Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'daki Gelişmeler

Ukrayna Meclis Başkanı Volodymyr Grosyman, ülke anayasasında öngörülen değişikliklere ilişkin istişare müzakerelerini, 2010 yılında seçilen Donetsk ve Luhansk il yöneticileriyle yapacağını ifade etti.

10.03.2015 18:35

Ukrayna Meclis Başkanı Volodymyr Grosyman, ülke anayasasında öngörülen değişikliklere ilişkin istişare müzakerelerini, 2010 yılında seçilen Donetsk ve Luhansk il yöneticileriyle yapacağını ifade etti.

Groysman, düzenlediği basın toplantısında, ülkede üç ay önce göreve başlayan parlamentonun 100 günlük faaliyetini değerlendirdi. Groysman, yaptığı açıklamada, ülke anayasasında öngörülen değişikliklere ilişkin, 2010 yılında Donetsk ve Luhansk illerinde yapılan yerel seçimle gelen yönetim ile müzakere masasına oturmaya hazır olduklarını belirterek, "Anayasa değişikliğine ilişkin istişare sürecine yasal olarak seçilen yerel yönetimin dahil edilmesi gerekir. İşgal edilen topraklarda 2010 yılında yasal seçilen yönetim, benim için Donbas'taki meşru yönetimdir" dedi.

Groysman, ayrıca ülke parlamentosunun, çalışmaya başlamasının ardından geçen 100 gün içerisinde 770 yasa tasarısını görüştüğünü kaydederek, bunun bir önceki dönemdeki parlamentoya kıyasla 2 kat daha verimli çalıştığının göstergesi olduğunu söyledi.

Groysman, ayrıca parlamentoda, "geçici işgal edilen bölgeler" meselelerinden sorumlu komitenin oluşturulmasının planlandığını ifade ederken, söz konusu komitenin oluşturulması sürecinde son aşamaya gelindiğini belirtti.

Groysman, ülke anayasasında yapılacak değişiklikle ilgili olarak, ülkenin doğusu ile batısı, güneyi ile kuzeyi arasında diyaloğun kurulması gerektiğini ifade ederek, bundan dolayı anayasa değişikliğine ilişkin süreçte tüm kesimin ve tüm bölgelerin yer alması gerektiğini vurguladı. Groysman, bu istişarelere bölgedeki yeni yönetimin de dahil olmak istemesi durumunda, Ukrayna ve uluslararası toplum tarafından tanınan demokratik, özgür ve kabul edilir yerel seçimlerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Gazetecilerin, ayrılıkçıların tek taraflı olarak ilan ettiği "Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri" liderlerinin Groysman'ı, bölgeye davet etmesine ilişkin soru üzerine konuşan Groysman, "Yerel seçimlerin yapılmasının ardından, meşru yönetimin davetini memnuniyetle kabul eder ve Donbas'ın her köşesine giderim. Çünkü, Donbas, Ukrayna'dır" diye konuştu.

Daha önce, ayrılıkçıların tek taraflı olarak ilan ettiği "Donetsk Halk Cumhuriyeti Halk Konseyi Başkanı" Andrey Purgin, parlamento Başkanı Volodimir Groysman'ı, Ukrayna anayasasında yapılacak değişiklikleri ele almak üzere Donetsk'e davet ederken, ülke parlamentosunu Minsk mutabakatının 11. maddesi uyarınca, yerel yönetimlere geniş yetkilerin verilmesine yönelik ülke anayasasında değişiklik yapmaya çağırmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement