Yemen'in Aden kentinde "sivil itaatsizlik" adı altında eylemleri düzenlendi.
Aden'in Mansura, Sira, Tavahi ve Der-Saad gibi bölgelerinde yol kesip lastik yakan eylemciler, halkı iş bırakma ve kepenk kapamaya çağırdı. Sana merkezli siyasi krizin ardından bir anda Yemen gündeminin odağına giren Aden'de sık sık "sivil itaatsizlik" eylemleri yapılıyor.
İlki, "ayrılıkçı" El-Hirak el-Cenubi (Güney Hareketi) tarafından 2011 yılındaki halk ayaklanmalarında yapılan eylemler, kentin ülke gündemine girmesi ile yeniden başladı.
Her pazartesi yapılan eylemlerde esnafın kepenk kapatması ve memurların devlet dairelerine gitmemesi isteniyor. Hareket taraftarları, yol kesme ve lastik yakma gibi eylemlerini gece yarılarına kadar sürdürüyor.
Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de hükümet ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından Husiler, 6 Şubat'ta meclisi feshetmişti. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi ülkedeki siyasi kesimler tarafından "darbe" olarak nitelendirilmişti.
Söz konusu gelişmenin ardından Türkiye, ABD, Fransa, İngiltere gibi çok sayıda ülke, Sana'daki büyükelçilik faaliyetlerini askıya almıştı.
Bu süreçte Husilerin başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, 21 Şubat'ta Aden'e gitmiş ve burada "Cumhurbaşkanı" sıfatını kullanarak yaptığı açıklamada, "Husilerin Sana'da kontrolü ele geçirdiği 21 Eylül tarihinden itibaren alınan kararların geçerli olmadığını" ifade etmiş ve bazı valilerle görüşmelerde bulunmuştu.
Son Dakika › Güncel › Yemen'de 'Sivil İtaatsizlik' Eylemleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.