Yetersiz Organ Bağışı Canlıdan Nakli Zorunlu Kılıyor - Son Dakika
Güncel

Yetersiz Organ Bağışı Canlıdan Nakli Zorunlu Kılıyor

Yetersiz Organ Bağışı Canlıdan Nakli Zorunlu Kılıyor

Gelişmiş ülkeler, kadavradan organ naklinde ilk sıralarda yer alırken, Türkiye yetersiz bağış nedeniyle canlı donörlerden yapılan nakillerde ilk sıralarda yer aldı.

03.11.2014 14:46  Güncelleme: 10:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gelişmiş ülkeler kadavradan organ naklinde ilk sıralarda yer alırken, Türkiye'nin yetersiz bağış nedeniyle canlı donörlerden yapılan nakillerde ilk sıralarda yer aldığı ifade edildi.

Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Koray Acarlı, 3-9 Kasım Doku ve Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, organ bağışı ile pek çok kişinin hayatının kurtarılabildiğini anımsattı.

Acarlı, Türkiye'de, organ bağışı istenilen düzeyde olmadığı için nakillerde sıkıntı yaşandığını ifade etti.

Canlıdan nakiller yerine kadavradan bağışların artması gerektiğinin altını çizen Acarlı, "Türkiye canlıdan canlıya organ naklinde dünya sıralamasında birinci olan Kore'den sonra 2. sırada yer alıyor" dedi.

Acarlı, şunları kaydetti:

"Gelişmiş ülkeler, kadavradan organ naklinde ilk sıralarda yer alıyor, ülkemiz ise canlıdan canlıya organ naklinde dünyada 2. sırada bulunuyor.

Organ nakli konusunda başarılı olduğumuzu söylemek için kadavradan nakil sayımızın fazla olması gerekir. Türkiye'de yeteri kadar kişi organ bağışına yönlendirilmediği için operasyonlar canlıdan nakillerle gerçekleştirilmektedir."

-"Her insanın bir gün organa ihtiyacı olabilir"

Herkesin organ nakline ihtiyaç duyabileceğine dikkati çeken Acarlı, organlarını bağışlamayı düşünenlerin ailelerine bu konuda vasiyette bulunmaları gerektiğini vurguladı.

Acarlı, Türkiye'de akraba bağlarının kuvvetli olmasından dolayı canlıdan organ naklinin fazla olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Batılı ülkelerde kadavra sayısı fazla olduğu için canlıdan organ nakline ihtiyaç ülkemizdeki kadar fazla olmamaktadır.

Türkiye'de 90'lı yıllarda yılda 3-4 tane karaciğer nakli yapılmaktaydı. Günümüze bakıldığında sayısal anlamda gelişmiş ülkeler seviyesine geldiğimizi görmekteyiz. Çok başarılı nakiller gerçekleştirilmesine rağmen bu durum bizi tatmin etmemekte her yıl binlerce insan hayatını kaybetmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde sadece 10 tane organ nakli merkezi bulunurken, günümüzde bu merkezlerin sayısı 38'e çıkmıştır. Ancak gerçekçi bir artıştan söz edebilmek için organ nakli yapan merkezlere düşen kadavra sayısının her geçen sene artması gerekir. Bir organ nakli merkezine düşen kadavra sayısı, 20'den 5'e geriliyorsa burada artıştan bahsedilmesi mümkün değildir."

Acarlı, organ bağışı konusunda toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yetersiz Organ Bağışı Canlıdan Nakli Zorunlu Kılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement