Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Endeksi Geriledi (2) - Son Dakika
Güncel

Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Endeksi Geriledi (2)

Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Endeksi Geriledi (2)

(ayrıntılar eklendi.

02.01.2015 10:19

(ayrıntılar eklendi.)

HSBC Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), üst üste dört ay yükselişin ardından Aralık ayında geriledi. Buna karşılık, son çeyrekte mal üretim sektörünün performansı 2014 yılının ilk çeyreğinden bu

yana en güçlü seviyelerde ölçüldü.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan PMI, Kasım ayında ulaştığı 52.2 düzeyinden, Aralık ayında 51.4 düzeyine düştü. Markit'ten yapılan açıklamada, "Eylül ayından bu yana gözlenen genel anlamda en yavaş büyümeye işaret etti. Bununla birlikte, bu değer tarihi ortalama olan 51.0'in üzerinde kalmaya devam etti" denildi.

"KASIM'A GÖRE YAVAŞTI"

HSBC Türkiye Baş Ekonomisti Melis Metiner, son PMI araştırma bulguları hakkında yaptığı değerlendirmede, "İmalat sanayindeki toparlanma Aralık ayında da devam etti. Üretim hacmi, alınan siparişler ve ihracat için alınan siparişler ay içinde arttı, fakat toplam üretim hacminin artış hızı Kasım ayına göre daha yavaştı" dedi ve ekledi:

"AĞUSTOS'TAN BERİ EN DÜŞÜK"

"Enflasyonist baskılar ise azalmaya devam etti. Çıktı fiyat endeksinin artış hızı 2012 yılının Ağustos ayından beri en düşük seviyesine geriledi. Tüketici enflasyonunun da bu trendi takip edeceğini tahmin ediyoruz. 2014 Kasım ayı itibariyle Türkiye'de tüketici enflasyonu yıllık bazda yüzde 9.2 seviyesinde bulunuyor. Fakat 2015 yılının ilk yarısında, düşen petrol fiyatları, Türk Lirası'ndaki istikrar ve daha düşük gıda enflasyonunun katkısıyla tüketici enflasyonunda sert bir düşüş olması muhtemel."

"İSTİHDAM SON ÜÇ YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE"

"Nispeten daha zayıf bir hızda da olsa, Türkiye imalat sektörünün iyiye doğru gidişatı 2014 yılının son ayında da devam etti" denilen Markit değerlendirmesinde, fabrika çıkışları ile yeni siparişler ve girdi satın alma faaliyetlerinin Kasım ayından bu yana daha yavaş bir şekilde artmış olsa da, mal üretim sektöründe istihdamın son üç yılın en yüksek seviyesinde ölçüldüğüne dikkat çekildi ve şöyle denildi:

"MAL ÜRETİM SEKTÖRÜNÜN PERFORMANSI GÜÇLÜ"

"PMI, dokuz ayın en yüksek seviyesini gören Kasım ayı değeri olan 52.2'den 51.4'e düşerek, Eylül ayından bu yana gözlenen genel anlamda en yavaş büyümeye işaret etti. Bununla birlikte, bu değer tarihi ortalama olan 51.0'in üzerinde kalmaya devam etti. Bütün olarak değerlendirildiğinde, son çeyrekte mal üretim sektörünün performansı 2014 yılının ilk çeyreğinden bu yana en güçlü seviyelerde ölçüldü.

"İHRACAT SİPARİŞLERİNDE BÜYÜME ÖNEMSİZ DÜZEYDE"

Aralık ayı dahil üst üste dördüncü ayda da Türk imalatçılar tarafından alınan yeni iş miktarı artış gösterdi. Bununla birlikte, büyüme oranı dokuz ayın en yüksek seviyesi olan Kasım ayına nazaran hız keserek, marjinal bir hızda ölçüldü. Bu sırada, yeni

ihracat siparişlerinde büyüme önemsiz seviyelerde kaldı. Yeni siparişlerde gözlenen genel büyüme, üst üste beş ay boyunca artmakta olan üretime Aralık ayında destek sağladı.

GİRDİ FİYATLARI ENFLASYONU

Girdi fiyatları enflasyonu Aralık ayı dahil üst üste üçüncü ayda da hız keserek, Mayıs 2013'ten bu yana ölçülen en zayıf seviyede ölçüldü. Anket katılımcılarının bir kısmı azalan maliyet baskılarını, petrol fiyatlarının düşmesine bağlarken, bazı raporlara göre dolar kurunun güçlenmesi ithalat fiyatlarının artmasına katkıda bulundu.

"REKABETÇİ BASKILAR"

Satın alınan girdi hacmi, fabrika çıkışları ve yeni siparişlerde olduğu gibi Kasım ayına nazaran daha zayıf bir hızda olsa da, üst üste beşinci ayda da arttı. Bu sırada, Türk imalat ürünleri için belirlenen fiyatlar ay boyunca genel olarak bir değişiklik göstermedi ve bu durum firmalarca rekabetçi baskılara bağlandı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Endeksi Geriledi (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement