzmanlarının yetiştirileceğini, bunlar aracılığıyla gençlere mesleki beceri kazandırılacağını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Türkiye'de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi' Tanıtıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?