Gaziantep'te hükümlüler 'Eğilmem ama işlenirim' projesi ile unutulmaya yüz tutan meslekleri öğrenerek rehabilite oluyor.
Gaziantep Denetim Serbestlik Müdürlüğü ile Gaziantep Üniversitesi işbirliğiyle, SODES kapsamında hazırlanan 'Eğilmem ama işlenirim' projesi hem hükümlülerin hem de unutulmaya yüz tutan mesleklerin umudu oldu. Gaziantep'te çeşitli suçlardan cezaevinde yatan 30 hükümlü, proje kapsamında Gaziantep Üniversitesi Kuyumculuk ve Takı Tasarımı bölümünde bakır ve gümüş işlemesini öğrenirken hem kalan cezalarını çekiyor, hem de rehabilite ediliyor. Proje ile cezaevinden çıkan hükümlülülerin topluma çabuk adapte edilerek, yeniden suç işlemesine engel olunması hedefleniyor. Proje Koordinatör Perihan Özel, proje kapsamında 15 hükümlünün bakır işlemeyi, 15'nin de gümüş işlemeyi öğrettiğini belirtti.
Özel, "Suçtan zarar gören, mağdur ve salıverilen hükümlülerin, iyileştirilerek ve sosyalleşmelerine yardımcı olarak yeniden üreten bir birey olarak, toplum içindeki yerlerini almalarına yardımcı oluyoruz. Daha ileri ki zamanlarda ustalığa gidebilecek kadar bir potansiyel var bu meslekte. Yeter ki bizi isteyerek yapalım. Yani devamını getirirsek bu bize artı olarak kalacaktır. Ömürlük olacaktır. Bizim elimizde, meslek sahibi olmak isteyen, istihdam edilmek isteyen hükümlülerimiz var. Artı terapi gibi, bir şekilde bir uğraşla birlikte, bir çaba harcayarak mutlu olmalarını sağladık. Şu anda da gördüğünüz gibi herkes çok başarılı bir şekilde büyük bir heyecanla, işlerine sarılmaya çalışıyorlar. İnanılmaz güzel Şeyler ortaya çıkıyor. Görmek isteyen ve bu mesleği gerçekten yapmak isteyen birileri varsa, kesinlikle gelip bu atmosferi görmelerini istiyorum" diye konuştu.
Projenin özellikle üniversite ile yapıldığını vurgulayan Özel, gümüş ve bakırcılık mesleğinin son zamanlarda unutulmaya başladığını hatırlatarak, projenin asıl amaçlarından birinin de unutulmaya yüz tutan mesleklerin yeniden canlandırılması olduğunu ifade etti.
Normal şartlarda bunun sadece bakır işi olmadığını, birde nakkaşlık denen ayrı bir zanaat olduğunu belirten hükümlü Savaş Deveciler, mesleği öğrenirken el becerilerini de geliştirdiklerini söyledi. Deveciler, "Belli bir zaman sonra içinizdeki potansiyel ortaya çıkıyor. Cezaevinden çıktık, sanatla uğraşıyoruz. İki yıl ceza evinde yattım.. çok şükür şimdi çıktım meslek edinmeye çalışıyorum. Burada, bir çıraklık, kalfalık eğitimi alıyoruz. Daha ileri ki zamanlarda ustalığa gidebilecek kadar bir potansiyel var bu meslekte. Yeter ki bizi isteyerek yapalım. Yani devamını getirirsek bu bize artı olarak kalacaktır. Ömürlük olacaktır" ifadelerini kullandı.
Projeyi yerinde incelemek için hükümlü kursiyerleri ziyaret etmeye geldiklerini ifade eden Gaziantep Serbest Denetimi Serbestlik Müdürü Leyla Karakülah da, "Gümüş ve bakırcılık kurslarımız, Gaziantep Üniversitesiyle işbirliği halinde yürütmekteyiz. Kursiyerleri yerinde görmek ve onların yanında olduğumuzu, hissettirmek için ziyaret ettik. Gerçekten çok başarılı işler çıkardıklarını gördük. Dilerim ki onların sonraki yaşamlardan da burada edindikleri bilgiler, onların hayatlarına katkı sağlar. Amacımız onları topluma yeniden sağlıklı bireyler olarak kazandırmaktır. Zaten bu amaçla böyle projeler geliştirildi" şeklinde konuştu.
Eğitimlerin sürdüğü 9 ay boyunca günlük 20 TL yevmiye hesaplarına yatırılan hükümlülere kurs sonunda ise iş yeri açma ve işe girebilmelerine fırsat sunan sertifikaları verilecek. Ayrıca hükümlülerin oluşturdukları eserler kurs bitiminde gerçekleşek sergi ile görücüye çıkacağı da belirtildi. - GAZİANTEP
Son Dakika › Güncel › Unutulmaya Yüz Tutan Meslekler Hükümlülerin de Umudu Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?