Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, iyi bir eğitim, düzenli bir aile ortamı ve toplum yapısının, madde bağımlılığı ve alkolle mücadelenin olmazsa olmazları olduğunu ifade etti.
Hamzaoğlu, "Yeşilay Haftası" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, alkolle mücadele amacıyla 5 Mart 1920 yılında Hilal-i Ahdar" kurulan, ilerleyen zamanlarda bu mücadele alanına sigara, uyuşturucu madde, teknoloji ve kumar bağımlılığını ekleyen Yeşilay'ın, asırlık geçmişinden güç alarak toplum sağlığı için sorumluluklarının bilinciyle faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti.
Her yıl 1-7 Mart arasında kutlanan Yeşilay Haftası'nda halkın bağımlılık konusunda bilinç ve farkındalık düzeylerini daha da artırmanın hedeflendiğini vurgulayan Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
"Bağımlılık, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de başta gençler olmak üzere herkesi etkileyen, biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan bir sağlık sorunudur. Bağımlılık bir hastalıktır. Günümüzde bağımlılık terimi sigara, alkol, uyuşturucu gibi tüm zararlı maddeleri kapsamaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre sigara içmek dünya çapında önemli bir problemdir. Sigara içen kişiler kendilerine zarar verdikleri gibi çevrelerinde sigara içmeyen kişilere de zarar vermektedir. Bu kapsamda 4207 sayılı yasa bünyesinde sigara ve pasif içiciliğin önlenmesi çalışmaları çerçevesinde uygulanan Dumansız Hava Sahası ile ilimiz genelinde kapalı alanların hava kalitesinde ciddi iyileşmeler sağlanmıştır."
Hamzaoğlu, uyuşturucu ve alkolün de insan sağlığına çok zararları olduğuna dikkati çekerek, "Vücudumuzda önemli görevleri olan beyin, mide, kalp, akciğer gibi organlar içki ve uyuşturucudan zarar görür. Ağız, yutak, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, pankreas ve mide kanserleri, lösemi ve karaciğer harabiyeti, ülser, siroz, felç gibi birçok hastalığın nedenleri arasında bu tür maddeler yer alır" ifadesini kullandı.
Uyuşturucu ve alkol bağımlılarının tedavisinin zaman ve sabır istediğini belirten Hamzaoğlu, şunları kaydetti:
"Tedavi altına alınan kişilerin tedaviyi kendilerinin istemesi ve iradelerini zorlaması gerekir. Bu maddelere alışmak kolay, kurtulmak zordur. İyi bir eğitim, düzenli bir aile ortamı ve toplum yapısı, madde bağımlılığı ve alkolle mücadelenin olmazsa olmazlarındandır. Bağımlılık yaptığı bilinen sigara, alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin mevcut zararlarını toplumumuza göstermenin yanında bu alışkanlıkları bırakmanın ve bu alışkanlıklardan kaçınmanın yollarını da göstermek büyük önem taşımaktadır.İlimizde faaliyet gösteren Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Akçaabat Toplum Sağlığı Merkezi KETEM Birimi bünyelerinde bulunan sigara bırakma polikliniklerine, Araklı ve Maçka Toplum Sağlığı Merkezi sigara bırakma poliklinikleri de eklenmiştir. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız bu polikliniklere başvurarak program dahilinde hizmet sunumu alabilirler."
Son Dakika › Güncel › Yeşilay Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?