İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Yavuzer, Evlilik ve aile danışmanlığı ile çiftlerin ya da tüm aile üyelerinin iletişim biçimlerini fark etmeleri hakkında Aile Danışmanlık mesleğinin önemini İHA'ya anlattı.
"ÜLKEMİZDE BOŞANMALARDA DRAMATİK ARTIŞ VAR"
Geçmiş dönemde yaşanılan boşanma oranının şimdiye oranla daha az olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Haluk Yavuzer, "1972'lerde Türkiye'de önceleri boşanma oranı yüzde 7 idi. Batı Avrupa ve Amerika'da bir bölü üçtü. O zaman suçlu çocuklarda yüzde 22 idi. Günümüze baktığımızda 2000 yıllardan itibaren boşanmalarda dramatik artışlar var. Bu demektir
ki aile içinde bir takım sorunlar yaşanıyor ve eş seçmeden başlayarak iletişim kurma becerilerinden başlayarak ciddi yığınlar halinde ailelerde sıkıntılar var. İşte söz konusu sorunuzun cevabında da yeni evlenecek bireylere danışman olarak eş seçme ve iletişim teknikleri kazandırma bağlamında, aile içerisinde sorun çözme bağlamında yardımcı olabilecek
uzmanlara ihtiyaç var. Meslek buradan doğdu" dedi.
"AİLE DANIŞMANLARI DENEYİMLİ OLMALI"
Aile Danışmanlığı'nın deneyim ve birikim işi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yavuzer, "Bu bilginin yanı sıra, deneyime de gerek duyulan bir daldır. Psikoloji mezunları ve Psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunları başta olmak üzere; doktorlar, hemşirelik mezunları, sosyoloji, çocuk gelişimi ve eğitimi mezunları, sosyal hizmet mezunları 450 saatlik bir teorik ve uygulamalı eğitimi gördükten sonra deneyime de sahip olduktan sonra danışman olarak atanabilirler. Kadrolar açılmışsa kadrolu danışman olarak çalışırlar ya da özel bürolarını açarlar" diye konuştu.
"ÖNCELİKLE AİLE YAŞAM DÖNGÜSÜ VURGULANMALI"
İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Yavuzer, evlilik okulu adı altında yıllardan beridir yapılan öncelikle aile yaşam döngüsünün vurgulanması olduğuna dikkat çekerek, "Huzurlu aile ortamının sağlanması için ön koşulların vurgulanması gerekiyor. Ebeveyn olgunluğu, anne-baba olma, çocuk yetiştirme tutumları başta olmak üzere ailenin tüm aktörlerine, anne ve babaya hem psikoloji eğitimi, hem eğitim bilimlerinin eğitimi, hemde hukuk eğitimleri verilmesi gerekiyor.
Böylelikle aileler evlilik kurumlarına bilinçli bir şekilde adım atabilirler. Sonrasındaki olası sorunları çözebilmek amacıyla da uzman arkadaşlarımızın bilgi birikimlerini güncelleştirerek deneyimlerini artırarak pratik yapmaları gerekecek" açıklamalarında bulundu.
"AİLE DANIŞMANI OLMAK TECRÜBE GEREKTİRİR"
Aile danışmanı olmanın öncelikli olarak tecrübe gerektirdiğini dile getiren Prof. Dr. Yavuzer, "Danışman olmanın süresi, iyi bir hekim, iyi bir uzman psikolog ne kadar zamanda olunurla aynıdır. Bunun için en az 6 yada 8 yıllık periyod gerekir. Böyle bir eğitimi aldıktan sonra hemen ofis açtım demek mümkün değil. Burada askeri birkaç yıllık deneyime ihtiyaç olduğunu vurgulamak istiyorum. 48. Yılını yaşayan bir öğretim üyesiyim ben. Bunu çok net söyleyebiliyorum. 9 bin aile tanımış hoca olarak konuşuyorum. Gördükçe, pratik yaptıkça eksikleriniz olduğunu fark ediyorsunuz. Pratik yaptıkça ustalaşıyorsunuz" şeklinde konuştu.
"ÖRGÜN VE YÜZYÜZE EĞİTİMLE BAŞARI SAĞLANABİLİR"
Prof. Dr. Haluk Yavuzer, üniversitelerin bu konuya desteği yüzyüze eğitim sistemiyle yaklaşması mümkün olabileceğini vurgulayarak, "Üniversitelerin deneyimli öğretim üyesi kadrosuyla bu konuya yaklaşması gerekir. Uzaktan eğitimle olmaz. Örgün bir eğitim sistemiyle yapılmalıdır.
450 saat kuramsal ve uygulamalı eğitim ciddi bir saat dilimidir. Bunun harfiyen gerçekleşmesi gerekir. Çok ciddi bir biçimde, en iyi kadroların örgün eğitim adı altında yüzyüze eğitimle hocaların öğrencilerine çeşitli örnekleriyle teorik ve pratik eğitilmesi daha verimli olacaktır" yorumunda bulundu. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Ülkemizde Boşanma Sayısında Artış Var - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?