Yunus Emre Kabri Başında Anıldı - Son Dakika
Güncel

Yunus Emre Kabri Başında Anıldı

Yunus Emre Kabri Başında Anıldı

Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan Türk düşünürü Aşık Yunus Emre, Eskişehir'in Yunus Emre Beldesinde bulunan mezarı başında anıldı.

06.05.2013 15:32  Güncelleme: 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan mutasavvıf bir halk şairi ve büyük bir Türk düşünürü Aşık Yunus Emre, Eskişehir'in Yunus Emre Beldesi'nde bulunan mezarı başında anıldı.

Her yıl 6 Mayıs'ta geleneksel olarak anılan Yunus Emre, bu yıl Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da katıldığı törenle kabri başında anıldı. Törene Eskişehir ve çevre illerden vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Etkinlikte konuşan Milli Eğitim Bakanı Avcı, başta Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir olmak üzere programda emeği geçenlere teşekkür etti. Sıcak havada vatandaşları uzun süre beklettikleri için özür dileyen Avcı, "Bu sıcakta bu yıl maalesef uzun bir programla karşılaşmanız nedeniyle Eskişehir milletvekili olarak sizden özür diliyorum. Geçen yıl söz vermiştik, sizleri güneşte bekletmeyecektik, ama inşallah seneye" dedi.

Öğrencilere kitap tavsiyelerinde de bulunan Avcı, şunları söyledi:

"Milli Eğitim Bakanı olarak öğrencilere bazı ödüller vereceğiz, ancak bütün öğrencilere bu vesileyle bir-iki kitap tavsiyesinde bulunacağım. Yunus Emre'yi Cumhuriyet döneminde genç kuşaklara tanıtmak konusunda büyük emeği geçen Abdülbaki Gölpınarlı hocamızı rahmetle anarak onun kitaplarını lise ve üniversite öğrencilerimize tavsiye ediyorum. İkincisi, Varlık Yayınları'ndan Burhan Toprak'ın Din ve Sanat kitabından 'ballar balını buldum' bölümü vardır, Yunus Emre'yi anlattığı. Son olarak Sezai Karakoç'un Yunus Emre kitabıdır.

Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir de konuşmasında, "Türk milleti, Yunus Emre'ler, Hacı Bektaş'lar, Hacı Bayram'lar, Şeyh Şabani Veli'ler ve Şeyh Edebali'ler sayesinde layıkıyla sevmeyi öğrendi. Yunus Emre'nin kabrinin bulunduğu mekanın dünya döndükçe her Hıdırellezde insanı insan yapan fonksiyonunu daha iyi biçimde yerine getirmesini diliyorum" diye konuştu.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de, bugünlerde Yunus Emre'nin benliğinde barındırdığı sevgi, hoşgörü ve imana daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Destici " Yaratılanı yaratandan dolayı sevmek herkesin inancının ve felsefesinin bir gereğidir. Bu topraklarda Kürt'ü, Türkmen'i, Çerkez'i, Laz'ı, Boşnak'ı nasıl bin 200 yıldır kardeşçe yaşamışsa, bugün de aynı kardeşlik duyguları içinde yaşamaya devam edeceğiz. Biz Allah'ın emriyle birbirine bağlanmış kimseleriz. İster içeriden, ister dışarıdan kim, hangi tuzağını kurarsa kursun, bu milleti bölmeye gücü yetmeyecektir. Bu topraklardan sevgiyi, hoşgörüyü ve imanı söküp atamayacaklardır" diye konuştu.

Konuşmanın ardından, hafta dolayısıyla düzenlenen Yunus Emre Senaryo Yarışması, Yunus Emre Tiyatro Oyunu Yarışması, Yunus Emre Roman Yazma Yarışması, Yunus Emre Makale Yarışması'nın ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenler ödüllerini aldı.

Bakan Avcı'nın törenden ayrıldığı sırada bir vatandaş okullardan alınan harç parası yüzünden sıkıntı çektiklerini

söyledi. Bunun üzerine Bakan Avcı, sıkıntı yaşanılan okulun adını alarak gerekenin yapılacağını söyledi.

Senai Demirci tarafından Yunus Emre şiirlerinin seslendirildiği etkinlik, Mehmet Kemiksiz konseri ile devam etti. Tören geleneksel Yunus Emre aşının ikramıyla son buldu.

Törene Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanı sıra Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ve diğer protokol üyeleri de katıldı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yunus Emre Kabri Başında Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement