Uaek Direktörü Amano'dan "Parçin" Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Uaek Direktörü Amano'dan "Parçin" Açıklaması

Uaek Direktörü Amano\'dan "Parçin" Açıklaması

UAEK Genel Direktörü Amano: "İran tarafı Parçin'e girilmesine izin vermiyor" "İran'ın 20 Mayıs'ta 5 ek pratik önlemleri tamamlamak için yaptığı anlaşma, ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır"

02.06.2014 17:14

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Genel Direktörü Yukiya Amano, Parçin nükleer tesislerinde denetim yapmak üzere İran'dan talepte bulunduklarını belirterek, "İran tarafı Parçin'e girilmesine izin vermiyor" dedi.

Amano, Viyana'daki BM binasında düzenlediği basın toplantısında, İran ile UAEK arasındaki ilişkilerin devam ettiğini söyledi. İran'ın yapılan anlaşmalara uygun olarak pratik önlemleri yerine getirdiğini belirten Amano, nisan ve mayıs aylarında İran tarafından sunulan bilgilerin analiz edildiğini ifade etti.

İran'ın ajans ile angajmanın nükleer programın öğrenilmesi bakımından önemli olduğunu aktaran Amano, "İran'ın 20 Mayıs'ta 5 ek pratik önlemleri tamamlamak için yaptığı anlaşma, ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır. Ajans, nükler programla ilgili bütün bilgileri öğrendikten sonra, bir değerlendirme yapacaktır. Bu, ajansın tarafsız değerlendirme yapması için çok etkili bir yaklaşımdır" dedi.

Amano, İran ile P5+1 ülkeleri arasında devam eden müzakerelere ilişkin bir soru üzerine, İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen müzakarelerle UAEK ile İran arasında yürütülen çalışmaların birbirinden farklı olduğunu ve her kurumun kendi yolunu izlediğini söyledi.

Bir soru üzerine Parçin nükleer tesislerinde denetim yapamadıklarını kaydeden Amano, İran'ın Parçin tesislerine ilişkin kaygıları gidermek için işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Parçin nükleer tesislerinde denetim yapmak üzere talepte bulunduklarını aktaran Amano, "İran tarafı Parçin'e girilmesine izin vermiyor. Biz de girmek için girişimlerimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler nedeniyle hükümetin nükleer güvenliğin sağlanması için ajanstan bir talepte bulunulup bulunmadığının sorulması üzerine Amano, hükümetten bir talep gelmediğini, gelmesi halinde gerekli cevabı vereceklerini ifade etti.

Amano, ajansın İran'da bir ofis açıp açmayacağına ilişkin soru üzerine, logistik ihtiyaçlarının olduğunu ancak kalıcı bir ofise ihtiyaçlarının olmadığını söyledi. Amano, sorunların çözülmesi ve her şeyin görüşülebilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu vurguladı. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uaek Direktörü Amano'dan 'Parçin' Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement