Uluborlu İlçesinde Vali Memduh Oğuz Başkanlığında Isparta İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliğince Uluborlu, Keçiborlu ve Senirkent üyelerinin katılımıyla üye eğitim toplantısı yapıldı.
Kültür merkezinde üçüncüsü gerçekleştirilen toplantıya Senirkent Kaymakamı-Uluborlu Kaymakam Vekili Ali Yımaz, Keçiborlu Kaymakamı Vedat Yılmaz, Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tufan Uysal, İl Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sıddık İpek, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Yılmaztürk, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Sema Ülker, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu ve başkan yardımcısı Prof. Dr. Veysel Ayhan, kasaba belediye başkanları, köy muhtarları, süt toplama birlik temsilcileri, kooperatif temsilcileri ve işletme sahiplerinin katılımıyla yapılan toplantı da Uluborlu, Keçiborlu ve Senirkent İlçelerinde küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin sorunları masaya yatırıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenmesiyle başlayan üye eğitim toplantısında Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu tarafından toplantının açış konuşması yapıldı.
Köroğlu kısa selamlama konuşmasında; "Uluborlu, Keçiborlu ve Senirkent İlçelerinde toplam 324 kayıtlı üyemiz olup 36.453 küçükbaş hayvan potansiyeli bulunmaktadır. Mera, orman, yol gibi problemleriniz var, onun için burada toplandık. Sizler sorunlarınızı burada Sayın Valimiz ve yetkili kurum amirlerimize anlatarak birlikte çözüm bulmaya çalışacağız. İnşallah sizler adına yararlı bir toplantı olur" dedi.
Birlik Başkanı Yaşar Köroğlunun kısa selamlama konuşmasından sonra Vali Memduh Oğuz Başkanlığında oturuma geçildi.
Vali Oğuz; "Isparta hayvancılıkta Türkiye'ye model oldu"
Temelinde üretim yatan bir toplantı yaptıklarını belirten Vali Oğuz; "Türkiye sizin yaptığınız işin önemini 2011 yılında daha iyi kavradı. Bu her geçen gün artarak devam edecektir. Çünkü siz örgütlü bir şeklide standardı yüksek insanlığa faydalı bir besin üretimi yapıyorsunuz.
Isparta bu konuda Türkiye'ye güzel bir model oldu. Üniversite, bürokrasi ve üreticiler aynı hedef doğrultusunda yürüyor. Amacımız; bilimsel temeller ışığında daha iyi üreten çağdaş bir örgüt modeli oluşturmaktır.
Geldiğimiz noktayı daha iyi anlatabilmek bakımından sizlere bazı rakamlar vereceğim. İlimiz genelinde 2003 yılında 365 bin küçükbaş hayvan mevcudu varmış, ancak bu rakam bugün çok eksilmiş. Zaten meselemizde o, bu rakamı yeniden yükseltmek. 2010 yılında küçükbaş hayvan sayısı 236 bin iken, geçen yıl müştereken yaptığımız çalışmalar sonucunda bu rakam 293 bine çıkmış ve bir yılda 60 bin artmış. Görmüş olduğunuz gibi birazcık moral destek küçükbaş hayvan sayısında bir yılda % 20 artış sağlamasına vesile olmuş. Büyükbaş hayvanda da aynı paralelde artış sağlanmıştır. Tabi bu rakamlar doğal olarak süt üretimine de olumlu şeklide yansımaktadır. Aynı paralelde süt üretimi de bir yılda % 20'lik bir artışla 2011 yılında 132 bin ton olmuş. Bu sizin başarınız, inşallah bu şekilde devam eder.
Tabi bu bir koruma kullanma dengesiyle beraber olmaktadır. Yeşilin, ormanın en büyük dostu koyun ve keçi üreticileridir.
Biz bu üretimi daha da fazlalaştırmak, üretiminizin standardını daha da yükseltmek ve beraberinde kazancınızı daha da fazlalaştırmak için buradayız. O bakımdan kişilik haklarına riayet etmek koşuluyla burada her türlü eleştirinizi yapabilirsiniz" dedi.
Verilen desteğe teşekkür eden üreticiler sorunlarını; yaylalara ulaşım, otlatma sahalarındaki yaşanan sıkıntılar, sulama ve elektrik sıkıntısı ve yeterli şekilde banyo havuzu olarak sıralarken, daire müdürleri de çözüm konusunda yapılabilecekleri anlattılar.
250 bin metrekarelik alanda hayvancılık bölgesi oluşturma çalışmalarını sürdüğünü ifade eden Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi; "Sayın Valim 250 bin metrekarelik alanda hayvancılık bölgesi oluşturabilmek için çalışmalarımız devam ediyor. Özel hüküm belirleme çalışmaları doğrultusunda izin bekliyoruz. İzin çıkar çıkmaz alt yapısını kısa sürede tamamlayarak üreticilerimizin hizmetine sunacağız" dedi.
Prof. Dr. Ayhan; "Küçükbaş hayvan üreticilerine yapabileceğimiz en büyük iyilik; yol, su ve otlatma sıkıntılarını gidermek olacaktır"
Oluşturulacak olan hayvancılık bölgelerinin büyükbaş hayvanlar için iyi olacağını belirten Prof. Dr. Veysel Ayhan; "Ancak aynı şeyi küçükbaş hayvan üreticilerimiz için söyleyemeyeceğim. Çünkü küçükbaş hayvancılık üretimi münferit alanlarda, daha müsait koşullarda yapılan bir çalışma gerektirmektedir. O bakımdan sizin yapacağınız çalışma küçükbaş hayvancılık adına çok sağlıklı bir yaklaşım değil. Yani bunlara olabildiğince özgür, kenarda birbirinden bağımsız, ama sürdürülebilir alanlar kazandırmamız lazım.
Üreticilerimiz küçükbaş hayvandan vazgeçerse tekrar kazanmamız zor olur, o bakımdan onları küstürmememiz lazım. Onlara yapabileceğimiz en büyük iyilik; yol, su, otlatma ve elektrik sıkıntılarını gidermemizdir" dedi.
Yılmaztürk, "Ormanlarımızı kontrollü otlatmaya açtık"
Türkiye genelinde hiçbir bölge müdürlüğünde cesaret dahi edilemeyen bir adım attıklarını ifade eden Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Yımaztürk; "Biz üreticilerimizden dilekçe alarak yetişmiş yerleri kontrollü olarak otlatmaya açtık. Ancak bizim sıkıntımız şikayetler olmuştur, o bakımdan birbirimizi şikayet etmekten vazgeçelim. Eğer bu küçükbaş hayvancılık yapılacaksa karşılıklı saygı ve hoşgörü içinde yapalım. Ayrıca ben şunu buradan altını çizerek söylemek istiyorum; ormana zarar veren küçükbaş havyalar değil çobanların bizatihi kendileridir. Yasak olan bölgelerde otlatmadan tutunda, ağaç kesmeye kadar çobanlarımız ormana zarar vermektedirler. Madem ki ormanlarımızın koruyucuları sizlersiniz öyleyse bu konuda daha dikkatli olalım" dedi.
Uysal; "İmkanlar dahilinde yayla yollarını iyileştireceğiz"
Besihanelere ulaşım konusunda üreticilere yardımcı olduklarını ifade eden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tufan Uysal; "Biz daire olarak özellikle çok sert geçen bu kış içerisinde köy yollarımızla birlikte, besihanesine yem götüremeyen, rahat ulaşım sağlayamayan üreticilerimize imkânlarımız ölçüsünde yardımcı olduk. Burada bazı üreticilerimiz yayla yollarının iyileştirilmesinden bahsettiler, Sayın Valimizin de bu konudaki hassasiyetlerini dikkate alarak bu konuda devlet vatandaş işbirliği içerisinde sizlere yardımcı olmaya çalışacağız. Şu anda greyderlerimiz köy yollarında şarampol ve banket bakımına başladılar, idare olarak kendi işerlimizi sekteye uğratmadan belli bir plan dahilinde yayla yollarının iyileştirilmesinde sizlere yardımcı oluruz" dedi.
İpek; "Bakanlık olarak desteklerimiz devam etmekte"
Bakanlık olarak hayvan üreticilerine çok yardımcı olduklarını belirten İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıddık İpek; "Bu konuda kooperatiflerimize % 50 hibe destek sağlandı. Ahır tadilatları ve yem alımı başta olmak üzere birçok destekler sağlandı. Kooperatifler aracılığıyla sağlık güvencesi olan üreticilerimize 50 koyun ve 2 koç, hiçbir güvencesi olmayan üreticilerimize de 25 koyun 1 koç vermekteyiz. Tabi bunların geri ödemesi farklı olmaktadır, sağlık güvencesi olanlarda faiz alınırken, hiçbir sosyal güvencesi olmayanlarda sıfır faiz uygulaması yapılmaktadır" dedi.
Vali Oğuz; "Büyük Atatürk bu toplantıyı görseydi çok memnun kalırdı"
Toplantının kapanış konuşmasını yapan Vali Memduh Oğuz; "Konuştuğumuz konular Türkiye'nin meselesi olan konulardır. Öyle umut ediyorum ki biz Isparta olarak küçükbaş hayvancılıkta model olacağız. Çünkü geriye dönüp baktığımızda epeyce bir mesafe kat ettiğimizi görüyoruz. Bu üçüncü toplantımız ve her geçen toplantıda meseleyi biraz daha anlıyor ve ona göre beraberce bir yol haritası belirliyoruz.
Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk'ü hatırlayalım, 'Milletin hakiki efendisi üreten köylüdür' diyerek sizlere söylüyordu ya, 2012 yılında bir bilimsel müessesede çobanların toplantısını görseydi, işte çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak bu demektir derdi. Yani Büyük Atatürk bundan büyük memnuniyet duyardı, üreticiler olarak, çobanlar olarak buraya geldiniz ve bilim adamlarıyla, bürokratlarla standardı yüksek, kalitesi yüksek üretim koşullarını beraberce arıyorsunuz" dedi.
Toplantı, Isparta Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği bünyesinde vermiş oldukları 'Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri' nedeniyle verilen başarı sertifikasıyla sona erdi.
Son Dakika › Güncel › Uluborlu'da Üye Eğitimi Toplantısı - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?