Vatansızlar, 'Vatan'ına Kavuşacak - Son Dakika
Güncel

Vatansızlar, 'Vatan'ına Kavuşacak

Vatansızlara "Türkiye'de yasal ikamet edebilme hakkı sağlayan kimlik belgesi" verilmesini düzenleyen Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.

11.04.2013 10:49  Güncelleme: 11:13

Vatansızlara Türkiye'de yasal ikamet edebilme hakkı sağlayan "vatansız kişi kimlik belgesi" verilmesini düzenleyen Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunuyla, Türkiye'de kesintisiz en az 8 yıl ikamet izniyle kalan veya Göç Politikaları Kurulu'nun belirlediği şartlara uyan yabancılara, süresiz ikamet izni verilecek Vatansızlara Türkiye'de yasal ikamet edebilme hakkı sağlayan "vatansız kişi kimlik belgesi" verilmesini düzenleyen Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunuyla, Türkiye'de kesintisiz en az 8 yıl ikamet izniyle kalan veya Göç Politikaları Kurulu'nun belirlediği şartlara uyan yabancılara, süresiz ikamet izni verilecek. İnsan ticareti mağduru olan yabancılar, 30 gün süreli ikamet izni alabilecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Kanunu ile İçişleri Bakanlığına bağlı, göç alanına ilişkin politika ve stratejileri uygulamak üzere Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kurulacak. Vatansızlara Türkiye'de yasal ikamet edebilme hakkı sağlayan "vatansız kişi kimlik belgesi" verilmesini düzenleyen Kanuna göre, Türkiye'de kesintisiz en az 8 yıl ikamet izniyle kalan veya Göç Politikaları Kurulu'nun belirlediği şartlara uyan yabancılara, süresiz ikamet izni verilecek. Kanuna göre, insan ticareti mağduru olan yabancılar, 30 gün süreli ikamet izni alabilecek. Kanun kapsamındaki hiç kimse, işkenceye, insanlık dışı, onur kırıcı ceza, muameleye tabi tutulacağı veya ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti, siyasi fikirleri dolayısıyla hayatının, hürriyetinin tehdit altında bulunacağı bir yere gönderilemeyecek. Ülkeye girişlerde kapsamlı kontrole tabi tutulması gerekli görülenler, en fazla 4 saat bekletilebilecek. Yabancı, bu süre içerisinde ülkesine dönebileceği gibi 4 saatlik süreyle sınırlı kalmaksızın ülkeye kabulle ilgili işlemlerin sonuçlanmasını da bekleyebilecek.

-TÜRKİYE'YE GİRMESİNDE SAKINCA GÖRÜLENLERE YASAK GETİRİLEBİLECEK-

Pasaportu, pasaport yerine geçen belgesi, vizesi, ikamet veya çalışma izni olmayan yabancılar ve bu belgeleri veya izinleri hileli yollarla edindiği veya sahte olduğu anlaşılan yabancılar ile vize, vize muafiyeti, ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az 60 gün süreli pasaportu olmayan yabancılar, Türkiye'ye giremeyecek. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye dışında olup da kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından Türkiye'ye girmesinde sakınca görülen yabancıların Türkiye'ye girişini yasaklayabilecek. Türkiye'ye giriş yasağının süresi en fazla 5 yıl olacak ancak, kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından ciddi tehdit bulunması halinde, bu süre en fazla 10 yıl daha artırılabilecek. Türkiye'de 90 güne kadar kalacak yabancılar, vatandaşı oldukları veya yasal bulundukları ülkedeki konsolosluklardan geliş amaçlarını da belirten vize alarak gelebilecekler. Vizenin veya vize muafiyetinin Türkiye'de sağladığı kalış süresi, her 180 günde 90 günü geçemeyecek. Deniz limanlarına gelip, 72 saati geçmemek kaydıyla liman şehrini veya civar illeri turizm amaçlı gezecek kişilerden, mücbir nedenlerle Türk hava ve deniz limanlarını kullanmak zorunda kalan taşıtlardaki yabancılardan liman şehrine çıkacak kişilerden vize aranmayabilecek. Türkiye'den transit geçecek yabancılara, havalimanı transit vizesi şartı getirilecek.

-BAKAN ONAYLI VİZE-

Kanuna göre vize verilemeyecek yabancılar arasında, "Talep ettikleri vize süresinden en az 60 gün daha uzun süreli pasaport veya pasaport yerine geçen belgesi olmayanlar, Türkiye'ye girişleri yasaklı olanlar, kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından sakıncalı görülenler, kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşıyanlar, Türkiye'nin taraf olduğu anlaşmalar uyarınca suçluların geri verilmesine esas olan suç veya suçlardan sanık olanlar veya hükümlü bulunanlar, kalacağı süreyi kapsayan geçerli sağlık sigortası bulunmayanlar, Türkiye'ye giriş, Türkiye'den geçiş veya Türkiye'de kalış amacını haklı nedenlere dayandıramayanlar, kalacağı sürede, yeterli ve düzenli maddi imkana sahip olmayanlar, takip ve tahsil edilmesi gereken alacakları ödemeyi kabul etmeyenler, takip edilen borç ve cezalarını ödemeyi kabul etmeyenler" bulunuyor. Vize verilmeyecek kapsamında olmasına rağmen vize verilmesinde yarar görülenlere ise İçişleri Bakanı'nın onayı ile vize verilebilecek. Türkiye'de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da 90 günden fazla kalacak yabancıların ikamet izni almaları zorunlu olacak. İkamet izni, 6 ay içinde kullanılmaya başlanmadığında geçerliliğini kaybedecek.

-ANLAŞMALI EVLİLİKLERE VALİLİK DENETİMİ-

Aile ikamet izni verilmeden veya uzatılmadan önce makul şüphe varsa evliliğin sırf ikamet izni alabilme amacıyla yapılıp yapılmadığı araştırılacak. Evliliğin bu amaçla yapıldığının tespit edilmesi durusunda ise aile ikamet izni verilmeyecek, verilenlerinki de iptal edilecek. Aile ikamet izni verildikten sonra da evliliğin anlaşmalı olup olmadığı konusunda valiliklerce denetim yapılabilecek.

-VATANSIZLARA KİMLİK BELGESİ-

Vatansız kişilere, Türkiye'de yasal olarak ikamet edebilme hakkı sağlayan "vatansız kişi kimlik belgesi" düzenlenecek, belge ikamet izni yerine geçecek, 2 yılda bir valiliklerce yenilenecek. Yabancılar, sınır dışı etme kararıyla menşe ülkesine veya transit gideceği ülkeye ya da üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilebilecek. Sınır dışı etme kararına karşı, idare mahkemesine başvurulabilecek. Başvurular 15 gün içinde sonuçlandırılacak. Mahkemenin bu konuda verdiği karar kesin olacak. Terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi, üyesi veya destekleyicisi olanlar, Türkiye'ye giriş, vize ve ikamet izinleri için yapılan işlemlerde gerçek dışı bilgi ve sahte belge kullananlar, Türkiye'de bulunduğu süre zarfında geçimini meşru olmayan yollardan sağlayanlar, kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar, vize veya vize muafiyeti süresini 10 günden fazla aşanlar ile vizesi veya ikamet izinleri iptal edilenler, ikamet izni bulunup da süresinin sona ermesinden itibaren kabul edilebilir gerekçesi olmadan ikamet izni süresini 10 günden fazla ihlal edenler, çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilenler, Türkiye'ye yasal giriş veya Türkiye'den yasal çıkış hükümlerini ihlal edenler, hakkında Türkiye'ye giriş yasağı bulunmasına rağmen Türkiye'ye geldiği tespit edilenler, ikamet izni uzatma başvurulan reddedilenlerden, 10 gün içinde Türkiye'den çıkış yapmayanlar, sınır dışı edilebilecek.

-ÖLÜM CEZASINA ÇARPTIRILANLAR SINIR DIŞI EDİLMEYECEK

Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunanlar, ciddi sağlık sorunları, yaş ve hamilelik durumu nedeniyle seyahat etmesi riskli görülenler, hayati tehlike arz eden hastalıklan için tedavisi devam etmekteyken sınır dışı edileceği ülkede tedavi imkanı bulunmayanlar, mağdur destek sürecinden yararlanmakta olan insan ticareti mağdurları, tedavileri tamamlanıncaya kadar, psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddet mağdurları, idari gözetime alınan yabancılar, geri gönderme merkezlerinde tutulacak, sınır dışı edilmeyecek.

-CİNSEL SALDIRIYA UĞRAYANLAR TEDAVİ EDİLECEK-

Uluslararası koruma başvurularında işkence, cinsel saldırı ya da diğer ciddi psikolojik, bedensel ya da cinsel şiddete maruz kalan yabancılara, yeterli tedavi imkanı sağlanacak. Uluslararası koruma talebinde bulunan başvuru sahipleri, sadece uluslararası koruma başvurusunda bulunmalarından dolayı idari gözetim altına alınamayacak. Mülteci statüsü verilenlere, yabancı kimlik numarasını içeren üçer yıl süreli kimlik belgesi düzenlenecek. Başvuru sahibi veya uluslararası koruma statüsü sahibi kişi ve aile üyeleri, ilköğretim ve ortaöğretim hizmetlerinden, sosyal yardımlardan yararlanabilecek. Herhangi bir sağlık güvencesi ve ödeme gücü olmayan başvuru sahibi veya uluslararası koruma statüsü sahibi kişi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na tabi olacak. 3 yıl ikamet eden, Türk vatandaşıyla evli olan ya da Türk vatandaşı çocuğu olan mülteci ve ikincil koruma statüsü sahipleri için iş piyasasına erişimde sınırlama uygulanmayacak.

-3 BİN 5 KADRO VERİLECEK-

Ülkesinden ayrılmaya zorlanan, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla Türkiye sınırlarına gelen veya sınırları geçen yabancılara, geçici koruma sağlanabilecek. Yabancılar, ülkenin siyasi yapısı, dili, hukuki sistemi, kültürü ve tarihi ile hak ve yükümlülüklerinin temel düzeyde anlatıldığı kurslara katılabilecekler. Türkiye'ye yasa dışı giren veya Türkiye'yi yasa dışı terk eden, buna teşebbüs eden yabancılar hakkında 2 bin TL, yasaklanmasına rağmen Türkiye'ye girenler, kendilerine tanınan süre içinde ülkeden ayrılmayanlar ve işlemler sırasında kaçanlar hakkında bin TL ceza uygulanacak. Suçların 1 yıl içinde tekrarı halinde, para cezaları yarı oranında artırılacak. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatına toplam 3 bin 5 kadro ihdas edilecek. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Vatansızlar, 'Vatan'ına Kavuşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement