Kemer sıkma politikası karşıtı söylemlerle Yunanistan seçimlerinden zaferle ayrılan Radikal Sol İttifak Syriza partisinin lideri Aleksis Çipras'a AB liderlerinden sınırlı tebrik geldi.
AB devlet ve hükümet başkanları arasında Çipras'ı kutlayan iki lider Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb oldu. Seçim zaferi nedeniyle Çipras'ı tebrik eden Hollande'ın, "ilerleme, dayanışma ve sorumluluk ruhu içinde Avro Bölgesi'nde büyüme ve istikrarı teşvik etmek için Fransa ve Yunanistan arasındaki yakın işbirliğini sürdürme isteğini" belirttiği açıklandı.
Stubb ise Yunanistan'daki demokratik seçimlerin sonucuna saygı gösterilmesini isterken, Çipras'a önceki hükümetlerin imzaladığı anlaşmalar ve girdikleri taahhütlere bağlı kalması çağrısında bulundu.
İngiltere Başbakanı David Cameron da Twitter'da yazdığı mesajda, "Yunanistan seçimleri Avrupa genelinde ekonomik belirsizliği artıracaktır. Bu nedenle İngiltere planımıza bağlı kalmalı, içeride güvenliği sağlamalıdır" ifadesini kullandı.
Avrupa Parlamentosu'nun (AP) ikinci büyük siyasi grubu Sosyalistler'in Başkanı Gianni Pittella, seçimlerde sol partilerin başarısını memnuniyetle karşılayarak, "Yunanistan'ın borcunun yeniden müzakeresi edilmesi, özellikle kurtarma paketinin şartlarında süre uzatımı, tabu olarak görülmemelidir" dedi.
AP'nin en büyük grubu Hristiyan Demokratlar ise çok daha katı tutum sergiledi. Hristiyan Demokratlar'ın Grup Başkanı Manfred Weber, Twitter'daki mesajında, "Yunanistan'da reform yolculuğu devam etmeli. Kısa sürede Çipras'ın boş vaatlerde bulunduğu netleşecek" yazdı.
Borç indirimi neredeyse imkansız -
Seçimlerde mutlak çoğunluğu kıl payı kaçıran Syriza'nın aşırı sağ ANEL partisiyle kuracağını ilan ettiği koalisyonu zor müzakereler bekliyor. Syriza'nın en belirgin seçim vaadi olan Yunanistan'ın kamu borçlarının büyük oranda silinmesi, alacaklıların kimliği nedeniyle neredeyse imkansız.
Avro Bölgesi'nin en borçlu ülkesi Yunanistan'da kamu borçlarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 176'yı buluyor. 360 milyar avroya yakın borcun yüzde 60'ını Avro Bölgesi hükümetlerinin verdiği krediler oluşturuyor. Avro Bölgesi'nin oybirliğiyle karar alması gerekiyor ve Almanya, Hollanda ile Finlandiya borç indirimine şiddetle karşı çıkıyor. Yunanistan'a yapılacak muhtemel bir indirimin kurtarılan diğer ülkeler için de emsal oluşturmasından çekiniliyor.
Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası'na olan borçlarında indirim yasal açıdan imkansız. Yunan bankalarının tuttuğu tahvillerin kırpılması iflaslara neden olabilir. Özel sektörün tahvillerini kırpmak ise İngiltere yasalarına tabi olması nedeniyle çok zor görülüyor.
Öte yandan, Syriza'nın kamu harcamalarını artırmaya ve yoksullara yönelik diğer seçim vaatlerinin maliyeti 17,2 milyar avro düzeyinde hesaplanıyor.
Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden ayrılmasını Syriza ve halkın dörtte üçü istemiyor. Yunanistan'ın hazinesinde sadece 2 milyar avro rezerv bulunuyor ve temmuz ile ağustos aylarında 7 milyar avroluk borç geri ödemesi vadesi doluyor. Hükümetin Yunan bankaları üzerinden yeniden borçlanabilmek için ise Avrupa Merkez Bankası'nın likidite sağlamasına ihtiyacı var.
Bu şartlar altında yeni Yunan hükümetinin önünde Avro Bölgesi'yle anlaşmaktan başka çok fazla seçenek görünmüyor. Avro ülkelerinin verebileceği tek tavizin ise borç faizlerinde sınırlı indirim ve vadelerin uzatılması olabileceği, Syriza'nın bunu kabullenmesi halinde seçim vaatlerinden büyük ölçüde vazgeçmiş olacağı yorumu yapılıyor. - Brüksel
Son Dakika › Güncel › Yunanistan'da Syriza'nın Zaferi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?