Uyuşmazlıklarda "Arabuluculuk" Modeli - Son Dakika
Güncel

Uyuşmazlıklarda "Arabuluculuk" Modeli

Arabulucular Derneği Başkanı Çiğdem Arslan, iş anlaşmazlıklarının çoğunun arabuluculukla çözülebileceğini belirterek, bu sistemle uyuşmazlıkların kısa zamanda ve düşük maliyetle çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.

14.05.2016 13:30

Arabulucular Derneği Başkanı Çiğdem Arslan, iş anlaşmazlıklarının çoğunun arabuluculukla çözülebileceğini belirterek, bu sistemle uyuşmazlıkların kısa zamanda ve düşük maliyetle çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.

Arslan, düzenlediği basın toplantısında, arabuluculuk sistemi hakkında bilgi verdi.

Arabuluculuk sisteminin Türk hukukuna 2013'te girdiğini anımsatan Arslan, alacak, işçi-işveren, ticari ve tüketici uyuşmazlıkları gibi konuların arabuluculukla çözüm yönteminin tamamen tarafların isteğine bağlı olduğunu dile getirdi.

Arslan, bu süreci tercih edenlerin, mahkemelere nispetle istedikleri sonuca çok daha erken ve düşük maliyetle ulaştıklarını ifade etti.

Arabuluculuk mekanizmasına başvurunun tamamen tarafların isteğine bağlı olduğunu, bu nedenle de beklenen sonucun alınamadığını belirten Arslan, bir kısım iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğa başvuru mekanizmasının zorunlu hale getirilmesinin düşünüldüğünü anlattı.

"İş anlaşmazlıklarının çoğu arabuluculukla çözülebilir"

Mahkemelerdeki iş yükünün ağırlığı nedeniyle dava sürelerinin uzadığına işaret eden Arslan, arabuluculuk sistemiyle adaletin bir an önce tecelli etmesinin önünün açılacağını kaydetti.

Arabuluculuğun, iş uyuşmazlıklarının kısa süre içinde ve daha az masrafla çözümlenmesine yardımcı olacağını, böylece adil yargılanma hakkının bir unsuru olan makul sürede yargılanma ilkesinin de gereğinin yerine getirilmiş olacağını ifade eden Arslan, "İş anlaşmazlıklarının çoğu arabuluculukla çözülebilir. Uyuşmazlıkların kısa zamanda ve düşük maliyetle çözüme kavuşturulması arabuluculukla mümkün." dedi.

Özellikle işten atılan veya alacaklarını alamayan davacıların, mahkemeye başvurması halinde yargılama giderleri ve avukatlık ücreti ödemesi gerektiğini anımsatan Arslan, hiçbir harç ve masraf gerektirmeyen bu sistemde, arabulucuya verilecek cüzi bir ücretle ihtilafların çözüme kavuşturulacağına dikkati çekti.

Derneğin kurucu üyelerinden Yakup Erikel de dünyada 1940'lardan bu yana var olan sistemin, bugün 160 ülkede uygulandığını söyledi.

Erikel, Türkiye'de 6 bin civarında arabulucu bulunduğunu, yapılacak sınavlarla bu sayının yıl sonunda 10 bini bulacağını bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uyuşmazlıklarda 'Arabuluculuk' Modeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement