Venezuela'da muhalefet liderleri, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun anayasanın yeniden yazılması için kurucu meclis oluşturulması planına karşı ülke genelinde 24 saatlik grev çağrısında bulundu.
Muhalif liderler tarafından yapılan açıklamada, muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclisin, hükümet kontrolündeki Yüksek Mahkeme için yeni isimler atayacağı belirtildi.
Muhalefet lideri Freddy Guevara, muhaliflerin düzenlenen sembolik referandumun sonrasında taktik değişikliği kararı aldığına dair bilgi ve daha fazla protesto sözü verdi.
Guevara, "Bütün ülkeyi, hükümete baskı yapmak için bu perşembe günü 24 saatlik barışçıl bir ulusal grev başlatmaya çağırıyoruz." dedi.
Ulusal Kongrenin Başkanı Julio Borges, yerel bir radyoya yaptığı açıklamada, "Hemen şimdi bu sokak hareketlerini artırmalı ve derinleştirmeliyiz." diye konuştu.
Muhalefet partileri, hükümet otoritesini tamamen reddetme yönünde atılan bir adım olarak, alternatif bir "ulusal birlik hükümeti" kurma çağrısında bulunan bildiriyi de imzalamayı planlıyor.
Venezuela'da muhalefet partileri, önceki gün, anayasanın yeniden yazılmasına karşı sembolik referandum düzenlemişti.
Muhalefet partilerinin oluşturduğu Demokratik Birlik Masası (MUD) tarafından düzenlenen gayriresmi referandum için 7 milyondan fazla Venezuelalı sandık başına gitmişti.
Venezuela'da belirlenen 2 bin noktanın yanı sıra 80 ülkede oy kullanan Venezuelalıların yüzde 95'i, Devlet Başkanı Maduro'nun anayasanın yeniden yazılması için kurucu meclis oluşturulması teklifine karşı oy vermişti.
Başkentte üç ayrı bölgeye sandık kurulmuş, şehir merkezindeki tarihi Bolivar Meydanı'ndaki sandık, ülkedeki Venezuelalıların oy kullanmak için en fazla tercih ettiği yer olmuştu. Kentteki üç bölgeden yüzde 99 muhalefetin lehine "evet" sonucu çıkmıştı.
Sabah erken saatlerden itibaren Venezuela bayrakları ve pankartlarla meydanı dolduran Venezuelalılar oy verme işlemi bittikten sonra da bölgede kalmayı sürdürmüştü.
Devlet Başkanı Maduro, ülkeyi ekonomik ve siyasi krizden çıkaracak tek yolun anayasanın yeniden yazılması olduğunu savunarak 30 Temmuz'da özel meclis temsilcilerinin belirlenmesi için seçime gidileceğini açıklamıştı.
Venezuela'da Maduro hükümetine karşı nisan başından bu yana devam eden protestolarda yaklaşık 90 kişi yaşamını yitirmiş, bin 500 kişi yaralanmış, 500'den fazla protestocu ve hükümet karşıtı hapse atılmıştı.
Protestolar, Maduro liderliğindeki hükümetin kontrolünde bulunan Yüksek Mahkemenin 31 Mart'ta Ulusal Meclisin yetkilerini aldığını açıklamasıyla başlamıştı.
Maduro yönetimi, muhalefet, aşırı sağcı radikaller ve suç çetelerinin iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunurken muhalefet de ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor.
Son Dakika › Güncel › Venezuela'da Muhalefetten Genel Grev Çağrısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?