OİB ev sahipliğinde gerçekleştirilen sertifika töreninin açılışında konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, "Ülkemizin geleceği Ar-Ge, inovasyon, marka ve tasarıma yatırım yaparak ihracatını orta-ileri ve ileri teknoloji ürünler içeren bir yapıya kavuşturmaktan geçmektedir" dedi.
Ülkemizin çeşitli sektörlerinde ihtiyaç duyulan "Ar-Ge Uzmanı" talebinin karşılanması, Ar-Ge bakış açısına sahip, yenilikçi, araştırmacı, yaratıcı ve üretken personelin yetiştirilmesi amacıyla düzenlenen Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı hız kesmeden devam ediyor. Bursa'da faaliyet gösteren 100'e yakın Ar-Ge merkezinin ihtiyaçları değerlendirilerek oluşturulan programın 2018 yılı yaz dönemi mezunları sertifikalarını, UİB' de gerçekleştirilen törenle aldı.
Türkiye'deki Ar-Ge Merkezleri sayısında kısa sürede önemli mesafe kat edildiğini dile getiren Baran Çelik, "Ülkemizde Ar-Ge Merkezleri'nin sayısı neredeyse 1000'e ulaşmıştır. Yine bugün sayısı 234 olan Tasarım Merkezlerinde yaklaşık 5000 personel istihdam edilmektedir. Otomotiv endüstrisinde 17 firmanın tasarım merkezi bulunmaktadır. Önümüzdeki dönemde Tasarım Merkezlerinin sayısının da hızla artmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye'de kg başına ihracatın 1.5 doların altında olduğunu kaydeden Çelik, otomotiv endüstrisinin kg başına ihracatının 7-8 dolar aralığında seyretmekte olduğunu ifade ederek, "Ancak biz bu rakamı yeterli görmüyor, gelecekte katma değeri yüksek ürünlerle sektörün kg başına ihracat değerini daha yukarılara taşımak istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda adet bazında ihracat miktarlarını artırmaktan çok katma değerli ihracat yapabilmek daha da önem kazanacaktır. Bizim başlıca pazarımızın AB ülkeleri, özellikle de gelişmiş Batı Avrupa Ülkeleri olduğu düşünüldüğünde geleneksel üretim yöntemlerimiz ile gelinebilecek noktanın sınırlı olduğunu, mutlaka ileri teknolojilere, tasarıma, inovasyona, Ar-Ge'ye yatırım yapılması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Orta ve uzun vadeli hedefimiz ülkemizin sadece üretim merkezi olarak kalması değil, aynı zamanda Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Merkezi haline gelmesidir" dedi.
Otomotiv Ar-Ge Personeli Yetiştirme Programının OİB ve BUSİAD tarafından Ar-Ge çalışanına olan talebin karşılanması, Ar-Ge bakış açısına sahip, yenilikçi, araştırmacı, yaratıcı ve üretken personelin yetiştirilmesi amacıyla başlatıldığını da hatırlatan Baran Çelik, "Coşkunöz Eğitim Vakfı'nda Haziran 2018 de başlayan program Oyak Renault ve Tofaş Akademi binalarında devam etmiş ve Ağustos 2018 sonunda tamamlanmıştır. Bu program hem bir Ar-Ge çalışanının bilmesi gereken temel konular, hem de kişisel gelişim konularında Pazar günleri hariç haftada 6 gün olarak gerçekleştirilmiştir. Bu süre zarfında toplamda 35 farklı eğitim ve 300 saatlik yoğun bir çalışmanın nihayetinde 49 öğrencimiz başarılı olmuştur. Bugün kendilerini mezun ediyoruz. Ben burada tüm mezunlarımıza önümüzdeki dönemde başarılar diliyor, projeye katkı sunan herkese de ayrıca teşekkür ediyorum" ifadeleri kullandı.
Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı'nın Türkiye'de faaliyet gösteren lokomotif sektörler açısından büyük önem arz ettiğini ifade eden BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay ise, "İki yıldır sürdürdüğümüz programımız, bizlerin geçmişten aldığımız yenilikçi olma genlerini, geleceğe taşıma azmimizin de bir göstergesidir. OİB ve BUSİAD işbirliğinde gerçekleştirilen bu program, bu azmin vücut bulmuş halidir. Üretimin ihtiyaç duyduğu yenilikçi anlayış bu programla bir normlar bütünü olarak hayata geçmektedir" şeklinde konuştu.
Programa bu dönemde 62 üniversiteden 376 gencin aday olduğunu ancak bunlardan 51'inin eğitim şansı yakaladığını kaydeden Türkay, "Geçen dönemlerle birlikte sertifika alanların sayısı 130'u bulmuştur. 20 Haziran'da başlayan ve 300 saat süren eğitimlerden alınlarının akıyla çıkan gençlerimizi kutluyorum. Onlar sadece kendilerinin değil, bir ülkenin de kaderini değiştirme şansını ellerine almıştır. Yapacakları her yenilikle kendilerinden başlayarak kurumlarını, kentlerini, ülkelerini ve dünyayı değiştirebilecektir. Ben buradan OİB başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Öte yandan Proje Koordinatörü Dr. İsmail Durgun katılımcılara programın detayları ile ilgili bilgiler verdi. Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı'nı başarıyla tamamlayan öğrenciler sertifikalarını OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, OİB Başkan Yardımcısı Orhan Sabuncu, BUSİAD Başkan Yardımcısı Buğra Küçükkayalar, OİB Denetim Kurulu Üyesi Çiğdem Şenyurt ve BUSİAD Genel Koordinatörü Basri Tüfekçioğlu'nun elinden aldı.
Son Dakika › Güncel › Türkiye'nin Ar-Ge Mühendisleri Bursa'da Yetişiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?