Yaşanabilir Bir Çevre İçin Elele - Son Dakika
Son Dakika Logo

Yaşanabilir Bir Çevre İçin Elele

Yaşanabilir Bir Çevre İçin Elele
19.10.2013 12:47

Türkiye Genginler Kulübü Başkanı Kural: "Tavşan, kuş, civciv gibi hayvanları hapsetmeyin“

Türkiye Gezginler Kulübü Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, hayvanat bahçelerinin birer hapishane olduğunu savunarak, "Tavşan, kuş, civciv gibi hayvanları hapsetmeyin, buna hakkınız yok" dedi.

Kural, Frankfurt yakınlarındaki Offenbach şehrinde "Yaşanabilir Bir Çevre İçin Elele" konulu konferans verdi. Bu zamana kadar 95 ülke ve 81 ilde verdiği konferanslarla dünya rekoru sahibi Kural'ın konferansı, Frankfurt Başkonsolosluğu himayesinde ve Almanya Sigarasız Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Şaşmaz'ın organizasyonu ile gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) ait Yavuz Sultan Selim Camii'nde düzenlenen konferansa Ekonomi Ataşesi Gürol Başaran, Kültür Ataşesi Osman Şahin, Almanya Sigarasız Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Şaşmaz, Cami Dernek Başkanı Kemal Akın ve vatandaşlar katıldı.

Orhan Kural, günlük hayatta insanların dikkat etmesi gereken hususları konu aldığı konferansında özellikle yemeklerin israf edilmesinin doğurduğu problemler, hayvan hakları, dünya üzerindeki savaşların verdiği sıkıntılar ve sigaranın zararları hakkında bilgiler verdi.

Kural, Türkiye'nin ekmek israf eden ülkeler arasında birinci sırada olduğunu hatırlatarak, açlıkla mücadele veren ülkedeki insanların düşünülmesi gerektiğini söyledi. Dünya üzerindeki savaşlara da değinen Kural, "Bir çocuk dünyaya geldiğinde savaşacağı düşmanı olduğunu bilmez. Ona düşmanlarını çevresi ve ailesi tanıtır" ifadelerini kullanarak, insanların birbirlerine olan düşmanlıkları nedeniyle insanların, çevrenin, kültür ve sanat miraslarının zarar gördüğünü söyledi. Ayrıca Kural, savaşlardan tek karlı çıkanın ise silah tüccarlarının olduğunu belirtti.

Hayvanların kimsenin oyuncağı olmadığını da kaydeden Prof. Kural, "Tavşan, kuş, civciv gibi hayvanları hapsetmeyin. Buna hakkınız yok" diyerek, şehirlerde hayvanların susuzluktan ölebildiklerini ve buna karşı duyarlı olunması gerektiğini hatırlattı. Osmanlı zamanında hayvanların su içebilmeleri için yapılan çeşmelerden bahseden Kural "Osmanlı'dan Allah razı olsun, çeşmeler yaptırmışlar, hayvanları düşünmüşler" ifadelerini kullandı.

Hayvanat bahçelerini birer hapishane olarak niteleyen Kural, içinde hayvanların olduğu sirklerin kapanması için çalışmalarda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Orhan Kural, Offenbach'taki konferansında, sigaranın zararları ve sebep olabileceği bir takım hastalıklara da değindi. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yaşanabilir Bir Çevre İçin Elele - Son Dakika


Advertisement