Akaryakıt şirketleri, pahalılığın nedenini her fırsatta vergiye bağlıyor. Ancak vergisiz fiyata bakıldığında şirketlerin benzinde yapılması gerekenden az indirim yaptıkları ortaya çıktı.
Türkiye'de araç sahipleri, sürekli akaryakıt fiyatlarının yüksekliğinden yakınıyor. EPDK'nın sık sık yüksek kâr marjlarıyla çalıştıklarını açıkladığı akaryakıt firmaları da pahalılığı hep vergilere bağlıyor. Ancak akaryakıtta vergisiz fiyatlara bakıldığında gerçek ortaya çıkıyor. Yüksek kârdan vazgeçemeyen akaryakıt firmalarının, fiyat indirimlerini yapılması gerekenden az yaptıkları görülüyor.
PETROL % 34 GERİLEDİ
Haziran ayında varil başına yaklaşık 116 dolar seviyesinde olan brent tipi ham petrolün fiyatı, geçen hafta 40 dolar düşüp 76.74 dolara kadar gerileyerek, yüzde 34'e yakın bir azalma gösterdi. Buna karşılık, vergisiz fiyatlar üzerinden bakıldığında benzinde yüzde 23.5 indirim gerçekleştiği kaydedildi. Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Niyazi İlter, indirim ve artış mukayeselerinin vergiler hariç tutularak yapılması gerektiğini, Türkiye'deki vergi oranının maktu olduğunu söyledi. Türkiye'de ürünün kabaca yüzde 60'ının vergi, yüzde 30'unun ürün fiyatı, yüzde 10'unun da dağıtıcı ve bayii marjı olduğunu dile getiren İlter, vergisiz fiyatlar üzerinden mukayese yapıldığında benzindeki düşüşün yüzde 23.5 olduğunu savundu. Buna göre yapılması gereken indirim marjı hala bulunuyor.
VATANDAŞ KÂRLI ÇIKACAK
Haziran'dan bu yana petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, Türkiye'ye pek çok açıdan kazandıracak. Petrol 78 dolara inerken, Türkiye'nin kasasından yıllık 16 milyar dolar daha az para çıkacak, enflasyon 1.5 puan gerileyecek. İşte petrol kazanımları:
- Petrol ve dolarda olağanüstü bir yukarı hareket olmazsa son indirimlerin ardından ayda 2 depo benzin harcayanlar, yakıta 1 yılda 583 lira daha az para ödeyecek. Motorin için ödenecek para da 432 lira daha az olacak.
- Uçak bileti de ucuzlayacak. Türkiye'de bir ürünün maliyetinde taşımacılığın payı yaklaşık yüzde 20 düzeyinde. Akaryakıt fiyatlarındaki indirimle birlikte büyük nakliye şirketleri bu indirimleri fiyatlarına yansıttı.
- Petrol fiyatları yukarı gitmez bu halde kalırsa, Haziran'daki fiyata göre Türkiye'nin yıllık petrol futurası 15.8 milyar dolar daha az olacak.
- Yıllık 60 milyar dolarlık enerji faturası ödeyen Türkiye'nin kasasından 16 milyar dolar daha az para çıkması, aynı zamanda dolar/ TL kurunu da aşağı çekecek, bu ise birçok ürünün fiyatının düşmesini sağlayacak.
- Haziran 'dan bu yana gerçekleşen yüzde 30'luk ham petrol fiyatı düşüşü enflasyonu yaklaşık 1.5 puan geri çekecek.
KAYNAK:TAKVİM
Son Dakika › Güncel › Yakıt Fiyatları Neden Düşmüyor? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?