Van'da, çocuk evlilikleriyle mücadele etmek için harekete geçen Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) üyeleri, Sabancı Vakfı tarafından desteklenen 'Van'da Çocuk Evlilikleriyle Mücadele Projesi' kapsamında farkındalık yaratmak için köyleri gezip kadınlarla görüşüyor. Köylerde kadınlarla anket çalışması yaptıklarını belirten YAKA-KOOP Başkanı Gülmay Gümüşhan, "Her 3 gelinden 2'si erken yaşta evlilik yapmış. Bunun yanı sıra şiddet gördüğü halde bunu çok da fark etmeyen kadınlar var. Çalışmalarımız halen devam ediyor" dedi.
Van'da faaliyet gösteren YAKA-KOOP bölgede erken yaşta ve zorla evlilikler konusunda farkındalık yaratmak için hareket geçti. Çeşitli kampanyalar düzenleyip projeler hazırlayan YAKA-KOOP Başkanı Gülmay Gümüşhan, bu yıl da Sabancı Vakfı hibe programları kapsamında desteklenen 'Van'da Çocuk Evlilikleriyle Mücadele Projesi'ni yürüttüklerini söyledi. Proje kapsamında, muhtar ve imamlarla, Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve eğitimcilerle ortaklaşa 6 köyde çalışma yürüttüklerini belirten Gümüşhan, şöyle konuştu:
"HERŞEY BİR İHBARLA BAŞLADI"
"Aslında herşey İpekyolu İlçesi'ne bağlı Erçek Mahallesi'nde okuyan kız öğrencilerin 'Bizi erken yaşta evlendiriyorlar' ihbarını öğretmenlerine iletmeleriyle başladı. Bizi derinden etkileyen bu olay karşısında bizde hareke geçtik. O dönem mahallenin taziye evinde aralarında muhtar, avukat, doktor, islam hukukçusu ve köy imamının da bulunduğu toplantı düzenledik. Bu toplantılarda kız öğrenciler başlarına taktıkları beyaz eşarpla çocuk yaşta evlilikleri protesto ederken, erkek öğrenciler de ellerindeki pankartlarla kız arkadaşlarına destek vermişti. Biz de 'Çocuktan gelin olmaz' diyerek yaptığımız kampanyalarla herkesi duyarlı olmaya davet ederken bu yılda Sabancı Vakfı hibe programları kapsamında desteklenen 'Van'da Çocuk Evlilikleriyle Mücadele' projesini yürütüyoruz."
"HER 3 EVLİLİKTEN 2'Sİ ERKEN YAŞTA"
Proje kapsamında köyleri dolaştıklarını anlatan Gümüşhan, 200 hanede 37 soruluk anket çalışması yaptıklarını, 'Şiddet görüyor musunuz?', 'Kaç yaşında evlendiniz?' gibi sorular da yönelttiklerini anlatırken "Fark ettik ki her 3 gelinden 2'si erken yaşta evlilik yapmış. Bunun yanı sıra şiddet gördüğü halde bunu çokta fark etmeyen kadınlar, erken yaşta evlendiği için hamileliklerinde büyük sorun yaşayanlar bulunuyor. Çalışmalarımız halen devam ediyor. Bu projenin ardından toplumda farkındalık yaratmak için çalışmalarımız devam edecek. Ayrıca köyde yaşayan kadınların yetkililerden beklentileri nelerdir? sorularınada yanıt aramaya çalışıyoruz" dedi.
OKULLARDA RESİM YARIŞMASI
Yine aynı proje kapsamında Van genelindeki okullarda çocuk yaşta evliliklerle ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa resim yarışması düzenlediklerini belirten Gümüşhan, şöyle devam etti:
"Öğrencilerin yaptıkları bu resimleri derecelendirdik. En iyilerini alıp takvimlerimize bıraktık. Bu öğrencilere de birer tablet hediye ettik. Ayrıca bu resimler şehrin değişik yerlerindeki bilboardlarına asarak farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Biz çocuk evliliklerle ilgili toplumun her kesimine olduğu gibi kuaförlere de görevler düştügünü düşünüyoruz. Kuaförlerin bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor. Böyle bir olay karşısında hemen ihbar etmeleri gerekiyor. Amacımız her kesimden insanlara farkındalık yaratmak."
Son Dakika › Güncel › Van'da Çocuk Yaşta Evliliklerle Mücadele Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?