MERVE YILDIZALP - Yaşlı Yaşam Evleri Projesi kapsamında, sosyal hayattan koparılmadan bakım hizmeti verilen yaşlılar, apartmanlarda kendilerine tahsis edilen dairelerde kalıyor, misafir ağırlayarak, aile sıcaklığını ve komşuluk geleneklerini yaşatıyor.
Demetvelerdeki Yaşam Evi'nde kalanlar da iftarda Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi ile AA ekibini misafir etti.
Evin sakinlerinden 72 yaşındaki Nazmiye Çaycıoğulları, yaklaşık 6 aydır yaşam evinde kaldığını, doktorun yürümeyi tavsiye ettiğini, bu nedenle sık sık dışarı çıktığını söyledi. Oğlunun ayda bir kere ziyaretine geldiğini anlatan Çaycıoğulları, "Ramazanda rahatsızlığımdan dolayı oruç tutamıyorum. Bugün sizinle birlikte iftar yapmak bizi çok mutlu etti. Herkesi ziyaretimize bekliyoruz" diye konuştu
Yaşam evinin koşullarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Çaycıoğulları, "Bize burada evladımızdan iyi davranılıyor" değerlendirmesinde bulundu.
-"Oğlum Ankara'da yaşıyor ama işleri olduğu için gelemiyor"
Demetevler Yaşam Evi'nde 2 aydır kalan 77 yaşındaki Zeliha Ören, bu tip bakım hizmetinin kendileri için daha iyi olduğunu belirterek, istediklerinde alışverişe çıkabildiklerini, kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini ifade ediyor.
Oğluna özlemini anlatırken gözleri dolan Zeliha Teyze, "Oğlum Ankara'da yaşıyor ama işleri olduğu için gelemiyor. Gelmelerini bekliyorum. Herkesin bayramını kutluyorum" dedi.
Evin en yaşlısı Senem Mert ise Sivaslı, 83 yaşında ve hiç evlenmemiş. Senem Teyze, "Yaşlılık düşkünlüktür yaşlanınca anlaşılır" diye özetliyor yaşamını.
-"Huzurevlerinden çok yaşam evlerine yer vereceğiz"
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşam evlerinin bakım hizmetlerinde örnek bir uygulama olduğunu belirtti. Ailesiyle desteklenemeyen kişilere öncelik tanındığını ifade eden Çiftçi, yaşlılara ev ortamında, sosyal çevreden soyutlanmadan, yaşam standartlarını yükselterek bakım sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Sitelerdeki apartman dairelerinde her yaşlının kendine ait odasının bulunduğunu dile getiren Çiftçi, "Bundan sonra yatırım programlarında huzurevlerinden çok yaşam evlerine yer vereceğiz. Sosyal ortama daha fazla katılma imkanı sağlanabilmesi için yaşam evlerini şehrin merkezine, camisine, alışveriş merkezlerine, doktoruna, sağlık hizmetlerine rahat ulaşılabilecek şekilde seçiyoruz" diye konuştu.
Evlerde 24 saat personel olduğunu anlatan Çiftçi, yaşam evlerinin kişinin mahremiyetine saygı duyan, hayatın içinde olmasını sağlayan bir hizmet modeli olduğunu söyledi. Çiftçi, "Burada yaşlılarımızın komşuları var, önümüz bayram ziyaretlerine geliyorlar. Yakınlarını davet ediyorlar" dedi.
Türkiye genelinde 30 civarında yaşam evi bulunduğunu anlatan Çiftçi, sayının sayısının talep nedeniyle hızla arttığını söyledi. Yaşam evlerine başvuruların il müdürlüklerinden yapıldığını dile getiren Çiftçi, gelir durumu belli bir seviyenin altında olanların talebinin karşılandığını, üzerinde olanların ise makul ücretler vererek buralardan yararlandığını sözlerine ekledi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Yaşlı Yaşam Evinde İftar Sevinci - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?