Türkiye'den Ayrılmak İstemediler - Son Dakika
Güncel

Türkiye'den Ayrılmak İstemediler

Türkiye\'den Ayrılmak İstemediler

Bir hafta boyunca kendileri için düzenlenen çeşitli etkinliklere katılan ve İstanbul'un tarihi ve doğal güzelliklerini keşfeden öğrenciler, veda günü geldiğinde Türkiye'den ayrılmak istemediler.

25.08.2017 09:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunus Emre Enstitüsü tarafından bu yıl 8.'si düzenlenen "Türkçe Yaz Okulu" sona erdi. Türkçe bilgilerini pekiştirmek, Türkiye'yi, kültürel mirasını ve Türk insanını tanımak için 57 ülkeden ülkemize gelen 700 öğrenci, Türkiye'nin 22 farklı şehrindeki 23 üniversitenin ev sahipliğinde tamamladıkları eğitim ve gezi programlarının sonunda İstanbul'da buluştular.

Yunus Emre Enstitüsü, yıl içinde yaptığı binin üzerindeki etkinlikten biri olan Türkçe Yaz Okulu ile bu yıl 57 ülkeden 700 öğrenciyi Türkiye'ye getirdi. Türkiye'nin 22 farklı şehrinde ve 23 üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleşen programda öğrenciler, 4 hafta boyunca Türkçelerini geliştirme, Türk kültürünü ve insanını yakından tanıma fırsatı buldular. Türkiye havalimanlarında ilk kez karşılaşan öğrenciler, daha ilk andan itibaren ortak dilleri Türkçe ile anlaştılar; "sevgi dili" olarak ifade ettikleri Türk dili sayesinde birbirleriyle kısa sürede kaynaştılar.

22 İLDE 700 YABANCI ÖĞRENCİ AĞIRLANDI

700 öğrenci, Çanakkale'den Erzurum'a, Karaman'dan Samsun'a, Türk gelenek ve göreneklerinin hâkim olduğu 22 ilde birbirinden eğlenceli etkinliklere katıldı. Çay toplayan, Türk yemeklerini öğrenen, Türk kahvesinin yapılışını izleyen, düğünlere katılıp halay çekip horon tepen, Türk el sanatları kursu alan öğrenciler; gittikleri her yerde Türk insanıyla Türkçe konuşarak dil seviyelerini yükselttiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Başbakan Binali Yıldırım ve Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un katılımıyla gerçekleştirilen Türkçe Yaz Okulu Kapanış Programı'na katılan öğrencilerin İstanbul'a gitmeden önceki son durakları ise piknik yaptıkları Bolu, Abant Gölü oldu.

İSTANBUL BÜYÜLEDİ

Türkçe Yaz Okulu öğrencileri son haftalarını ise İstanbul'da geçirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de katkılarıyla Topkapı Sarayı, Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı, Sultan Ahmet Camii, Panorama 1453 Tarih Müzesi, Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi, Saint Antoine Kilisesi, Galata, Dolmabahçe Sarayı, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ile Miniatürk'ü gezdiler. Misafirlerin Türkiye ziyareti, İstanbul Boğazı turu ve Büyükada programı ile son buldu. Dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler, İstanbul gibi bir şehir görmediklerini, şehrin büyük bir hazineye sahip olduğunu belirttiler.

ÖĞRENCİLERİN GÖZÜNDEN TÜRKİYE KONULU YARIŞMALARDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Türkçe Yaz Okulu öğrencileri, Türkiye'nin doğal, tarihî ve kültürel güzelliklerini paylaşmak için sosyal medyada da birbirleriyle yarıştılar. Öğrencilerin gözünden Türkiye'nin konu edildiği; metin, fotoğraf ve video eser kategorilerinden oluşan yarışmanın birincileri ödüllerini veda yemeğinde Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'in elinden aldı. Gözlemlerini sosyal medya hesapları üzerinden #RotamTürkiye etiketiyle paylaşan katılımcılardan Filistinli Mohammad Horoub, yaz okulu boyunca çektiği görüntülerden oluşan "Türkiye tanıtım filmi" ile video kategorisinde birinciliği elde ederek dizüstü bilgisayar kazandı. Fotoğraf kategorisinin birincisi " Kapadokya'da akşam" temalı fotoğraf ile Sırbistan'dan Mariana Markovic olurken, metin kategorisinde birinciliği İran'dan Akbar Paşayi elde etti. Paşayi, Rize'deki etkinlikler sırasında cep telefonunu düşürdüğünü, akıllı telefon hediyesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Veda yemeğinde öğrencilere ve illerde onlara eşlik eden rehber öğretmenlere teşekkür belgeleri de takdim edildi.

Veda gecesinde Kırgızistanlı öğrenciler Aygerim Nizamova ve Arzımat Tacıbaev, Kırgız Millî Dansı'nı sergilerken; Amerikalı öğrenciler Monique Isabella Ocanas, Hassan Ryan Rassmy, Abdalla Husain, Alexandria Green ile İtalya'dan Maira Cristina Pelosi de Türkçe şarkılar söylediler. "X Factor Gürcistan" yarışma programının finalisti Sophiko Saakashvili ve "O Ses Azerbaycan" yarışma programının finalisti Kamran Ahmedov'un Türkçe şarkı performansları ise profesyonel şarkıcıların performanslarını aratmadı.

Bir ay boyunca hayatlarının en güzel günlerini Türkiye'de yaşadıklarını ve sıkı dostluklar kurduklarını belirten öğrenciler, hem Türkiye'den hem de arkadaşlarından gözyaşları içerisinde ayrıldılar.

57 ÜLKEDEN GELİP 22 İLİMİZE RENK KATTILAR

2017 Türkçe Yaz Okulu'na katılımların olduğu ülkeler şöyle: ABD, Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Çekya, Çin, Estonya, Fas, Filistin, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İtalya, Japonya, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kosova, Letonya, Litvanya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Malezya, Mısır, Moğolistan, Moldova, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Senegal, Sırbistan, Slovakya, Somali, Sudan, Tunus, Suudi Arabistan, Ukrayna, Ürdün.

2017 Türkçe Yaz Okulu'nun gerçekleştiği üniversiteler ise şunlar: Ege Üniversitesi (İzmir), Hacettepe Üniversitesi (Ankara), Atatürk Üniversitesi (Erzurum), Giresun Üniversitesi (Giresun), Afyon Kocatepe Üniversitesi (Afyon), On Sekiz Mart Üniversitesi (Çanakkale), Sakarya Üniversitesi (Sakarya), Gazi Üniversitesi (Ankara), Osmangazi Üniversitesi (Eskişehir), Adnan Menderes Üniversitesi (Aydın), Dumlupınar Üniversitesi (Kütahya), Abant İzzet Baysal Üniversitesi (Bolu), Süleyman Demirel Üniversitesi (Isparta), Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas), Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (Rize), Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (Nevşehir), Selçuk Üniversitesi (Konya), Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi (Karaman), İstanbul Üniversitesi (İstanbul), Balıkesir Üniversitesi (Balıkesir), Ankara Üniversitesi (TÖMER Bursa Şubesi), On Dokuz Mayıs Üniversitesi (Samsun), Karabük Üniversitesi (Karabük).

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye'den Ayrılmak İstemediler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement