Kastamonu Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde mermi atabilen 2 çeşit "İnsansız Kara Aracı" geliştirildi.
HEM GERÇEK HEM DE PLASTİK MERMİYLE ATIŞ YAPABİLİYOR
Kastamonu Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fuat Kartal ile 4 öğrencisi tarafından tasarlanan 2 araçtan biri dört çeker, diğeri ise tank şeklinde. Araçlar, 360 derece dönebilen namlu sistemiyle hem gerçek hem de plastik mermiyle atış yapabiliyor. Kartal, yaptığı açıklamada, daha önceleri iş makineleri üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Terör canımızı yakıyor. Biz de askerimize polisimize destek olmak için yola çıktık" dedi.
"ÖZGÜN ÇALIŞMA YAPIYORUZ"
Öğrencileri Abdullah Pektaş, Gazi Duman, Kaan Pekince ve Ünal Büyükhamurkar ile bir ekip oluşturduklarını dile getiren Kartal, şöyle konuştu: "Geceli gündüzlü, hafta sonlarında da çalışarak terörle mücadelede kullanılmak üzere 'İnsansız Kara Araçlarını' tasarladık. Bizim çalışmalarımızın en önemli noktası üniversite bünyesinde yapılmış olması, kendi hayal ürünlerimizi gerçekleştiriyor olmamızdır. Biz bir şeye bağımlı kalmadan özgün bir çalışma yapıyoruz. Kendimiz hayal edip laboratuvarımızda gerçekleştirebiliyoruz. Benzer çalışmalar var fakat bu tamamen yerli. Yaklaşık 4 yıl öncesinde bu çalışmalara başladık, Sadece makina montajı 6 ay sürdü. Patenti henüz alamadık, başvuru aşamasındayız. Uzun süren bir işlem. Patenti aldığımızda büyük firmalarla iletişime geçerek seri üretim elbette isteriz."
Kartal, metal ağırlıklı tasarladıkları araçların, yangında ve mayınlı bölgelerde de kullanılabileceğini belirtti.
"50 METRE UZAKLIKTAKİ HEDEF VURULABİLİYOR"
Biri dört çeker, diğeri tank şeklinde tasarlanan araçlarda operasyon sırasında önden gitme ve askerden önce bölgeyi görüntüleme gibi pek çok özelliğin bulunduğunu vurgulayan Kartal, şöyle devam etti: "Tasarladığımız araçlar olumsuz arazi şartlarında, özellikle eğimli arazilerde belli miktarda mühimmat ve askeri personele malzeme taşıma, haberleşme, kablosuz görüntü aktarma gibi imkanları da sunacak. Parçaları yerli üretim ve ucuz olduğu için de bakımı, onarımı tamiri yeniden yapılabilecek, yurt dışından alınmayacak. Araçlarımız, terör koordine merkezinden tablet ya da bilgisayarla kontrol edilebilir, GPS bağlantıları sayesinde gönderildiği koordinatlarıyla gidip görevini bitirdikten sonra geri gelebilir. 25 kilogram olan araçların ikisi de 1 kilometre uzaklıktan kontrol edilebiliyor. Üzerlerinde 360 derece dönebilen namlu sistemi var. Gerçek ve plastik mermi atabiliyor. Gerçek mermi, kendi yaptığımız özel kurşun dökümünden. Plastik mermi 100 metre, gerçek mermi ise 50 metre uzaklıktaki hedefi vurabiliyor."
Kartal, üzerinde güneş panelleri bulunan araçların, bu sayede kendi bataryalarını şarj edebildiklerini de sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Üniversiteliler Silahlı 'İnsansız Kara Aracı' Geliştirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (4)