Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, 2016 Dünya Doğa Koruma Kongresi'nin İstanbul'da yapılması için 2 yıldır kulis ve hazırlık çalışması yaptıklarını belirterek, "Bu kongre için Türkiye yarı finale de çıktı. İki aday var. biri ABD'nin Havai eyaleti, biri de Türkiye'nin İstanbul kenti. Şu anda Havai ile yarışıyoruz. Finalin sonucu da mayıs ayında belli olacak" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Türkiye'nin Tür Koruma Stratejisi ve Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN) Türkiye İlişkileri Çalıştayı" başladı.
İstanbul'da iki gün sürecek çalıştaya, yurt içi ve dışından uzmanlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Çalıştaya ilişkin AA muhabirinin sorularını cevaplayan Özyanık, Türkiye'de uzun yıllardır doğa korumada akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalar yürüttüklerini belirterek, çalıştayda akademisyenlerin korunması gereken ve nesli tehlikede altında olan türlerle ilgili ulusal strateji belgesi ve eylem planı hazırladıklarını söyledi.
Dünyada doğa korumayla ilgili en büyük örgütün 1948'de kurulan IUCN olduğunu dile getiren Özyanık, Türkiye'nin 1993'ten itibaren bu örgütün devlet statüsünde üyesi olduğunu hatırlattı.
Örgütün 4 yılda bir Dünya Doğa Koruma Kongresi yaptığını belirten Özyanık, kongrelere dünyanın dört bir yanından 5 ila 8 bin arasında kişinin katıldığını anlattı. Türkiye'nin, 2016 Dünya Doğa Koruma Kongresi'nin İstanbul'da yapılması için 2 yıldır kulis ve hazırlık çalışması yaptığını ifade eden Özyanık, "Bu kongre için Türkiye yarı finale de çıktı. İki aday var. biri ABD'nin Havai eyaleti biri de Türkiye'nin İstanbul kenti. Şu anda Havai ile yarışıyoruz. Finalin sonucu da mayıs ayında belli olacak" diye konuştu.
Çalıştayda iki gün boyunca korunan ve korunması gereken türlerle ilgili eylem planları ve stratejilerinin belirleneceğine dikkati çeken Özyanık, çalıştayda IUCN ile Türkiye ilişkilerinin de nasıl geliştirileceği ele alınarak çerçevesinin çizileceğini vurguladı.
Özyanık, 2016 Dünya Doğa Koruma Kongresi'nin İstanbul'da yapılmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, "İstanbul ulaşım açısından çok avantajlı lokasyonda bulunuyor. Dünyanın her yerinden İstanbul'a, Havai ile karşılaştığımızda, ortalama geliş süresi Havai'nin dörtte biri kadar kısa. Dolayısıyla gerek uzmanları gerekse IUCN yetkilileri için zaman tasarrufu sağlayacak. İstanbul'un tarihi dokusu ve toplantılarla ilgili hazırlıkları da son derece güçlü ve avantaj sağlayan hazırlıklardır" ifadelerini kullandı.
Çalıştayın ikinci gününde IUCN kırmızı listelerinin hazırlanmasına yönelik çalışma yapılacak. Toplantı sonucunda öncelikli olarak nesli tehlike altında türlerin ve tüm diğer türlerin korunması için ilk defa genel bir strateji belirlenecek, Türkiye'nin kırmızı listelerinin oluşturulması için çalışmalar başlatılacak. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Türkiye'nin Tür Koruma Stratejisi Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?