YASED'in 31. Olağan Genel Kurulu Toplandı - Son Dakika
Güncel

YASED'in 31. Olağan Genel Kurulu Toplandı

YASED\'in 31. Olağan Genel Kurulu Toplandı

Çağlayan'ın onur konuğu olarak katıldığı Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED'in 31. Olağan Genel Kurulu yapıldı.

28.02.2012 16:39

Uluslararası yatırımcıların Türkiye'deki en önemli temsilcisi konumundaki Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED, 31. Olağan Genel Kurulu'nu İstanbul'da gerçekleştirdi. 28 Şubat Salı günü The Marmara Esma Sultan'da gerçekleşen Genel Kurul toplantısının onur konuğu Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan oldu. Bakan Çağlayan yaptığı konuşmada Türkiye'nin son 30 yılda geçirdiği büyük gelişimi vurgulayarak şunları söyledi: "Türkiye artık uzun vadede program yapmaya başladı. Türkiye bugün 2023'ü planlıyor. 2023 sıradan bir tarih değil, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümüdür. Bir ülkenin sadece ekonomik zenginliği ve gelişmişliği yetmiyor. Önemli olan ülkelerin demokratik zenginliğinin, gelişmişliğinin ve millet tarafından getirilen siyasi iradenin ancak millet tarafından ne yöne doğru gideceğinin karar verildiği bir dönem içindeyiz".

Yeni teşvik sistemi çok yakında…

Çağlayan, kamuoyunda uzun süredir gündemde olan yeni teşvik yasasıyla ilgili olarak da çalışmaların sonuçlanmak üzere olduğunu belirterek şunları söyledi: "Yarın Sayın Başbakanımıza teşvik ile ilgili çalışmalarımızı sunarak Türkiye'nin gündemine getirmiş olacağız."

Çağlayan ayrıca "YASED Başkanı İzzet Karaca'nın da ifade ettiği gibi, yeni teşvik sistemimizde uluslararası sermayenin kendine yön arayan yatırımcıların yeniden çok cazip yatırımlarla, teşviklerle karşı karşıya kalacağı bir ortama süratli bir şekilde giriyor" dedi.

Dört ana başlıkta toplanan yeni teşvik sisteminin genel teşvikler, bölgesel teşvikler, başta 12 sektörde olmak üzere büyük proje yatırımları ve stratejik yatırımlar olarak planlandığını belirtti. Çağlayan, özellikle stratejik yatırımların cari açık konusunda önemli katkılar sağlayacağını iletti. Özel ekonomi bölgeleri ve teşvik sisteminin yatırımların yönünü Türkiye'ye çevireceğini söyleyen Çağlayan " Bu teşvik sistemi sonucunda uluslararası yatırımlarda üç değişiklik göreceğiz. Yatırım hacmi artacak, yatırım orijinleri değişecek ve sektörel çeşitlilik gelecek" dedi.

YASED Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca, Bakan Çağlayan'a, YASED üyelerine ve Genel Kurul'a katılan tüm konuklara teşekkürlerini sunduğu açılış konuşmasında, global ekonominin bir belirsizlik içinde olduğunu, ve sistematik risk faktörünün piyasalarda güven eksikliğine yol açtığını ifade etti.

Piyasalara tekrar güven sağlanması ve sorunların aşılması için çok sıkı maliye politikalarının ve diğer yapısal tedbirlerin devreye hızla sokulması gerektiğinin altını çizen İzzet Karaca,dünyadaki bu görünüm ışığında, Türkiye ekonomisine bakıldığında, büyümenin çok büyük ölçüde yurtiçi talebin gücüyle belirleneceğinin ve dış talebin 2012'de de zayıf kalacağının tahmin edildiğini ifade ederek, "Bununla birlikte, yurtdışı talepte beklenen zayıflığa rağmen, 2012'de ithalattaki artışın ihracatın gerisinde kalabileceği, bunun da cari işlemler açığının gerilemesine önemli katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Buna göre, 2012 sonunda cari işlemler açığının milli gelire oranının %7.5-%8 civarında olabileceğini tahmin etmekteyiz" dedi.

Uluslararası yatırımlar açısından, bu makro ekonomik konjonktürde, global uluslararası doğrudan yatırım akışının kriz öncesi seviyelerini 2013 yılında aşması öngörülmesine karşın, bu belirsizlikler sebebiyle temkinli yaklaşılması gerektiğini belirten Karaca, "Türkiye'ye UDY girişleri 2011 yılında, 2010 yılına göre %74 oranında artış göstererek, 15,7 milyar $ olarak gerçekleşmiştir. 2012 yılında piyasaları daha zorlu bir dönem beklemekle birlikte, Türkiye'ye uluslararası yatırımcıların ve özel sermaye fonlarının ilgisinin sürmesini ve birleşme, satın alma ve sıfırdan yatırımların artarak devam etmesini öngörmekteyiz. Üyelerimizin görüşleri doğrultusunda hazırlanan, cari açığı azaltmaya ve katma değerli üretimi arttırmaya yönelik somut öneriler getiren, akademik çalışmamızı tamamlamış bulunmaktayız. Söz konusu raporumuzda da vurguladığımız üzere, ülkemize yeni yatırımcıların çekilmesi kadar, var olan sermayenin korunmasının ve ülkemizdeki yatırımlarını arttırmasının önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Karaca, yeni teşvik sisteminin açıklanacağı şu günlerde, Türkiye'ye katma değeri yüksek yatırımların ve sermayenin çekilmesi, yerlileştirmenin desteklenmesi ve istihdamın artırılması yönünde vergi ve teşvik enstrümanlarının iyileştirilmesi ve etkinleştirilmesinin önemini vurgularken, "YASED olarak, yeni vizyonumuz olan, Cumhuriyetin 100. yılında, Türkiye'nin "Dünyanın İlk 10 Ekonomisi Arasına Yükselme" hedefinin gerçekleşmesini, yüksek katma değer yaratarak destekleyen bir kuruluş olmak ve Türkiye'nin, Dünyadaki "en iyi yatırım ortamına sahip ülke" konumuna getirilmesine katkıda bulunmak olan yeni misyonumuz doğrultusunda, çalışmalarımızı kararlılık ve heyecan ile sürdürmeye devam edeceğiz" dedi. Üye ve kamu ilişkilerine yönelik faaliyetler ve Cari Açık, Fikri ve sınai mülkiyet hakları, ArGe raporları gibi 2011 yılı aktivitelerine değinen Karaca, 2012 yılı için öngördükleri ve bu yıl tamamlanacak Sağlık ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektör raporlarından, Anayasa için hazırlanacak görüşten, yatırım ortamına ilişkin devam eden çalışmalarından ve KOZA projesi gibi diğer faaliyetlerinden söz etti.

Konuşmaların ardından, Yönetim ve Denetleme Kurulu raporlarının okunup ibrası gerçekleştirildi. 2012 yılı bütçesinin görüşülüp karara bağlandığı Genel Kurul, üyelerin dilek ve önerileriyle tamamlandı. YASED genel kurulu tüzük uyarınca bu yıl seçimsiz gerçekleştirilirken, mevcut Yönetim Kurulu bir yıl daha görevine devam edecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel YASED'in 31. Olağan Genel Kurulu Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement