Uaea Genel Kurul Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Uaea Genel Kurul Toplantısı

Uaea Genel Kurul Toplantısı

UAEA Genel Direktörü Yukiya Amano'nun görev süresi 4 yıl uzatıldı

16.09.2013 18:40

Uluslararası Atom Enerjisi (UAE) genel kurul toplantısında Genel Direktör Yukiya Amano'nun görev süresinin 4 yıl uzatılması oybirliğiyle kabul edildi.

2009 yılında Ajansın Genel Direktörlüğüne seçilen Amano'nun görev süresinin uzatılmasının yönetim kurulunun son toplantısında kararlaştırıldığı, bugünkü genel kurulun da bu kararı onayladığı belirtildi.

Amano, 2009 yılında eski Genel Direktör Muhammed Elbaradey'in görev süresinin dolmasının ardından adaylığını açıklamış ancak yönetim kurulu olağan toplantısında yapılan oylamanın ilk ve ikinci turunda gerekli olan üçte iki çoğunluğu sağlayamadığı için üçüncü tur oylama yapılmıştı.

ABD'nin desteklediği Amano, üçüncü turda bir ülkenin (Arjantin) oylamaya katılmaması üzerine yönetim kurulu üyesi 35 ülke yerine salonda mevcut olan 34 ülkenin üçte ikisi hesaplanarak aldığı oylarla Genel Direktör seçilmişti.

Diplomatik kaynaklar Japon diplomat Yukiya Amano'nun görev süresinin dört yıl uzatılmasında da ABD'nin desteğinin etkili olduğunu belirttiler.

Bu arada genel kurul toplantısının bugünkü ilk oturumunda üye ülkeler başvuru sırasına göre, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT), Güvence Denetimleri Antlaşması ve nükleer güvenlik anlaşmalarının uygulanmasındaki sorunlar ile ulusal nükleer programlarına ilişkin sözlü beyanlarda bulundular.

Türkiye'nin de toplantının bundan soraki oturumlarında başvuru sırasına göre sözlü beyanda bulunması bekleniyor.

Kurumun Viyana'daki merkezinde bugün başlayan ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu üye 159 ülkeden bakan, üst düzey diplomat ve nükleer enerji uzmanlarının katıldığı genel kurul toplantısının 20 Eylül Cuma günü sona ermesi bekleniyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uaea Genel Kurul Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement