ZAFER AKPINAR - Balıkesir'de, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Astsubay Meslek Yüksekokulundan mezun olan tırtırlı ve tekerlekli araçların bakım astsubayları, aldıkları eğitim kapsamında "tank kurtarma" dersi görüyor.
"Yürüyen kale" olarak nitelendirilen tank ve obüslerin, saplandığı bataklık ya da çamurdan kurtarılma dersleri uygulamalı gerçekleştiriliyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Balıkesir'de 1987 yılında kurulan ve 2003'ten bu yana "Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksekokulu" olarak yeniden yapılandırılan okuldan mezun olanlar, TSK'nın bakımcı astsubayı olarak ülkenin dört bir yanında görevlendiriliyor.
Balıkesir Bakım Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı bünyesindeki bu okuldan mezun olanlardan "bakım astsubaylığı"nı tercih edenler, branşlarına göre aldıkları eğitimle tekerlekli ve tırtırlı araç, silah, mühimmat, haberleşme ve elektro harp teknisyeni oluyor.
Tekerlekli ve tırtırlı araçlar ile obüs, tank gibi silah bakımcıları, tanklardan kamyonlara, obüslerden hava savunmaya hemen hemen her askeri araç hakkında bilgi alıyor. Bu teknisyenler, bakım okulunda özel olarak araç kurtarma dersi de görüyor.
"Yürüyen kale" olarak nitelendirilen tank ve obüsler ile diğer araçların, saplandığı bataklık ya da çamurdan kurtarılma dersleri uygulamalı yapılıyor. Rütbesine göre değişik sürelerde verilen kurtarma eğitimleri, zaman zaman gerçeği artamayacak ölçüde nefesleri kesiyor.
Herhangi bir savaş durumunda karşılaşacakları benzer sorunlara karşı tam donanımlı hale getirilen askeri personel, araç kurtarma derslerini bakım okulunda özel bir alanda alıyor.
- Kurtarma dersinden...
Kurtarma tankı ve makaralarla 110 tonun üzerinde çekme kuvveti oluşturan astsubaylar, derin bir bölümde, 1 metre suyun bulunduğu çamur alana saplanan yaklaşık 50 tonluk tankı çıkardı.
Söz konusu tankın ana vinci 40 tonluk çekme kapasitesine sahip ancak makara sistemi ile mekanik avantaj sağlayan bakımcılar, derinden çıkarılan tank üzerine binen diğer yükleri de hesap ederek 110 tondan fazla çekme kuvveti oluşturdu.
Astsubaylar, bu çalışma sırasında bağlanan çelik halatların üzerine binen yük nedeniyle kopma tehlikesine karşı önlem almayı da ihmal etmedi.
Başka bir alanda yine çamura saplanan 5 tonluk kamyonu, yere sabitlenen bir çeşit çapa ve makaralar yardımıyla kurtaran bakımcılar, diğer alanda da arızalanan bir tankı başka bir tankla çekti.
Buradaki eğitimlerini tamamlayan bakım astsubayları, ülkenin değişik yerlerindeki birliklerine araç kurtarma konusunda her türlü bilgi birikimine sahip olarak gidiyor.
Son Dakika › Güncel › 'Yürüyen kale'lerin kurtarıcıları - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?